Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (12)

Едвард Елгар – човекот што ја дефинираше англиската музика

Едвард Елгар, самоук композитор и римокатолик од релативно скромно потекло, отсекогаш се сметал себеси за аутсајдер во музичкиот свет

Од елегичниот Нимрод до потресниот концерт за виолончело и неговите прекрасни хорски дела, овој британски композитор има многу повеќе од помпа

Ако Британија има национален композитор, тоа е Едвард Елгар (1857-1934). Неговата музика често се гледа како олицетворение на самодоволниот викторијански свет во кој е роден, но иако ја напиша својата квота од „патриотски“ дела, тој беше многу повеќе од империјалист што вее знаме; неговите влијанија и музички поглед беа длабоко европски, а не домашни. Елгар беше најзначајниот композитор што Британија го продуцираше по Хенри Персел, а неговата најдобра музика – симфониите и концертите – лесно се споредува со онаа на неговите доцно-романтични современици Ричард Штраус и Густав Малер.

Неколку мелодии на Елгар се вкоренети во ткивото на британската култура. Филмот „Грејсток: Легендата за Тарзан“ од 1984 година ги прикажува и Првата симфонија и популарната салонска минијатура Salut d’Amour; римејкот на Дизни, „Фантазија 2000“, го користи „Помпата и околностите Марш бр. 2“ за да го претстави Пајо Паторот.

Неговиот живот

Роден е во Бродхит, неколку километри од Ворчестер, каде што неговиот татко водел музичка продавница и штимал пијана. Тој бил воспитан како римокатолик – неговата мајка се преобратила непосредно пред да се роди Едвард. Иако како дете го учеле пијано и виолина, тој самиот се научил да свири на други инструменти и целосно се самообразувал како композитор – неговите родители не можеле да си дозволат да студира во Лајпциг како што тој се надевал.

Едвард Елгар на историската изведба на Концертот за виолина во 1932 година, со солистот 16-годишниот Јехуди Менухин

Во текот на 1880-тите, тој работел во областа Ворчестер како слободен музичар, диригирајќи и компонирајќи за локални хорови и оркестри, свирејќи на виолина во оркестрите на Мидлендс и на фагот во дувачки бендови. Тој рециклирал дел од музиката што ја компонирал во тоа време во двата апартмани „Wand of Youth“ (1907), но неговото најрано оригинално дело што редовно се слуша сега е Salut d’Amour, напишано во 1888 година како подарок за свршувачката за неговата идна сопруга, Керолин Алис Робертс. Алис беше решена да го етаблира Елгар како одличен композитор и му предложи да се преселат во Лондон, каде што се надеваше дека ќе ги заинтересира издавачите и диригентите за неговата музика.

Серијата хорски дела компонирани во 1890-тите за фестивалите во Бирмингем и Ворчестер – Црниот витез, кралот Олаф, Светлината на животот – и кантата Карактакус, напишана за фестивалот во Лидс во 1898 година, конечно почнаа да привлекуваат пошироко внимание, но дури премиерата во Лондон во 1899 година на Варијациите на оригинална тема, сега обично познати како варијации на Енигма варијации го поставија Елгар како водечки британски композитор од неговата генерација.

Името „Енигма“ доаѓа од обелоденувањето на Елгар дека друга неизнесена тема, добро позната мелодија, се провлекува низ делото заедно со онаа на која отворено се засноваат 14-те варијации, портрети на пријателите на композиторот. И покрај многуте тврдења, никој сè уште убедливо не покажал каква би можела да биде таа тема. Музички, сепак, тоа е дело што ги спојува двете клучни стилски влијанија врз музиката на Елгар; користејќи варијација, која ја фаворизираа Брамс и Дворжак, за да се поткрепи екстра-музички наратив – портретите на пријателите – која сугерираше врски со симфониските поеми на Лист и Штраус.

…и времињата

Веднаш по варијациите Елгар го започна она што е веројатно неговото најголемо дело, „Сонот на Геронти“ј, амбиент на песната на Џон Хенри Њуман, прикажувајќи го патувањето на душата на човекот од неговата смртна постела до неговиот суд пред Бога. Тоа е најблиску до каде Елгар дошол до опера; влијанието на Вагнеровиот „Парсифал“, кој тој го слушнал двапати при посетата на Бајројт во 1892 година, е јасно од предиграта натаму.

Елгар, самоук композитор и римокатолик од релативно скромно потекло, отсекогаш се сметал себеси за аутсајдер во музичкиот свет, но влијанието на Енигма варијациите му обезбеди брзо да се асимилира во нејзиниот цврст англикански мејнстрим. За крунисувањето на Едвард VII во 1902 година, тој добил задача да напише Ода за крунисување, во која ја вградил Земјата на надежта и славата, а во 1904 година беше прогласен за витез и беше одржан фестивал на неговата музика во Ковент Гарден во Лондон.

1900-тите беа период на интензивна продуктивност. Два библиски ораториуми од големи размери, „Апостолите“ и „Кралството“, го следеа „Геронтиј“, иако третиот дел од она што беше замислено како трилогија никогаш не помина подалеку од неколку скици (бидејќи, се претпоставува дека Елгар почнал да ја губи својата религиозна вера). Најштраусовото од сите негови дела, концертната увертира „На југот“, се појави во 1904 година, а Вовед и Алегро за гудачи следната година.

Неговата Прва симфонија ги влече своите корени во претходната идеја да се состави дело во спомен на животот на викторијанскиот херој генерал Гордон, но партитурата што се појави во 1908 година немаше отворена програма, токму кога Втората симфонија (1911) започната како спомен на Едвард VII еволуираше во задоволителна апстрактна музичка конструкција. Онаму каде што Првата симфонија и Концертот за виолина беа многу успешни од самиот почеток, Втората симфонија, со својот тивок, двосмислен крај, беше помалку добро прифатена.

Скулптурата на Џема Пирсон од 2001 година во катедралата Херефорд Грин на Елгар и неговиот велосипед Sunbeam

Кога започнаа непријателствата во Првата светска војна, Елгар создаде серија „патриотски“ дела, од кои најзначајна беше хорската почит на паднатите, „Духот на Англија“. Три камерни дела, соната за виолина, квинтет за пијано и гудачки квартет, компонирани во 1918 и 1919 година, обезбедија добредојдено бегство од ужасите на војната, но очајот на Елгар од масакрот најпотресно се појави во она што се покажа како негова последна голема дело, Концертот за виолончело, првпат изведен во 1919 година во катастрофална премиера.

Алиса почина следната година. Елгар се врати во Ворчестершир, но малку компонирал. Меѓутоа, тој патуваше, беше по Амазон до Манаус во 1923 година.

Зошто тој е сè уште важен

Роден една година по смртта на Шуман, тој почина една година пред Албан Берг, но музиката на Елгар остана цврсто вкоренета во доцно-романтичната традиција. Тој не само што ги игнорираше тековите на модернизмот што се вртеа околу европската музика од 1890-тите наваму, тој исто така ги презираше тропите на англиската фолксичност што ќе ги прифати следната генерација британски композитори предводена од Вон Вилијамс. Ако неговите дела воопшто се сметаат за „англиски“ во стилска смисла, тоа е затоа што тие всушност ја дефинираа англиската музика. Елгар сам го создаде моделот, сам.

Наследството на Елгар на снимките започнува со самиот композитор, кој почнал да диригира акустични дискови со неговите дела уште во 1914 година, и правел електрични снимки на неговите главни дела од 1926 година наваму; една од последните од нив беше историската изведба на Концертот за виолина во 1932 година, со солистот 16-годишниот Јехуди Менухин. Речиси сите водечки британски диригенти од минатиот век го вклучија Елгар во своите репертоари. Во поново време, Колин Дејвис, Ричард Хикокс и Марк Елдер направија многу импресивни снимки на Елгар, а различни перспективи за музиката дојдоа од подалеку со изведбите на Георг Шолти, Бернард Хаитинк и Даниел Баренбоим. (Продолжува)