Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (14)

Музиката на Чајковски – страст, невроза и трагедија

Петар Илич Чајковски е секогаш емоционално директен во своите композиции

Рускиот композитор ја истури својата страст и својата болка во збир на дела – од балети до симфонии – кои ја ставија неговата земја на меѓународната музичка мапа

Петар Илич Чајковски (1840-1893) беше композиторот кој ја стави Русија на меѓународната музичка мапа со неговиот уникатен личен стил – длабоко руски во идиом, но ангажирајќи се и прифаќајќи ги западноевропските симфониски традиции. Неговата музика опфаќа чудо и радост, како и страст, невроза и длабока трагедија: фаталистичкиот квалитет на некои од неговите подоцнежни дела одразува често несреќен живот, чија комплексност предизвика опсежни анализи, некои од нив сензационалистички. Неодамнешното истражување откри дека нему во никој случај не му било секогаш непријатно со својата сексуална ориентација, како што се мислеше претходно.

Емоционално директен и неспоредлив мелодист, Чајковски е меѓу најпопуларните композитори. Неговите најпознати дела ги вклучуваат неговиот прв концерт за пијано, балетите „Лебедово езеро“, „Заспаната убавица“ и „Оревокршачка“, Увертирата од 1812 година (онаа со топовите), Концертот за виолина и неговата шеста симфонија „Патетична“. Неговата музика рекламираше сè, од житарки до чоколадо, и беше користена во безброј филмови. „Љубителите на музиката“ (1970) на Кен Расел е неточен, преоптоварен биографски филм; Лебедово Езеро ја формира основата за „Црниот лебед“ на Дарен Аронофски, а неколку децении претходно беше славно пародизирана во „Мажите на разузнавањето“ на Моркамб и Вајс.

Неговиот живот

Роден е во Воткинск, второ од шесте деца на менаџер за метални работи и неговата втора сопруга. Фасциниран од музиката во раното детство, тој компонирал уште на четири години. На 10-годишна возраст, тој беше испратен околу две илјади километри подалеку во Царската школа за јуриспруденција во Санкт Петербург, со цел да стане државен службеник. Траумата од одвојувањето од неговата мајка беше надополнета со нејзината смрт од колера четири години подоцна.

Додека работел во Министерството за правда, тој земал приватни часови по композиција, а големата пресвртница дошла во 1862 година со основањето на Конзерваториумот во Санкт Петербург, на кој веднаш се запишал, дипломирал во 1865 година и толку го импресионирал својот учител Антон Рубинштајн што дека овој му го препорачал Чајковски на својот брат пијанист Николај, кој го назначил за професор по хармонија на новиот Московски конзерваториум, на позиција на која останал до 1878 година.

Многу напнат, тој беше склон кон самосомневање, што го мачеше во текот на неговата кариера. Неговата меланхолична Прва симфонија „Зимски соништа“, започната во 1866 година, го означи појавувањето на неговиот индивидуален глас. Секогаш тврдеше дека таа му создала повеќе мака од кое било негово друго дело. Првата од неговите опери, „Војвода“, била изведена на Бољшој во 1869 година, но Чајковски подоцна ја уништил партитурата, повторно употребувајќи дел од нејзиниот материјал во подоцнежните дела.

„Лебедовото езеро“ е еден од најомилените балети на светските оперски сцени

Неговата академска позиција, во меѓувреме, резултираше со тоа што националистичкиот, главно самоук круг на композитори, на чело со Мили Балакирев, вклучително и Мусоргски и Бородин, го гледаа претпазливо, кои ја отфрлија обуката на конзерваториум како западна и затоа „странска“, иако ѝ се восхитуваа на Втората симфонија на Чајковски „Мала Русија“, вкоренета во украинската народна музика. Балакирев беше тој што му ја предложи на Чајковски темата за „Ромео и Јулија“, започната во 1869 година, и прва од серијата симфониски песни што ги вклучува Бурата (1873), Франческа да Римини (1876) и Хамлет (1888).

Неговата прекрасна Трета симфонија „Полска“ датира од 1875 година, како и неговиот прв концерт за пијано, наменет за Николај Рубинштајн, кој првично го отфрли како неизводлив, за што подоцна зажали. Тоа беше преземено од германскиот пијанист-диригент Ханс фон Булов, кој ја одржа првата изведба во Бостон истата година. Во меѓувреме, Лебедово Езеро се сметаше за премногу симфониско на неговата премиера во 1877 година и стана успешно дури кога беше направена рекореографија од Мариус Петипа за театарот Марински во 1895 година, две години по смртта на Чајковски.

…и времињата

Кариерата на Чајковски како композитор се совпадна со големиот процут на руската литература во 19. век, поттикнат од Пушкин и Лермонтов во 1820-тите и 30-тите години, а во 1860-тите и 70-тите доминираа Достоевски и Толстој. Толстој беше трогнат до солзи од Анданте кантабиле од Првиот гудачки квартет на Чајковски, и додека беше во посета на Москва во 1876 година за да го надгледува објавувањето на „Ана Каренина“, ненајавено пристигна на Конзерваториумот и инсистираше да разговара со композиторот. Тие се сретнале неколку пати, но нема запис од нивните разговори. Во неговата подоцнежна кореспонденција, Чајковски призна дека бил восхитен и исто така се изјасни дека е збунет од амбивалентноста на Толстој кон Бетовен.

1876 година, исто така, го означи почетокот на неговата врска со Надежда фон Мек, вдовица на богат железнички инженер и голем обожувач на музиката на Чајковски, која му понуди годишна надокнада под услов никогаш да не се сретнат.

Во 1877 година дошло до криза кога Чајковски решил да се ожени со Антонина Милиукова, поранешна ученичка која му напишала неколку љубовни писма. Хомосексуалноста беше нелегална во Русија, иако прифатена во аристократските и уметничките кругови. Од нужност, односите на Чајковски со мажите отсекогаш биле, и требало да останат, дискретни, а неговата одлука често се припишува на комбинација на вина и страв од јавно изложување во време кога неговата репутација постојано растела. Бракот, сепак, беше катастрофален: парот се раздели по девет недели, но никогаш не се разведе. Меѓутоа, Чајковски подоцна го прифатил „она што сум јас по природа“, како што му рекол на својот брат Анатолиј во 1878 година. Ништо во неговата подоцнежна кореспонденција не укажува на маж вознемирен од неговата сексуалност.

Во времето на неговиот брак, тој работеше на својата Четврта симфонија и ја започна операта „Евгениј Онегин“, двете завршени во 1878 година. „Онегин“, заснован на романот во стихови на Пушкин, е дело на длабока, содржана тага, извонредно по својот психолошки реализам и воздржана драматургија која донекаде ја доближува до подоцнежниот театар на Чехов отколку до било што друго конвенционално оперско дело. Во симфонијата доминира идејата за судбината, претставена со жестокото мото исфрлено од дувачите на почетокот, а огромниот прв став, со своите спектрални танци и навестувања на разочарување, ја извртува конвенционалната симфониска структура во нешто радикално ново и интензивно лично.

Петар Илич Чајковски бил многу напнат и постојано склон кон самосомневање

Покровителството на Фон Мек, во меѓувреме, му дозволи на Чајковски да се откаже од својата професорска функција и да патува многу во Европа секоја зима, враќајќи се на лето во Русија, изнајмувајќи куќи прво во Мајданово, потоа во Клин, обете северно од Москва. Во 1880 година заврши Вториот концерт за пијано, поотворен од првиот, и композициите „Серенадата за гудачи“ и „Увертирата 1812“, премиерно изведена две години подоцна за да ја одбележи 70-годишнината од протерувањето од Русија на армијата на Наполеон. Длабоко шокиран од смртта на Николај Рубинштајн во 1881 година, Чајковски го напиша своето прогонувачко трио за пијано посветено на него „À la mémoire d’un grand artiste“, додека турбулентната Манфред симфонија базирана на поемата на Бајрон, беше премиерно изведена во 1886 година.

Темата на судбината повторно се појави во неговите првични планови за неговата Петта симфонија од 1888 година и ја обои операта Пикова дама“ (1890), замислено, опсесивно ремек-дело, исто така базирано на Пушкин. Во 1890 година, исто така, беше прикажана првата изведба на „Заспаната убавица“, неговиот најуспешен балет во неговиот живот, иако истата година Фон Мек, сериозно болна од туберкулоза и стравувајќи од потенцијален банкрот, го прекина и нејзиното покровителство и нејзиното пријателство со Чајковски, што нему му предизвика страшна неволја. Меѓутоа, неговата меѓународна кариера продолжи да цвета. Во 1891 година, тој ги посети Соединетите Држави за да изведе свои дела на отворањето на Карнеги хол, а во 1893 година беше награден со почесен докторат на Универзитетот Кембриџ. Неговите последни сценски дела, операта „Јоланта“ и балетот „Оревокршачка“ првпат беа изведени заедно во Санкт Петербург во 1892 година.

Последната завршена партитура на Чајковски, Шестата симфонија, е неповратно поврзана со неговата смрт девет дена по премиерата, наводно од колера откако испил незовриена вода. Делото е многу зрела трагична изјава, иако насилството на развојниот дел на првото движење и, особено, очајувачкото бавно финале неизбежно се сметаше за претчувство. Неколку теории дека Чајковски си го одзел животот, можеби за да избегне сексуален скандал, се изнесени со текот на годините, иако ниту една не е дефинитивно докажана.

Зошто тој сè уште е важен

Чајковски ги промени параметрите на руската музика, од кои голем дел го зема како појдовна точка. Симфониите на Шостакович и Прокофјев се незамисливи без него. Неговите балети, меѓу најголемите некогаш компонирани, доминираат на репертоарот ширум светот и внесоа нова сериозност и интегритет во жанрот кој претходно беше оценет како благ, отворајќи го патот за подоцнежните остварувања на Глазунов, Стравински, Равел, Прокофјев повторно и пошироко. Иако многу од оперите на Чајковски сè уште се компаративна реткост надвор од Русија, „Евгениј Онегин“ и „Пикова дама“се централни за репертоарот на секоја голема оперска куќа во светот.

Има големи симфониски циклуси од диригенти како Херберт фон Карајан, Мстислав Ростропович и Марис Јансонс, иако сетот LSO Live на Валери Гергиев од првите три симфонии беше многу восхитувачки кога беше објавен во 2012 година и снимките на Евгениј Мравински од бр. 4-6 се особено извонредни. Огнените изведби на концертите за пијано на Емил Гилелс сè уште одѕвонуваатт. „Евгениј Онегин“ на Семјон Бичков, со покојниот великан Дмитриј Хворостовски во насловната улога, е неверојатно убав, а Ростропович, Гергиев и Јансонс направија застрашувачки снимки на „Пикова дама“. (Продолжува)