Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (10)

Модерната музика започна со Клод Дебиси

Музиката на Дебиси остави свој белег на огромен опсег на композитори од 20. век, дури и таква џиновска фигура како Игор Стравински. „Поладнето на еден фаун“ внесе нов здив во музичката уметност

Тој создаде нов свет на занесни инструментални бои и постојано менување на сензации и слики. Дебиси внесе нов здив во музичката уметност

Тоа беше опис што тој секогаш го отфрлаше, но Клод Дебиси (1862-1918) често се смета за импресионист, музички еквивалент на Моне или Реноар. Но, тој беше многу повеќе од композитор на заносно деликатни пијано парчиња и светлечки обоени оркестарски таписерии. Заедно со Игор Стравински и Арнолд Шенберг, Дебиси беше еден од најголемите пионери на модернизмот. Без него, текот на музиката од 20 век можеби ќе беше многу поинаков, а неговото влијание се чувствува и денес.

Најпознатата мелодија на Дебиси е Clair de lune, меланхоличниот трет став на неговата Suite Bergamasque, компонирана во 1890. Тој се употребуваше за рекламирање секаде – од авиокомпании до тоалетна хартија и е дел од безбројни телевизиски емисии и филмови

Друго клавирско парче, првото од двете арабески, е речиси исто толку присутно, и беше избрано од Алиша Кис за Like the Sea; додека Rêverie, исто така од раните 1890-ти, се слуша во филмот на Мартин Скорсезе од 1980 година „разјарениот бик“ во форма на My Reverie, снимен од Ела Фицџералд во 1938 година.

Неговиот живот…

Роден во северните предградија на Париз, раниот семеен живот на Дебиси бил хаотичен, и дури кога почнал да студира на Парискиот конзерваториум на 10-годишна возраст, добил формално музичко образование. Тој првично сакаше да биде концертен пијанист, но на 18 години неговото внимание се префрли на компонирање – главно песни во таа фаза. Во 1884 година, тој ја освои престижната награда на Рим со кантата, L’Enfant prodigue, иако редовно ги игнорирал „правилата“ на композицијата поставени од неговите учители. Наградата му овозможи да студира во италијанската престолнина, но ги мразеше двете години што ги помина таму. Но, тој навистина се запозна со Лист и компонираше уште една кантата, La Demoiselle élue, како и неговото прво значајно оркестарско дело, симфониската свита Printemps и неколку поставки на поезијата од Верлен кои на крајот станаа дел од циклусот песни на Ariettes oubliées.

Назад во Париз, Дебиси ја слушна операта „Тристан и Изолда“ за прв пат и отиде на фестивалот во Бајројт, а некое време музиката на Вагнер длабоко ја обликуваше неговата, иако тој ќе ја сметаше за означување на крајот на една ера наместо почеток на нешто ново – „прекрасно зајдисонце кое беше помешано со зора“, како што подоцна рече. Музиката на Римски-Корсаков исто така остави свој белег, но можеби најупорното влијание од тој период дојде од посетата на Дебиси на Париската изложба во 1889 година, каде што ја слушна изведбата на музиката јавански гамелан. Звукот на ансамблот, а исто така и скалите и ритмите што ги користеше оставија длабок впечаток, како што покажа движењето Pagodes од неговата свита за пијано Estampes, кое на крајот се појави во 1903 година.

Мери Гарден како Мелисанда во операта „Пеле и Мелисанда“

Признанието како композитор дојде полека. Единствениот гудачки квартет на Дебиси првпат беше изведен во 1893 година, истата година кога присуствувал на премиерата на драмата на Морис Метерлинк „Пеле и Мелисанда“и веднаш го видел нејзиниот оперски потенцијал. (Тој веќе направи неколку обиди да компонира опера, сите напуштени, а само еден, „Родриг и Химена“, остана како фрагмент.) До крајот на 1894 година беше изготвен првиот чин на „Пеле“, но одлучувачкиот настан таа година беше првата изведба на Prélude à l’après-midi d’un faune (Прелудиум за попладнето на еден фаун) 10-минутната оркестарска евокација на мачната еротика на песната од Стефан Маларме која сега се смета за еден од најзначајните моменти во историјата на модерна музика.

…и времињата

Маларме присуствуваше на премиерата на Прелудиомот со сомневање за идејата неговата поезија да стане почетна точка за музиката, но тој беше презадоволен и испрати честитки до композиторот. Иако Дебиси често се сметаше за лично неприлагоден, само неколку големи композитори ги негуваа своите врски со писатели, уметници и други композитори понапорно отколку тој. Како што веќе покажаа неговите песни инспирирани од делата на Верлен и Бодлер, тој беше целосно нурнат во многу сугестивниот свет на симболистичката поезија. Мистериозниот, заканувачки свет на „Пеле“ (премиерата беше во париската Комична опера во 1902 година), како и двата оперски проекти засновани на приказни од Едгар Алан По, на кои тој работеше во последната деценија од својот живот, се многу поблиску до оној на симболистичките писатели и на сликарите како Одилон Редон и Густав Моро, отколку на било што во импресионизмот.

Делови од „Пеле“ сè уште покажуваат траги од вагнеризмот, а особено од „Парсифал“, но Дебиси брзо воспоставуваше свој индивидуален музички свет, кој почна да го истражува во Prélude à l’après-midi. Тоа е свет на занесни инструментални бои и минливи, постојано променливи сензации и музички слики, како во оркестарските Ноктурна од 1899 година. Во оркестарска смисла, тоа беше самата антитеза на пишување симфонија, и во „симфониските скици“ на „Море“, и оркестарските „Слики“кои следеа, Дебиси најде свои начини за градење на оркестарска форма од големи размери. И, во две книги „Прелудии“ за соло пијано и помалите групи „Слики“, тој продолжи со своите истражувања на бојата и звучноста во помал обем, како и тестирање на границите на способноста на музиката да сугерира и евоцира расположенија и сликовити слики.

Тој работеше на „Море“ во Истбурн (Англија), каде што остана неколку месеци во 1905 година за да избега од скандалот што беснееше во Париз околу неговата афера со Ема Бардак, по неговата разделба од неговата прва сопруга Лили, која се обиде да се самоубие како резултат. Неколку негови колеги композитори, вклучувајќи ги Равел и Дукас, ја поддржуваа Лили и не беше првпат тој да се расправа со колегите поради неговите неверства; во 1894 година, еден од неговите најблиски пријатели, Ернест Шосон, се одрече од него откако ја раскина свршувачката со пејачката Тереза Роџер. Една година помината како голем музички критичар, пишувајќи под псевдонимот Monsieur Croche, тешко дека може да им помогне на односите на Дебиси со другите композитори – некои од раните од неговите критики никогаш не зараснаа.

Клод Дебиси и Игор Стравински во 1910

Ако француско-пруската војна го нарушила детството на Дебиси – неговиот татко бил затворен поради неговата улога во Париската комуна што следела – тогаш тоа била Првата светска војна што фрли сенка на неговите последни години. „Poème dansé“ Jeux, со својот сложен мозаик од испреплетени епизоди и теми, беше нарачан од Сергеј Дјагилев за „Балетските Руси“ и ја даде својата прво изведба само две недели пред озлогласената премиера на „Жртвување на пролетта“ на Стравински. Тоа се покажа како негово последно оркестарско дело. Како што здравјето на Дебиси постојано се влошуваше, тој ги посвети воените години на помали проекти: свитата со два пијано En blanc et noir, пијано Етиди (омаж на Шопен) и проектиран сет од шест сонати за различни инструментални комбинации, а комплетира три, за виолина и пијано, виолончело и пијано и за флејта, виола и харфа. Овие последни парчиња имаат јасност и строгост што беше сосема ново во музиката на Дебиси и што се чини дека го предвидува неокласицизмот што композиторите како Стравински ќе го развијат следната деценија.

Зошто тој сè уште е важен?

„Флејтата на фаунот донесе нов здив во музичката уметност“, рече Пјер Булез, и не е претерување да се каже дека модерната музика започна со првата изведба на Prélude à l’après-midi d’un faune во 1894 година. Музиката на Дебиси остави свој белег на огромен опсег на композитори од 20. век, дури и таква џиновска, иконоборска фигура како Стравински, кој ја отсвири партитурата на неговото „Жртвување на пролетта“со Дебиси пред нејзината озлогласена прва изведба во 1913 година; уште едно од најрадикалните дела на Стравински, Симфониите на дувачки инструменти, беше посветено на сеќавањето на Дебиси. Раните дела на Барток го покажуваат влијанието на Дебиси, исто така, како и музиката на сосема различни композитори како Делиус, Бритн (барем во неговите рани дела) и Месијан. Како и Булез, во втората половина на векот, Лигети, па дури и Стив Рајх му беа должни, а меѓу британските композитори, Оливер Кнусен и Џорџ Бенџамин признаа колку многу му должат. И тоа влијание се прошири многу подалеку од „класичниот“ свет. Дјук Елингтон научи многу од партитурите на Дебиси, додека голем дел од хармоничниот јазик што го користеше Бил Еванс, и во неговото соло свирење и во неговата работа со Мајлс Дејвис, доаѓа и од музиката на Дебиси за пијано.

 

Одлични изведувачи

Највпечатливата верзија на „Пеле и Мелисанда“ е снимена во окупираниот Париз во 1941 година, со франкофонска екипа под диригентство на Роже Дезормиер, но има и неколку убави, помодерни снимки, особено оние под Клаудио Абадо, Шарл Дуто и Булез. Дисковите на Булез со оркестарската музика на Дебиси се исто така извонредни, отстранувајќи ги романтичните сјаеви што некои диригенти ги применуваат на партитурите, како и изведбите на Бернард Хаитинк и Сајмон Ратл.

За клавирските дела, Французинот Валтер Гисекинг редовно се повикува како првиот голем дебисијанецна дискот, додека изведбите на Артуро Бенедети Микеланџели се уште попрецизно контролирани и воодушевувачки обоени. Меѓу современите пијанисти, оние на Мицуко Учида, Кристијан Цимерман, Жан-Ефлам Бавузет и Пјер-Лорен Ејмар се сите, на различни начини, примерни. Но, најмногу трнење по сетилата и откривање на сè се акустичните снимки и клавирните ролни на самиот Дебиси кога ги свири неговите сопствени дела на пијано, како и придружбата на првата Мелисанда, Мери Гарден, во дел од операта и во некои од неговите песни.  (Продолжува)