БУГАРИЈА ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА | ОКУПАЦИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА (11)

Едните Евреи во Треблинка, другите во логори по селата

Главната битка во бугарското собрание беше да се поштедат Евреите во државата, а со оние од окупираните земји да се постапи според барањето на Берлин. Софија ја спроведе ефикасно и брзо нивната депортација во Треблинка: на фотографијата се Евреите од Битола и нивното транспортирање во товарни вагони

Маршал Ли Милер

Владата во Софија одлучи едните Евреи да ги жртвува, а другите да се обиде да ги спаси: Евреите од Македонија и Тракија беа уапсени ноќта на 3 март 1943 и беа однесени во логорите за депортација поставени во близина на десетина големи градови и испратени во Треблинка. Од 11.400 депортирани, само околу седумдесет се вратија

Бидејќи олеснувањето што им беше дадено на Евреите се очекуваше да трае кратко, Пешев започна да собира поддршка за својата позиција меѓу членовите на Народното собрание. Утрото на 19 март 1943 година тој му предложи на Филов петиција потпишана од 43 пратеници, вклучувајќи голем број пријателски настроени кон Германија. Дури и Александар Цанков го потпиша списокот. Филов се згрози и рече: „Сега навистина гледам колку влијание имаат Евреите и колку се штетни“. Славејко Василев, пратеник во собранието и поранешен министер во кабинетот, го предводеше спротивставувањето на петицијата на Пешев во Народно собрание и го обвини Пешев за нелојалност и дека му нанесе срам на Собранието. По долга и тешка дебата на 24 март, 114 претставници гласаа за поддршка на владата. Самиот Пешев беше цензуриран со 66 гласа „за“ и 33 „против“.

Сепак, Евреите од Македонија и Тракија, немаа корист од ова кусо олеснување. Тие беа уапсени ноќта на 3 март и беа однесени во логорите за депортација поставени во близина на десетина големи градови, од кои беа испратени со воз и брод во логорот на смртта во Треблинка. Од околу 11.400 депортирани, само околу седумдесет се вратија. Еден од советниците на царот, Лулчев, рече дека Борис не ги одобрува протерувањата, затоа што кога на 1 јуни се појави предметот за депортациите во Скопје за дискусија, Борис повторно стана многу депресивен и повтори неколку пати: „Еве, земете ја главата моја, земете ја главата!“

Бекерле на почетокот на април 1943 година извести во Берлин дека определбата на Бугарија да го реши еврејското прашање не е погодена од инцидентот во Ќустендил и дека единствената грижа на владата е да се занимава со ова прашање што е можно побрзо за да се избегнат реакциите од светскиот печат. Борис се сретна со Рибентроп и му рекол дека е дадена дозвола само за преселување на Евреите од новите територии; другите сакаше да ги задржи во Бугарија за да работат по патиштата. Рибентроп одлучи да не го турка ова прашање, но рече само дека Германија верува оти радикалното решение е најдобро.

Собирањето и депортацијата на Евреите од Македонија лично ги надгледуваше Александар Белев, шефот на Комесаријатот за еврејски работи: Белев (прв од лево) во скопскиот монопол

Бидејќи употребата на еврејска работна сила за изградба на патишта беше оправдување на Борис за непосредно раселување на бугарските Евреи, Германците одлучија да истражат. Во тоа време, 6.000 возрасни мажи Евреи беа во градежните екипи, а наскоро требаше да се додадат уште 8.000, кои ги сочинуваа речиси сите способни за тешка работа. Сепак, германските истражители известија дека работничките тимови имале многу мал успех и дека членовите на екипите морале да работат само неколку часа на ден. За споредба, малкуте грчки работнички тимови работеа дванаесет часа на ден. Очигледен заклучок, според тоа, беше дека еврејската работна служба има мала практична вредност и е само изговор за одложување на евакуацијата.

Бугарската влада веќе неколку месеци се обидуваше да организира Евреите да бидат испратени во Палестина, или барем група од 4.000 деца да заминат таму. (Поранешниот американски министер во Софија Џорџ Ерл пристигна во Истанбул како нов американски поморски аташе, а Германците веруваа дека тој е вклучен во договорите.) Германија го отфрли планот за Палестина уште на 15 февруари 1943 година, пред потпишувањето на договорот Данекер-Белев, со образложение дека ќе се користи од британските пропагандисти и дека нема да им се допадне на Арапите. Романците дозволија одреден број Евреи да заминат за Палестина, но над 750 се удавија кога нивниот трошен брод потона во близина на Истанбул. На неколкумина романски Евреи им беше дозволено да транзитираат низ Бугарија, иако бугарската влада им вети на Германците дека тоа нема да биде дозволено. Бугарија исто така ѝ рече на Германија дека нема намера да го почитува ветувањето до швајцарскиот Црвен крст дека романските Евреи ќе одат во Палестина. Како и да е, бугарската влада обезбеди визи за транзит и побара од шведски брод да застане на пристаништето Дедеагач.

Евреите од Бугарија беа однесени во провинциите каде се сметаше дека нивната депортација е неизбежна. Но нацистите веќе имаа други поголеми грижи: тие стравуваат дека сојузниците ќе се истоварат на Балканот, па судбината на Евреите по логорите кои работеа на патиштата беше оставена настрана. Смртта на царот Борис на 28 август 1943 година исто така го сврте вниманието од еврејското прашање

Германците беа нетрпеливи. Данекер се пожалил дека има шест бродови кои чекаат да помогнат во депортацијата и дека секој ден одложување чини 20.000 лева. И на Борис му снемуваа изговори. Конечно, кон крајот на мај 1943 година тој се согласи да ги протера сите, освен привилегираните Евреи од Софија и да ги смести во привремени логори, каде што може да се чуваат додека не бидат депортирани. Оваа наредба стана позната во Софија на 23 мај, а на 25-ти голема толпа се собра пред кралската палата да протестира. Шеесет и три еминентни Бугари испратија жалба до царот, а егзархот Стефан му даде засолниште на главниот рабин на Софија.

Протестите немаа резултат: Евреите беа однесени во провинциите каде се сметаше дека нивната депортација е неизбежна. Бугарија попушти на секое германско барање, освен последното и најважното – депортација на Евреите во логорите на смртта. „Се чинеше дека степенот на вклученост е веќе предодреден. Операцијата беше запрена како со невидлив знак на кој пишуваше: ‘Далеку и не потаму’“. Ова исто така имаше ефект да го намали, за одредено време, германскиот притисок врз Бугарија, бидејќи Бекерле и германското полициско аташе во Бугарија, Ото Хофман, му рекоа на Берлин, „од оваа причина, во моментов не може да се изврши притисок врз бугарската влада да испрати Евреи на Исток“. И тие додадоа: „Од општа политичка основа и во однос на бугарскиот менталитет, протерувањето треба да биде желба на самите Бугари“.  

Судбината на Евреите во Тракија окупирана од бугарските војски беше исто толку трагична како на оние од Македонија. И тие беа уапсени на 3 март 1943 година и потоа испратени во Треблинка

Ставот на германскиот амбасадор во Бугарија, Адолф-Хајнц Бекерле, кон еврејското прашање не е целосно јасен. Посветен нацист, кој беше член на Рајхстагот во 1932 година, а потоа началник на полицијата во Франкфурт, Бекерле имаше висок ранг на Obergruppenführer (генерален полковник) во СА на 35-годишна возраст. Се чини незамисливо дека тој ќе имаше какви било поинакви освен најортодоксни нацистички ставови во врска со Евреите, иако не е изненадувачки што тој му напиша на овој автор дека тој е одговорен за спасување на бугарските Евреи од депортација. Нормално, ова тврдење не би било сфатено сериозно. Сепак, и Хана Арент и Џералд Рајтлингер изјавија дека извештаите на Бекерле до Берлин ја обесхрабрувале Германија да изврши поголем притисок врз Бугарија да ги прогонува Евреите. Вистина е дека многу од каблограмите што тој ги испратил во овој период биле најсилниот минимум што можел да го стори и сè уште да ја задржува довербата на неговите претпоставени. По војната, ниту Русите (кои го држеа во заробеништво до крајот на 1955 година) ниту владата на Бон не беа во можност да го осудат за воени злосторства. 

Испраќањето на Евреите во провинциите предизвика проблеми со храната и домувањето во една земја веќе вознемирена од двете работи. Затоа Германците очекуваа дека Бугарите ќе бидат презадоволни кога ќе видат дека еврејскиот проблем брзо им е одземен од рацете. Бидејќи многу од протераните беа населени во училишни згради што повторно ќе беа потребни наесен, се чинеше дека ова става ограничување на времето на „конечно решение“.

Можноста за сојузничко истоварување на Балканот ги предизвика Германците да се грижат за заканата што ја претставуваат 50.000 непријатели лоцирани зад германските главни одбранбени линии. Ова ја зголеми нивната желба да го видат решен еврејскиот проблем што е можно побрзо. Бугарија исто така беше свесна за стратешката состојба, но од друга причина. Во Бугарија, како и во Унгарија, нашироко се веруваше дека сојузничките бомбардери се воздржуваат од напад на градовите од страв да не убијат многу Евреи; со тоа што Евреите не излегоа од главните градови, треба да се направи уште поголема претпазливост за да се спречи сојузничкото бомбардирање.

Германија побара помош од бугарското воено воздухопловство за одбрана на романските нафтени полиња, кои неодамна беа бомбардирани, и исто така побара поддршка од Бугарија во пропагандната кампања против личноста на Сталин. Германците сметаа дека засега не треба да се бара конечно решение за еврејското прашање за да не се загрозат овие други барања. Смртта на царот Борис на 28 август 1943 година исто така го сврте вниманието од еврејското прашање. Стана јасно дека Бугарија ќе ги отфрли сите понатамошни германски барања во врска со Евреите со образложение дека прогонот ќе создаде внатрешни компликации. Така, малку можеше да се очекува сѐ додека Германија не оствари нови воени победи.

Во остатокот од војната, Евреите останаа во селата и импровизирани логори, живеејќи во немирен спокој. Помалку среќните живееја во кампови како Самобит, каде што дневната храна беше 300 грама леб и супа од грав толку водена што, според зборовите на еден затвореник, „ситното гравче може да се најде само со подморници“. Повеќе среќници имаа корист од симпатијата на соседните селани и јадеа многу подобро отколку да останеле во градовите. Барем сите беа поштедени од воздушните напади што ја погодија Софија за време на последниот дел од 1943 година и почетокот на 1944 година. Евреите продолжија да стравуваат дека Германија еден ден ќе го запомни еврејскиот проблем – имаше паника во февруари 1944 година и летото истата година – но Германците очигледно заборавија на бугарските Евреи. Можеби тогаш имаа и други работи за кои треба да се грижат. (Продолжува)