Кој да се избере – Германија или Советскиот Сојуз


Воодушевувањето од Германија меѓу двете светски војни беше особено изразено кај водачите на бугарскиот јавен живот. Бугарската војска ја почитуваше германската моќ и ефикасност, и покрај последните горчливи денови од Првата светска војна Како мала земја, Бугарија од 1878 година зависеше од наклоноста на една или повеќе од големите сили. До Првата светска војна, двете …

Кој да се избере – Германија или Советскиот Сојуз Read More »

Горчливото наследство од Берлинскиот конгрес


Американскиот историчар Маршал Ли Милер во 1975 година ја објави книгата „Бугарија во Втората светска војна“ во издание на Универзитетот Стенфорд во Калифорнија. Оваa книга со документи од многу тајни архиви и лични сведоштва опишува што се случувало во Бугарија од септември 1939 до септември 1944 година Многу вистини, полувистини, лаги, гнев, па и омраза, …

Горчливото наследство од Берлинскиот конгрес Read More »