БУГАРИЈА ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА | ОКУПАЦИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА (13)

Америка беше силно против бугарскиот иредентизам

Сојузниците имаа исклучително тврд став против режимот на зарот Борис. Тие сакаа да ја казнат Бугарија за нејзиното приклучување кон Тројниот пакт. Американците не сакаа да даваат никакви гаранции за нејзината иднина додека не заврши војната: претседателот Франклин Рузвелт за време на неговата посета на Казабланка во јануари 1943 година. Прв од десно е генералот Патон

Маршал Ли Милер

Бугарската влада се надеваше дека можеби Американците ќе бидат сочувствителни на бугарскиот иредентизам и ќе ги признаат неговите територијални аквизиции. Се покажа дека тоа не може да се случи. Британците бараа Бугарија да ја плати цената затоа што ѝ се приклучи на Оската

Германците не биле свесни за содржината на американските белешки, но биле загрижени за патувањето во Турција во март 1943 година од страна на еден човек по име Љубен Пулев. Германски разузнавачки извори откриле дека Пулев користел дипломатски пасош и имаше сомневање дека тој отишол да разговара со Ерл. Царот Борис негираше дека патувањето има какво било значење или дека Пулев е фигура од какво било значење; дипломатскиот пасош на Пулев, рече тој, датира од претходниот период. Овој и инцидентот со Севов на почетокот на годината покажаа дека Германија барем донекаде е загрижена за лојалноста на својот балкански партнер.

Но, изненадувачки, во текот на следните година и половина, Германија направи неколку обиди само да протестира или да спречи бугарски контакти со сојузниците. До крајот на 1943 година, овие контакти беа општо познати, а до средината на 1944 година тие беа продолжени речиси отворено. Сепак, Германија не се мешаше.

Едно објаснување би можело да биде дека на Бугарија ѝ се верувуваше толку многу што овие контакти не беа сфатени сериозно. Но, поранешниот амбасадор Бекерле навести друго објаснување: „Овие контакти со сојузниците ни беа познати и се одвиваа со согласност на Хитлер, кој сакаше со тоа да тестира одредени можности“. Ова, за жал, покренува повеќе прашања отколку одговори и во моментов не се знае повеќе.

Летото 1943 година се обнови интересот за мировни преговори. Во јули, поранешниот бугарски амбасадор во Велика Британија, Никола Момчилов, кој поднесе оставка во знак на протест против Тројниот пакт во 1941 година, испрати писмо до Парван Драганов (близок соработник на Борис III – н.з.) во кое препорача Бугарија веднаш да ѝ се придружи на Велика Британија да се истера Германија од Балканот. Драганов рече дека не може самиот да постапува по ова прашање бидејќи тоа би било предавство, но тој го препратил писмото до Филов, кој пак ја отфрлил целата одговорност за тоа, но му го предал на царот. Се чини дека работата заврши таму. Поранешниот британски амбасадор во Бугарија, сер Џорџ Рендел, немаше многу поголем успех со Ќосеиванов. По три и пол часаовен разговор со Филов, Ќосеиванов го извести Рендел дека Филов сепак верува во германска победа. Одбивањето на сојузничките сили да ги гарантираат новите граници на Бугарија остана голема пречка и по состанокот Ќосеиванов изјави: „Не можеме да направиме никакви отстапувања од нашата политика, водена од нашиот стремеж кон национално единство“.

Бугарската влада, сепак, ја одобри нејзината дипломатска мисија во Швајцарија да користи швајцарски службеник за да контактира со групата на Ален Далс во таа земја. Се надеваше дека можеби Американците ќе бидат сочувствителни на бугарскиот иредентизам и повеќе подготвени да ги признаат неговите територијални аквизиции. Се покажа дека тоа не може да се случи. Американците одговорија дека не може да се даваат никакви гаранции пред мировна конференција, освен што е можно да биде признато бугарското право на Јужна Добруџа.

Овие обиди да се најде основа за преговори беа негативно погодени од исклучително тврдиот став што го зазедоа сојузниците против режимот на царот Борис. Големината на ова непријателство кон Бугарија е илустрирана од меморандумот од Британската амбасада во Вашингтон до Стејт департментот на САД:

„Владата на Неговото височество смета дека вклучувањето на Бугарија во Оската е резултат на намерна одлука донесена со целосно знаење и предупредување за последиците. Тие одбиваат да ја признаат анексијата на грчката и југословенската територија кон Бугарија и тие се сметаат себеси посветени на опстанокот на суверената бугарска држава“.

Британскиот амбасадор Рендел постојано го предупредуваше Борис да не се приклучува кон Оската, а сега царот требаше да плати за неговите постапки. Британскиот план сугерираше создавање на Конфедерација на Југоисточна Европа што ќе ја вклучува Бугарија, но не требаше да се даваат гаранции дека на Бугарија ќе ѝ биде дозволено да учествува како национален ентитет. Оваа конфедерација би се грижела и за проблемот со справувањето со бугарската монархија:

„Што се однесува до односот на Владата на Неговото височество кон династијата Сакскообурготски, ќе потсетиме дека сегашната војна е третиот повод во кој член на оваа куќа учествува во предавнички напад врз еден од соседите. Одговорноста во сегашната инстанца не може да се пренесе од кралот на бугарската влада, која бугарскиот народ ја смета за креација на својот крал, што всушност и е. Ако иднината на Југоисточна Европа е врз федерална основа, нема да има место за Бугарија управувана од член на сегашниот кралски дом, заради природните и оправдани чувства на огорченост со кои тој може да се соочи од соседните држави, а особено кралските куќи на Југославија и Грција. Според тоа, Владата на Неговото височество не може да има никакви односи со кралот Борис, чијашто судбина ја сметаат за работа на рамнодушност, не повеќе отколку што можат да имаат со сегашната влада. Кралот е човек со моќ и лукавост, но морално слаб и неспособен за храбра одлука, вистински син на неговиот татко. Било какви обиди да му се даде поддршка во надеж дека ќе ја оддели Бугарија од Оската, веројатно ќе пропаднат и ние треба само да се компромитираме во очите на нашите балкански сојузници и светот покрај тоа што поставивме за себе непресметливи тешкотии во нашите планови за иднината на Југоисточна Европа.

…Не можеме да ветуваме и да не преземаме никакви обврски во врска со иднината на Бугарија, а бугарскиот народ мора да верува дека со чесна капитулација ќе го најде единствениот начин за излез од својата сегашна мизерија“.

„Царот е човек со моќ и лукавост, но морално слаб и неспособен за храбра одлука, вистински син на неговиот татко. Било какви обиди да му се даде поддршка во надеж дека ќе ја оддели Бугарија од Оската, веројатно ќе пропаднат и ние треба само да се компромитираме во очите на нашите балкански сојузници“, напишаа Британците во нивниот меморандум до Вашингтон

Така, имаше малку основа за преговори меѓу Бугарија и Англо-Американците. Разбирливо е дека Бугарија не беше воодушевена од романскиот предлог на 16 август дека двете земји треба да им дозволат на англосаксоните да го преземат Балканскиот полуостров за да го спасат од болшевизмот. Кога поранешниот министер за надворешни работи Иван Попов отиде кај Филов во август и му рече дека сериозноста на меѓународната ситуација ја наметнува обврската на Бугарија да има барем некои контакти со сојузниците, Филов одговори дека е „уште рано“ за ова. 

ЗАКАНА ОД ИНВАЗИЈА НА СОЈУЗНИЦИТЕ

Во летото 1943 година, Бугарија беше исполнета со гласини за непосредна сојузничка инвазија на Балканот. Францускиот генерал Жиро во март 1943 година воспостави про-сојузничка влада во Северна Африка и отпорот на Оската таму престана во мај. Сојузниците се очекуваше да нападнат на север од Африка некаде во текот на летото. Сојузниците го охрабруваа верувањето дека ќе се истоварат на Балканот затоа што сакаа да го одвлечат вниманието на Германија од Сицилија, вистинското место на планираната операција. Британската „Операција мелено месо“, во која беше вклучено поставување погрешни документи на телото на британски воен офицер, наводно, удавен во близина на шпанското крајбрежје, успешно го измами германското разузнавање за локацијата на следниот сојузнички напад На 14 мај, адмиралот Дениц напиша: „Фирерот не се согласува со Дуче дека најверојатна инвазија ќе биде на Сицилија. Понатаму, тој верува дека откриената англосаксонска наредба ја потврдува претпоставката дека планираниот напад ќе биде насочен главно против Сардинија и Пелопонез“. Хитлер останал толку сигурен што дури и по две недели од сојузничкото истоварување на Сицилија тој сепак им верувал на документите и го испрати фелдмаршалот Ромел во Грција да ја преземе командата со тамошните трупи.

Британскиот план беше дека не можат да ѝ се дадат гаранции на Бугарија за нејзината иднина. Во него се сугерираше создавање на Конфедерација на Југоисточна Европа што ќе ја вклучува Бугарија, но не требаше да се даваат гаранции дека на Бугарија ќе ѝ биде дозволено да учествува како национален ентитет

Со очекување на инвазија на Грција, Германија сакаше да ги испрати сите расположиви трупи во загрозената област. Кога Борис повторно го посети Хитлер на почетокот на јуни 1943 година, од него беше побарано уште еднаш да ја прошири зоната на окупација на Бугарија за да ги ослободи германските трупи за одбрана на Пелопонез. Бугарија го остави настрана стравот од Турција и се двоумеше да се откаже од германското барање. Генералот Михов, и покрај неговите цврсти симпатии кон Германија, беше загрижен дека бугарските сили беа толку проширени што барањето требаше да биде одбиено. Филов го намали овој приговор, бидејќи тој рече дека усогласеноста на Бугарија по ова прашање ќе го зајакне подоцнежното барање за германска воена поддршка.

Германија сакаше помош од Бугарија не само во окупацијата на Балканот, туку и во одбраната на целиот полуостров. Италијанците не беа задоволни од воената состојба на Балканот и за да ги увери нив Рибентроп вети дека „во моментот кога англосаксонците ќе преземат инвазија на Балканот, Бугарија ќе скокне во линија со нас со дваесет и осум дивизии“. И покрај ова ветување, бугарската влада не ја смени намерата да остане надвор од војната.

На 10 јули 1943 година, сојузничките сили ја нападнаа јужна Европа, не на Балканот, како што се очекуваше, туку на Сицилија. Рим и Неапол биле нападнати од воздух, а до 22 јули половина од Сицилија падна под освојувачите. Потоа, во неделата, на 25 јули, се појави веста дека Мусолини бил соборен од група најблиски приврзаници и дека маршалот Бадолјо формирал нова влада. Три дена подоцна, Фашистичката партија беше распуштена. Бадолјо ги увери Германците дека Италија ќе продолжи да ги почитува своите обврски, но неговата влада всушност се подготвуваше да склучи посебен мир. На бугарските функционери многу им олесна од изјавата на Бадолјо за продолжената лојалност кон Оската, но самиот цар сфати дека промената на владата не е обична револуција во палатата. Италијанскиот фашистички режим колабираше, а Борис не веруваше дека Италија ќе ја продолжи војната подолго отколку што беше потребно.

Романскиот диктатор, маршалот Јон Антонеску, беше многу вознемирен од настаните во Италија и испрати предлог до Бугарија дека двете земји треба да се подготват за заедничка одбрана на нивната територија. Антонеску објасни дека тоа во никој случај нема да ги промени односите со Германија, но е очигледно дека тој веќе немаше целосна верба во германската заштита. Филов го извести Бекерле за понудата, вклучително и уверувањето на Антонеску дека тоа нема да влијае на односот на ниту една земја кон Германија. Бекерле одговори дека дискусиите за мерките за одбрана на Балканот можеби се корисни, но Рибентроп очигледно не бил задоволен од планот. Бугарија се чинеше помалку загрижена за заслугите на предлогот на Антонеску отколку за можноста што ја пружи да добие корист со Германија со откривање на намерите на Антонеску. Филов по овој повод му кажа на Бекерле дека „нашите односи со Германија се радикално различни од оние на Унгарија и Романија со Германија… Постои голема сличност во карактерот и менталитетот на Германците и Бугарите… и Владата не може да преземе ништо во надворешната политика без Германија“.

УБИСТВОТО НА ГЕНЕРАЛОТ ЛУКОВ

Во текот на првата половина на 1943 година, внатрешната состојба во Бугарија значително се промени. Националистичката опозиција, која беше најголема грижа на царот, опадна нагло во важноста поради смртта на нејзиниот водач, додека комунистите повторно станаа непријатни, иако сè уште не беа закана. На 13 февруари генерал Христо Луков, екстремен германофил и водечки член на националистичката опозиција, беше застрелан од непознати атентатори. Полицијата верувала дека тој бил убиен од истото лице или лица кои неодамна убиле полициски агент, бидејќи и двајцата биле убиени од ист пиштол. И покрај значителната награда од 300.000 лева, обично ефикасната софиска полиција беше збунета од атентатот.

Првичната претпоставка беше дека комунистите се одговорни за убиството и си ја презедоа заслугата, но брзо се појавија шпекулации во врска со инцидентот. Една теорија, која беше прифатена од британското разузнавање, беше дека убиството на Луков е резултат на неговата првична поддршка, но последователно предавство на Георгиев, Велчев и Заимов во пучот во 1934 година, за што беше награден со функцијата министер за војна под водство на Ќосеиванов. За Луков, исто така, се веруваше дека е делумно одговорен за апсењето и егзекуцијата на генералот Заимов во 1942 година, иако нема докази дека тој на кој било начин бил вмешан. Попопуларна теорија е дека убиството го извршиле агенти на царот и ова сомневање се зголемуваше како што поминуваа деновите без апсење. Луков беше извор на значителна вознемиреност кај Борис и никој не профитираше повеќе од царот од неговата смрт. Легионерите и самите „Ратници“ веруваа дека атентатот е сигнал за целосна чистка насочена против нив и во текот на следните неколку дена тие направија фанатични напори да се подготват за акција. Атентатот беше толку чест во поновата бугарска историја, особено за време на бурниот меѓувоен период, што ова верување не изгледало неразумно.

На 13 февруари 1943 генерал Христо Луков, екстремен германофил и водечки член на националистичката опозиција, беше застрелан од непознати атентатори. Од неговата смрт најмногу профитираше царот Борис

Филов му рече на Борис четири дена по смртта на Луков дека јавната љубопитност не може да се задоволи само со тоа што ќе се рече дека убиството го извршила „странска рака“ или „непријатели на Бугарија“. Луѓето почнуваа да поставуваат прашања, рече тој, и сомнежот ќе падне врз владата доколку не се пронајдат вистинските убијци. Филов веруваше дека сигурно комунистите се одговорни поради доказите со пиштолот, но тоа мораше да се докаже непобитно. „Треба да го искористиме ова убиство“, рече тој, „за да ја зајакнеме борбата против комунистите и исто така против Евреите“. Царот и Севов верувале дека атентатот е дело на Турците, со помош на Британците, бидејќи за Луков се знаеше дека е многу насилно антитурски расположен што се воодушевувал да фрла свинско месо по турски бунари.

На 15 април 1943 година се случи уште еден атентат. Сотир Јанев, претседател на Комитетот за надворешни работи во Народното собрание и водечки поддржувач на режимот, беше погоден од две лица пред неговата адвокатска канцеларија во Софија само еден ден откако имаше силен прогермански говор. Околу две недели подоцна терористите удрија повторно, убивајќи го полковникот Пантев („Црниот пантер“), поранешниот директор на полицијата, кој стана шеф на Воениот трибунал во Софија. Тој имаше блиски врски со Луков и беше осомничен од царот дека планирал државен удар во 1942 година. Двајца осомничени беа уапсени од полицијата, но не можеле да бидат поврзани со аферата.

Владата тешко може да го одложи преземањето драстични мерки за откривање на одговорните за убиствата. На 5 мај целиот град Софија беше блокиран и извршен е претрес од куќа до куќа. Откриени се педесет познати комунисти, вклучувајќи и некои кои беа осудени на смрт во отсуство, но владата не беше во можност да поврзе ниту еден од нив со неодамнешните настани. Потоа, на 10 мај, беше направен обид за живот на Кулчо Јанакиев, релативно неважен функционер, кој беше советник за радио-прашања на директорот на Националната пропаганда, кој работеше на заглавување на странски преноси. Тој беше само полесно ранет, но и двајцата негови напаѓачи беа заробени: маж и жена кои припаѓале на комунистичка терористичка група. На 25 мај, Јанакиев беше повторно нападнат. Овој пат тој избегна повреди, но неговиот можен убиец беше убиен од полицијата по долга борба престрелка. Налетот на полициска активност и блокадата ги обесхрабри комунистичките напори за урбан тероризам: „По овие акции, положбата на борбените групи во Софија стана многу потешка. Само во Софија останаа индивидуални борци“. 

Владата се соочуваше и со предизвикот за обновување на милитантните улични демонстрации, како резултат на подобрувањето на комунистичкиот морал по Сталинград. Годишнината од Договорот од Сан Стефано од 1878 година и ослободувањето на Бугарија од Турците беше на 3 март. Претходната вечер, Бугарската комунистичка партија нареди Рускиот споменик и други споменици да бидат украсени со цвеќиња и транспаренти. Исто така, дистрибуираше мимеографски летоци со пароли како „Да живее нашиот ослободител – рускиот народ“, „Ниту еден војник за Источниот фронт“ и „Долу владата на Богдан Филов“. Следниот ден толпа од две илјади луѓе се собра на просторот помеѓу Универзитетот и зградата на Народното собрание, каде што полицијата ги пречека со извадени пиштоли и се обиде да ги притисне назад. Еден студент по медицина, кој беше активен комунист единаесет години, беше убиен, а 300 други беа уапсени. Интересно е, сепак, да се забележи мекоста со која судовите постапуваа со уапсените. Од 300, шест биле испратени во провинциски села (т.н. „домашен прогон“) и петнаесет во логори во Тракија; сите останати беа само заведени и ослободени.

Се чини дека недостасуваше постојана политика во третманот на владата кон уапсените комунисти. Од една страна, изненадувачки број членови на партијата, па дури и заробени партизани, беа во можност да обезбедат ослободување од затвор, обично со застапништво на нивниот претставник на Собранието, кој во многу случаи беше лице со несомнени антикомунистички ставови. Сè уште не е јасно како функционирала оваа постапка или зошто владата ја толерирала. Од друга страна, заробените комунисти честопати беа третирани со голема бруталност од полицијата, која не обрнуваше внимание на законот. Егзекуциите беа омилено средство за справување со партизаните: затвореници биле застрелани или живи изгорени во специјални печки под штабот на полицијата во Софија. Осомничените се држеа без обвинение многу подолго од законските шест месеци. Бруталноста кон комунистите нагло се зголеми со оживувањето на партизанското движење во средината на 1943 година и не помина долго време да стане обична практика да се сечат главите на убиените или заробените партизани и да се донесат за награда.  (Продолжува)