Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (3)

Џузепе Верди: Синоним за операта

Кога ќе се спомене италијанската музика таа прво се поврзува со Џузепе Верди. Неговата музика е во центарот на репертоарот на секоја оперска куќа во светот

Џузепе Верди е оперскиот Шекспир, неговата дарба за мелодии и сочувствителен поглед го слави животот во сета негова разновидност

Џузепе Верди (1813-1901) е еден од најголемите оперски композитори и веројатно најпопуларниот од сите. Неговото име е синоним за историјата на италијанската музика во втората половина на 19. век, неговата работа е централна за репертоарот на секоја оперска куќа во светот. Понекогаш го споредуваат со Шекспир, кого го обожувал, иако зборувал малку англиски и го знаел делото на книжевниот бард само во превод.

Верди беше извонреден мелодист, а некои од неговите арии и рефрени – како што се La Donna è Mobile од „Риголето“, Brindisi од „Травијата“ и Anvil Chorus од „Троваторе“ – се познати на милиони луѓе. Во Италија, Хорот на еврејските робови од „Набуко“ долго време се поврзува со национално единство и солидарност. Големиот марш од „Аида“, во меѓувреме, стана главен дел од репертоарот на дувачки оркестар и понекогаш се користи на свадби, а музиката на Верди може да се слушне на саундтракот на мнолгу филмови. има рекламирано лагер, фармерки и сос од тестенини. Се појавува дури и во видео играта Grand Theft Auto.

Неговиот живот …

Син на гостилничар, Верди е роден во Ле Ронкол, во близина на Парма, и отишол на училиште во блиското Бусето, каде неговиот талент го забележал Антонио Бареци, локален трговец, кој го надгледувал неговото рано музичко образование. На 18 години бил одбиен од Миланскиот конзерваториум, но останал во градот (на сметка на Бареци) да студира приватно. Неговата прва опера, „Оберто“, беше добро примена на нејзината премиера на Ла Скала во 1839 година, а менаџерот на театарот, Бартоломео Мерели, сакаше повеќе. Сепак, Un Giorno di Regno беше фијаско следната година. Обесхрабрувањето на Верди, во комбинација со депресијата при смртта на неговата прва сопруга, речиси го натера да го напушти компонирањето, иако неговата трета опера, „Набуко“, напишана на инсистирање на Мерели, го направи познат преку ноќ.

Тој го нарече периодот што следеше по неговите „години на галија“, за време на кои тој компонираше опера приближно на секои осум месеци, а најдобрите од неговите рани дела имаат бурна виталност што продолжува да воодушевува. „Ернани“ (1844) е трилер што рика. „Макбет“ (1847, ревидирана во 1861) беше првата негова шекспирова опера. До 1847 година, тој стана толку многу познат на меѓународно ниво што имаше премиери во Лондон (I Masnadieri) и Париз („Ерусалим“, преработка на претходниот „Ломбарди“).

Помеѓу 1851 и 1853 година тој компонира три ремек-дела, „Риголето“, „Трубадур“ и „Травијата“, кои останаа меѓу неговите најпопуларни опери. Тие, сепак, не беа без контроверзии во нивното време. Верди помина голем дел од својата кариера борејќи се да ја протне својата работа пред цензорите, кои честопати покренуваа приговори на политичка или морална основа, и тој мораше да направи значителни промени во текстот на „Риголето“, заснован на драма на Виктор Иго, забранета и како предизвикувачка и непристојна, пред да биде дозволено да се игра на сцената. Реализмот на „Травијата“, со својата куртизанска хероина и современата средина, предизвика вознемиреност, а во текот на животот на Верди операта обично се поставуваше во 18. век.

Бусето и неговата околина останаа негов дом во поголемиот дел од неговиот живот. Со успехот дојде и богатството, а во 1851 година се пресели со својата партнерка, сопранистката Џузепина Стрепони, во нова вила каде што живееше до крајот на својот живот. Тој и Џузепина, иако беа во врска од 1847 година, се венчаа дури во 1859 година. Локалното противење на нивниот невенчан статус го обојува описот на Верди за неодобрувањето на Џорџо Жермон за аферата на неговиот син со Виолета во „Травијата“.

…и времињата

Кога се роди Верди, Италија беше поделена нација, составена од мали поединечни држави под австриска или француска окупација. Мислењата се различни во однос на тоа колку тој ја замислил својата рана работа како барање за ослободување и обединување, но, почнувајќи од „Набуко“, со неговиот хор на еврејски робови кои тагуваат за загубата на својата земја, неговите опери станаа фокус на националистичките аспирации на Ризорџименто.  Во 1859 година, две години пред прогласувањето на Кралството Италија, „Вива Верди“ стана акроним за „Viva Vittorio Emmanuele, Re D’Italia“, а во 1861 година, композиторот накратко служеше во новоформираниот италијански парламент.

Иако беше човек на театарот, тој живееше во ера на големи романсиери и неговата длабочина на карактеризација и општествените грижи на многу од неговите опери наоѓаат паралели во делата на Дикенс, Балзак, Џорџ Елиот и Флобер, меѓу другите. Марсел Пруст имаше огромно восхитување за„Травијата“, пишувајќи дека Верди го трансформирал она што тој го сметал за рамнодушен изворен материјал, романот и драмата „Дамата со камелии“ од Александар Дима синот во навистина голема уметност.

Зошто неговата музика сè уште е важна

По „Травијата“, пишувањето на Верди забави, а неговите опери станаа поголеми во размер. Неговите опери од „Симон Боканегра“ (1857) до „Аида“ (1871) се занимаваат со моќ, организирана религија и слобода. Мешавината на комедијата и трагедијата во „Бал под маски“ (1859) и фатализмот и напнатиот хумор на „Моќта на судбината“ (1862) откриваат долг кон Шекспировата драматургија. „Дон Карлос“ (напишана на француски за Париз во 1867 година, потоа ревидирана на италијански како „Дон Карло“) ја сочинува неговата најдлабока анализа за тоа како моќта на црквата и државата заговараат да го уништат поединецот, додека зад ориентализмот на „Аида“ се крие приказ на животот во теократија врз воена основа. Амбивалентноста на Верди кон религијата беше длабока и ги информира нејаснотијата на неговиот „Реквием“, напишан во 1873 година како спомен на писателот Ризоргименто Алесандро Манцони. Евоцирајќи го одговорот на човештвото на застрашувачката Божја величественост, тој завршува во вкочанета празнина со бескрајното повторување на зборовите Libera Me („Ослободи ме“).

Големиот француски писател Марсел Пруст имаше огромно восхитување за„Травијата“

По „Реквиемот“, Верди навидум се повлече од јавниот живот, иако ова во никој случај не беше крај на неговата кариера. Неговиот издавач, Џулио Рикорди, создаде соработка со писателот и композиторот Ариго Боито, што резултираше прво со голема ревизија на „Симон Боканегра“, неуспешна на првата изведба, а потоа со „Отело“ и „Фалстаф“, премиерно прикажани во 1887 и 1893 година. Со извонредна моќ, „Отело“ за многумина е најголемата од сите оперски адаптации на шекспировата трагедија. „Фалстаф“, базиран на „Веселите сопруги на Виндзор“ и „Хенри IV“, нашироко се смета за збогување на Верди со сцената, горчливо слатка комедија која навраќа на животот со хумор, но и со тага, пред да ги реши неговите тензии во фугата која тврди дека „Сè во светот е шега“.

Верди беше постојан иноватор и постои огромна стилска разлика помеѓу „Фалстаф“ и неговите рани дела. Тој ефективно ја преработи историјата на италијанската опера најпрво усовршувајќи ја, а потоа демонтирајќи ги традициите на бел канто што ги наследи од неговите претходници Белини и Доницети – формалните обрасци што ги поделуваа ариите и сцените на бавни и брзи делови, одделени со рецитативни или поврзувачки пасуси.

Традиционалните структури сè уште се во основата на големите опери од раните 1850-ти. Од „Симон Боканегра“ наваму, Верди сè повеќе ги турка границите на формата во потрага по драматичен интензитет и психолошка вистинитост, иако сè уште сме свесни за структурните разграничувања меѓу ариите, рефрените и ансамблите. Но, во „Отело“ и Фалстаф, традиционалните формални граници се распуштени. Рецитативи, арии и ансамбли непречено се влеваат еден во друг, секој чин се одвива во единствен непрекинат музички распон. Беа направени (и сè уште се прават) споредби со методологијата на Рихард Вагнер за компонирање на секој чин, иако Верди длабоко не веруваше на симфонискиот метод на Вагнер со неговата непрестајна тематска елаборација.

Сепак, причината зошто Верди е важна на крајот лежи, можеби, надвор од музиколошките размислувања и може да се најде во неговото длабоко тврдење за нашата заедничка човечност, доловена и изразена во висцералната возбуда на пеачкиот глас во полн потоп. Од „Риголето“ па натаму, во неговите опери нема стереотипни херои и негативци, туку само луѓе прикажани со сите нивни сили и грешки и нивниот потенцијал и за величина и за зло. Повторно, тоа е гледиште што го става во спротивставеност на Вагнер, неговиот целосен современик (тие се родени истата година), големиот творец на митови, кој создава, уништува и откупува светови, а Верди го слави постоењето со сочувство прифаќање и истражување на животот во сите негови разновидности.

Големи изведувачи

Верди долго време ги привлекува пејачите и диригентите. Сите негови опери се снимени, многу од нив повеќе пати, понекогаш распоредувајќи различни изданија што Верди ги подготвувал за време на неговиот живот, или правејќи стандардни театарски резови. Што се однесува до диригентите, Тосканини, Клаудио Абадо и Херберт фон Карајан се наизменично возбудливи и страсни, иако ви требаат Виктор де Сабата или Карло Марија Џулини за „Реквиемот“, а „Дон Карлос“ веројатно е најдобро претставен од Антонио Папано на француски и Георг Шолти на италијански. За многумина, Леонтин Прајс е најголемата од сите сопрани од Верди и не се пропушта во сите нејзини снимки на неговата музика. Главните толкувачи на неговото дело се премногу за набројување, но меѓу нив можеби треба да се споменат Марија Калас, Рената Тебалди, Грејс Бамбри, Карло Бергонзи, Франко Корели, Еторе Бастианини, Тито Гоби и Николај Гијауров. (Продолжува)