Шеесет милиони денари во Буџетот за 2019 за студентските домови
Во завршна фаза е целосна реконструкција на блоковите В и Г од најголемиот студентски дом „Гоце Делчев“ во Скопје, за што се вложени речиси 2,3 милиони евра. Заменик-министерот за образование и наука Петар Атанасов денеска го посети домот и изјави дека се работи за крупен зафат кој опфаќа замена на врати, прозорци, подови, електрична и водоводна инсталација, лифтови, парно греење. Во наредната година со 85 илјади евра ќе биде набавен и нов мебел. Со реконструкцијата на В и Г овој дом, кој има капацитет да смести...
Има правен основ за екстрадиција на Груевски
Има правен основ Македонија да побара екстрадиција од Унгарија на поранешниот премиер Никола Груевски, а тоа е Европската конвенција за екстрадиција, велат од Министерството за правда. Барањето за екстрадиција се подготвува и се собира потребната документација и се очекува во најскоро време да биде испратено до Унгарија. Груевски, по бегството кое уследи откако требаше да се јави на издржувањето на двегодишната затворска казна за набавката на владиниот „луксузен мерцедес“, побара политички азил во Унгарија. В...
Тевдовски: Средствата за мебел и возила во Предлог-буџетот не се наменети за функционерите
Министерот за финансии Драган Тевдовски денеска на прес-конференција во Министерството за финансии појасни дека средствата во Предлог-буџетот предвидени за набавка на мебел не се однесуваат на мебел во кабинетите на министрите, туку за опремување на училишта, студентски домови, факултети, полициски станици, гранични премини, прифатни центри… Коментирајќи ги пишувањата во медиумите, Тевдовски истакна дека и во ставката наменета за возила не се планирани средства за комфор на функционерите, туку за набавка на вози...
Јан Фигел: Власта не е имуна на истраги и прогони
Господине Фигел, во каква улога сте деновиве во Македонија? Тука сум како поранешен главен преговарач на Словачка и нејзин прв еврокомесар. Исто така, јас сум специјален пратеник на ЕУ за слобода на религијата. Тука сум по покана на Националната конвенција за ЕУ поддржана од УСАИД. Инаку, бев колега на вашиот државен секретар во тоа време, Борис Трајковски и бев тука за време на кризата со Стенковец во 1999 година, така што се враќам во земјата која сега е различна, но сè уште се соочува со предизвици и се наоѓа...
Јакимовски: Да не бидеме наивни околу бегството на Груевски
Лидерот на ГРОМ, Стевчо Јакимовски оценува дека со бегството на поранешниот премиер Никола Груевски, поразени сме сите: и власта и опозицијата, целото правосудство и самиот тој. Сепак, според него, најголеми виновници се оние кои му ги создадоа претпоставките за бегството. „Кршењето на човековите права, кршење на процесно право, судење без адвокат, судење во енормно кратки рокови, судење за смешно кривично дело за набавка на 'мерцедесот', а не за корупција, инсистирањето да се затвори по секоја цена, погодувајќи го...