Епилогот на погрешната авантура со Третиот Рајх


По државниот удар на 9 септември 1944 година почнаа масовни егзекуции на оние кои беа членови или беа поврзани со пронацистичките влади. Процентот на егзекутирано население во Бугарија веројатно го надмина оној во која било друга земја од Оската 9 септември 1944 година. Народните судови беа основани пред крајот на годината, а тројцата регенти, членови …

Епилогот на погрешната авантура со Третиот Рајх Read More »

Последната фаза од колапсот на Бугарија


На десетина дена пред влегувањето на Црвената армија Бугарија доби нова влада на чело со Константин Муравиев. Таа не знаше што да прави: дали да ѝ објави војна на Германија и да им се приклучи на сојузниците. На 9 септември 1944 се случи државен удар На 30 август 1944 година, СССР објави дека одбива да …

Последната фаза од колапсот на Бугарија Read More »

Партизанското движење беше скромно и неефикасно


Премиерот Багрјанов сметаше дека партизанското движење треба да биде скршено на еден или друг начин – или асимилирано или уништено – пред Црвената армија да се приближи многу поблиску до Бугарија СССР не беше во војна со Бугарија, но беше консултиран од западните сојузници за мировните преговори и побара да испрати набљудувач. Во средината на …

Партизанското движење беше скромно и неефикасно Read More »

Бугарија бараше спас во прогласување неутралност


Бугарските емисари им кажуваа на сојузниците од Западот да не поставуваат премногу остри услови и дека Советите веројатно ќе ѝ понудат на Софија подобри услови за мир, но дека Бугарија е подготвена да направи одредена жртва за да го обезбеди својот „иден статус на слободна демократска држава“ Главната тешкотија во преговорите остана територијалното прашање, на …

Бугарија бараше спас во прогласување неутралност Read More »

Черчил: Три пати во мојот живот Бугарија беше на погрешна страна


Иако поразот на Германците веќе можеше да се види, Бугарија се колебаше да ја смени страната. Таа бараше од сојузниците да ги задржи анектираните територии откако ќе заврши војната. Черчил ја нарече „суров лакеј на нацистите“ Премиерот Багрјанов презеде чекори за намалување на употребата неговата земја од страна на Германија како воена база против СССР, …

Черчил: Три пати во мојот живот Бугарија беше на погрешна страна Read More »

Времето истекуваше за Бугарија


Бугарската влада сакаше и да излезе од војната, и да не ги налути Германците, и да ги одоброволи сојузниците. А и да обезбеди некаква наклоност од Советскиот Сојуз. Песимизмот се ширеше во Софија На Бугарија итно ѝ требаше примирје за да ја поштеди земјата од бомбардирањата и од приближувањето на Црвената армија. Како и да …

Времето истекуваше за Бугарија Read More »

Бомбардирањето на Софија го уништи бугарскиот морал


На крајот на 1943 и почетокот на 1944 сојузниците извршија големи бомбардирања на Софија. Тогаш Бугарите сфатија дека повторно застанале на погрешна страна во една војна, откако во декември 1941 година им објавија војна на САД и Велика Британија. Тие веруваа дека пактот со нацистите ќе им ги донесе териториите за кои сонуваа Кога Бугарија …

Бомбардирањето на Софија го уништи бугарскиот морал Read More »

Три регенти по смртта на царот


По смртта на Борис премиерот Богдан Филов излезе како најмоќна фигура во Бугарија. Тој беше одлучувачкиот фактор кој ги бира тројцата регенти кои ќе ја водат државата бидејќи наследникот Симеон имаше само седум години. Самиот Филов беше еден од нив Професорот Богдан Филов првично беше избран за премиер, бидејќи се очекуваше тој да биде „сјаен …

Три регенти по смртта на царот Read More »

Смртта на царот Борис


Царот Борис почина 14 дена по неговите разговори со Хитлер во источна Прусија. Бугарската јавност беше убедена дека тој сигурно бил отруен од Германците. Но изгледа дека искачувањето на Мусала по неговото враќање во Бугарија предизвика силна пневмонија и откажување на срцето и други внатрешни органи Подоцна во летото 1943 година, меѓународната позиција на Бугарија …

Смртта на царот Борис Read More »

Америка беше силно против бугарскиот иредентизам


Бугарската влада се надеваше дека можеби Американците ќе бидат сочувствителни на бугарскиот иредентизам и ќе ги признаат неговите територијални аквизиции. Се покажа дека тоа не може да се случи. Британците бараа Бугарија да ја плати цената затоа што ѝ се приклучи на Оската Германците не биле свесни за содржината на американските белешки, но биле загрижени …

Америка беше силно против бугарскиот иредентизам Read More »

Бугарија сакаше договор со сојузниците, но да ѝ останат окупираните територии дадени од Хитлер


Две прашања беа важна пречка за бугарскиот договор со сојузниците: барањето на сојузниците за безусловна капитулација и одбивањето да ѝ ветат на Бугарија дека ќе ги задржи териториите што ги доби од Хитлер и потоа ги анектира Позицијата на Германија во Сталинград на почетокот на 1943 година стана толку критична што дури и најсилните бугарски …

Бугарија сакаше договор со сојузниците, но да ѝ останат окупираните територии дадени од Хитлер Read More »

Едните Евреи во Треблинка, другите во логори по селата


Владата во Софија одлучи едните Евреи да ги жртвува, а другите да се обиде да ги спаси: Евреите од Македонија и Тракија беа уапсени ноќта на 3 март 1943 и беа однесени во логорите за депортација поставени во близина на десетина големи градови и испратени во Треблинка. Од 11.400 депортирани, само околу седумдесет се вратија …

Едните Евреи во Треблинка, другите во логори по селата Read More »

Договорот Данекер-Белев и инцидентот во Ќустендил


Договорот Данекер-Белев беше потпишан на 22 февруари 1943 година и веднаш започнаа тајните подготовки за собирање на Евреите во неколку големи логори. Евреите од Скопје беа предупредени неколку дена порано, иако многумина не веруваа во тоа. Инцидентот во Ќустендил ги измени сите распореди за собирање на Евреите и во Бугарија и во окупираните територии Донесувањето …

Договорот Данекер-Белев и инцидентот во Ќустендил Read More »

Бугарија и еврејското прашање


Евреите во Бугарија беа бројно безначајни и – за разлика од другите европски земји – играа мала улога во академскиот, професионалниот, па дури и економскиот живот на земјата. Како резултат, антисемитизмот практично не постоеше. Но нацистите и бугарските фашисти создадоа статистика за да ги дискредитираат Евреите Еден од најоткривачките аспекти на односите на нацистичка Германија …

Бугарија и еврејското прашање Read More »

Судирот меѓу југословенските и бугарските комунисти


Методија Шаторов сакаше да ги приклучи македонските комунисти кон Бугарската комунистичка партија затоа што Македонија е под бугарска окупација, но Тито бараше македонската комунистичка организација да остане во рамките на југословенската, како што беше дотогаш, и да се подготвува за борба против окупаторите Бугарската окупација на Македонија предизвика голем конфликт помеѓу југословенските и бугарските комунисти: …

Судирот меѓу југословенските и бугарските комунисти Read More »

Суровата окупација на Егејска Македонија


Бугарската политика на егејското крајбрежје беше да се бугаризираат насилно што е можно повеќе Грци и да се протераат или убиваат останатите.  Бугарите ги затворија грчките училишта и ги протераа учителите. Беше конфискуван грчкиот деловен имот и даден на бугарските колонисти. По бунтот во Драма во септември 1941 година 15.000 Грци беа убиени во текот …

Суровата окупација на Егејска Македонија Read More »

Бугарската окупација на Македонија


Кога бугарските трупи влегоа во Вардарска Македонија во април 1941 година меѓу населението имаше ентузијазам поради тридецениската доминација на Србија и српскиот шовинизам. Но разочарувањето дојде многу брзо, затоа што Софија сакаше на брз начин да ги бугаризира Македонците Ниту еден збор немаше повеќе магија за бугарскиот народ отколку „Македонија“. Оваа сурова и неплодна територија …

Бугарската окупација на Македонија Read More »

Бугарскиот влез во Македонија


Хитлер и царот Борис се состанаа во Виена на 18 април 1941 година за да ги утврдат границите на бугарската окупаторска зона во Македонија пред италијанската делегација да пристигне следниот ден. За време на овој срдечен состанок, Борис му се заблагодари на Хитлер за „силната помош на сојузничка Германија“ Иако Бугарија одби да учествува во …

Бугарскиот влез во Македонија Read More »

Настаните во Југославија и операцијата „Марита“


Царот Борис сакаше Југославија да се приклучи на Тројниот пакт за да се намалат тензиите меѓу двете држави. Кога се дознаа деталите од договорот меѓу Југославија и Хитлер се појави големо незадоволство во Бугарија. Многу Бугари сметаа дека можноста да се добие Македонија вреди да се ризикува со војна Царот Борис немаше многу причини да …

Настаните во Југославија и операцијата „Марита“ Read More »

Бугарија се приклучува на Оската


На 1 март 1941 година Бугарија го потпиша Тројниот пакт. Истиот ден, Јоаким фон Рибентроп официјално го известил премиерот Богдан Филов дека Бугарија ќе добие излез на Егејското Море помеѓу реките Струма и Марица Нa 1 март 1941 година Бугарија попушти пред германскиот притисок и конечно го потпиша Тројниот пакт во Виена. Премиерот Богдан Филов …

Бугарија се приклучува на Оската Read More »