Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (15)

Како Вагнер ја смени и операта и музиката

Вагнер живееше низ војна, револуција и подемот на национализмот. Со денешни зборови, може да се каже дека национализмот на Вагнер премина од револуционерната левица кон нативистичката десница

Германскиот композитор беше највлијателниот музичар во неговата ера по Бетовен, повторно измислувајќи ја операта и водејќи го патот кон музичкиот модернизам – сепак поврзаноста на неговата музика со Третиот рајх му остава сложено наследство

Од сите композитори, Рихард Вагнер останува најконтроверзен. Ниту еден друг класичен музичар не буди таков фанатизам, за и против. Речиси сите негови значајни дела се опери, форма што тој повторно ја измислил, а главните се напишани во непрекинат опсег на музика. Тие се исто така многу долги.

Двете најпознати музички дела на Вагнер не можеа да бидат поразлични. Ова вреди да се запамети, бидејќи музиката на Вагнер понекогаш е погрешно стереотипна како само гласна. „Валкирите“ е навистина гласна – и воинствена, исто така. Френсис Форд Копола ја користеше за да го придружува воен хеликоптер во Виетнам за напад врз село во „Апокалипса сега“. Контрастот со тивкиот невестински рефрен од операта „Лоенгрин“ не може да биде поголем. Попознат како „Еве доаѓа невестата“, мелодијата на Вагнер се користи ширум светот на свадби.

Неговиот живот …

Рихард Вагнер беше емпатичен Германец. Но, Германија каква што ја знаеме денес не постоеше кога тој е роден во Лајпциг во 1813 година. Вагнер беше деветтото дете на Јохана и (веројатно) Фридрих Вагнер, полицискиот матичар во Лајпциг, кој почина таа година. Јохана потоа се омажила за сликарот Лудвиг Гејер, а момчето до својата 14-та година било познато како Ричард Гејер.

Младиот Вагнер си обезбедил краткорочни работни места во неколку германски градови, за време на кои ги напишал своите најрани опери (ретко се изведуваат дури и денес) и се оженил со својата прва сопруга Мина Планер. По периоди во Рига и Париз, парот се вратил дома во Дрезден, каде Вагнер имал успех со неговата опера „Риенци“, ги напишал „Летечкиот Холанѓанец“ и „Танхојзер“, почнал да ја пишува „Лоенгрин“ и станал музички директор на саксонскиот двор.

Како милитантен поддржувач на револуциите од 1848 година, Вагнер беше принуден да побегне во Швајцарија следната година. Тој ја помина следната деценија компонирајќи ги своите главни зрели дела, како и опширно пишувајќи. Тој, исто така, имал голем број афери, вклучително и со Матилда Везендонк, сопругата на еден од неговите главни добродетели. Неговиот брак се распадна и долговите му се зголемија. Изведбите на неговите опери беа ретки, со забележлив исклучок во париската премиера на ревидираниот „Танхојзер“ во 1861 година.

Во 1864 година, животот на Вагнер имаше два пресвртни моменти. Новиот крал на Баварија, Лудвиг II, ги отплатил долговите на композиторот и нарачал изведби на нови опери, вклучувајќи ги „Тристан и Изолда“ и „Мајстори пејачи од Нирнберг“. Истата година, Вагнер се преселил кај Козима фон Булов, ќерката на композиторот Франц Лист, и основал семејство, населувајќи се во Луцерн. Овде тој го продолжи својот циклус од четири опери „Прстен“ (Прстенот на Нибелунзите) по 11-годишен прекин и започна со планови за посебен фестивал посветен на неговите опери.

До 1871 година, Вагнер го избра баварскиот град Бајројт како локација на фестивалот. Семејството се преселило и во 1876 година „Прстенот“ ја добил својата прва изведба во специјално изградениот театар. Фестивалот беше уметничка сензација и финансиска катастрофа лично за Вагнер, од која Лудвиг повторно го спаси. Додека се нарушувало неговото здравје, Вагнер се концентрира на завршувањето на неговата последна опера „Парсифал“, која беше отворена во Бајројт во 1882 година. Вагнер умре во Венеција следниот февруари.

 … и времињата

Вагнер живееше низ војна, револуција и подемот на национализмот. Кога бил млад, отишол на барикадите во Дрезден и бил принуден на политички егзил. Во неговите подоцнежни години, тој стана жесток националист, жестоко го поздрави раѓањето на германската национална држава и империја.

Во еден век на револуција, Вагнер и самиот беше револуционер од посебен вид. Опиен од неговиот идеал за античка Грција, тој ги стави музиката и театарот во центарот на стремежот да го преправи светот со уметност и убавина во неговиот центар. Во неговиот поглед на светот, уметникот беше пророк и олицетворение на иднината. Во неговата музика оваа митска визија ја достигнува својата кулминација на крајот на циклусот „Прстен“.

Ставовите на Вагнер беа обликувани од филозофијата и идеите на неспоредлив начин. Во неговите рани дела (вклучувајќи ја и оригиналната концепција на „Прстенот“), тој беше под големо влијание на социјалистичките списи на Лудвиг Фоербах. Подоцна, тие беа затемнети од влијанието на Артур Шопенхауер, чиј интерес за будизмот и чиј песимистички поглед на постоењето осветлен и откупен од сексот и уметноста, Вагнер го сметаше лично за пријатно. Ова е отелотворено во копнежот по смртта во „Тристан и Изолда“.

Винифред Вагнер, снаа на Рихард Вагнер, со нејзиниот син Виланд (десно) и Адолф Хитлер во Бајројт, 26 јули 1938 година

Со денешни зборови, може да се каже дека национализмот на Вагнер премина од револуционерната левица кон нативистичката десница. Неговото верување во можноста за просветлување преку германската уметност – што е во основата на „Мајстори пејачи од Нирнберг“ – е дел од објаснувањето за неговиот антисемитизам. Кон крајот на животот на Вагнер, антисемитизмот стана централен за целата култура на Бајројт и стана уште повирулентен на почетокот на 20 век.

Вагнер беше дел од кругот на композитори од 19. век кои бараа нови начини на пишување музика, нови идеи за хармонија и оркестрација (вклучувајќи нови инструменти) и нови форми, особено во драматичниот спој на гласот и оркестарот. Берлиоз и Лист беа негови врсници, но ниту еден од нив не предвидуваше ништо толку амбициозно како обединетото „целосно уметничко дело“ на музика, драма и постановка што Вагнер имаше за цел да го создаде во театарот во Бајројт, пред сè во „Парсифал“.

Зошто тој сè уште е важен?

Вагнер беше највлијателниот музичар во ерата по Бетовен. Неговата нова употреба на хармонијата и неговото експлицитно внимание на сензуалната природа на музичкото искуство се оттргна од постарите и поформални типови на музичка конструкција. До денес, нерешената дисонанца на таканаречениот „Тристански акорд“ на почетокот на „Тристан и Изолда“ често се гледа како почеток на музичкиот модернизам.

Директното влијание на Вагнер траеше најмалку еден век. Различни композитори како Дебиси, Шенберг, Штраус и Елгар не можат лесно да се разберат освен во пост-вагнеровиот контекст. Сите тие го прифатија (или се мачеа да се разликуваат од) музичкиот јазик на Вагнер.

Рихард Вагнер по многу љубовни авантури најпосле се ожени со Козима фон Булов, ќерка на Франц Лист, која беше 24 години помлада од него

Но, двете главни причини зошто Вагнер сè уште е важен се естетските и политичките. Музиката на Вагнер и нејзиниот размер значи дека секоја продукција на неговите опери бара огромен уметнички напор. Никаде ова не е толку точно како за циклусот со четири опери „Ринг“, за кој на Вагнер му требаа повеќе од 20 години да го заврши. Претставите на Вагнер остануваат јавни уметнички настани. Во таа смисла тој е кум на модерниот рок фестивал.

Вагнер сè уште е важен, на поинаков начин, поради улогата што ја одиграа неговите опери во Третиот рајх на Адолф Хитлер. Нацистите го усвоија Вагнер како олицетворение на нивниот расно инспириран германски врховен култ. Бајројт, особено, ентузијастички го свитка коленото пред Хитлер. И покрај децениските сè порадикални и целосно ненационалистички третмани на неговата работа, вклучително и во Бајројт, Вагнер задржува политички набој што ниту еден друг композитор не може да му се спротивстави или не би сакал.

Одлични изведувачи

Никој не е повеќе важен во изведбата на Вагнер од диригентот, кој мора да има чувство за структурата и текстурите на музиката што има смисла и во клучните моменти и во долгите лакови. Историски, најголемото име овде е Вилхелм Фуртванглер, кој прави делата да се зголемуваат и да се спојуваат како ниеден друг. Меѓу современите диригенти, Даниел Баренбоим е најблиску до Фуртванглер. Циклусот „Прстен“ на Ѓерѓ Шолти останува класична студиска снимка на сите времиња, како и „Тристан и Изолда“ на Карлос Клајбер. Но, во навистина далечното минато, речиси целосната изведба на третиот чин на „Парсифал“ под Карл Мак, снимена во Берлин во 1927-1928 година, е богатство кое нема цена.

Речиси исто толку се важни пејачите. Претходните генерации ги почитуваа сопраните Кирстен Флагстад и Фрида Лејдер, тенорот Лориц Мелкиор и бас-баритонот Фридрих Шор. Нивните снимки сè уште обезбедуваат возбудливо слушање, особено Мелкиор со Лоте Леман на првиот чин на „Валкира“ под Бруно Валтер во 1935 година. Во раната ера на стерео снимање, Биргит Нилсон и Астрид Варна ги водат деловите за сопран, со Џон Викерс и Рене Коло меѓу најдобрите тенори и Ханс Хотер врвен во бас улогите. Меѓу денешните вагнерски специјалисти, Нина Стеме, Јонас Кауфман и Брин Терфел често се рамноправни и наликуваат на гигантите од минатото.

Вагнеровите опери се долги. При првото слушање, лесно е да се изгубите во она што се случува. Навистина вреди да се истрае и да се придобие стилот на Вагнер, особено неговите симболични, но сепак податливи лајтмотивски теми. Слушајте повторно и тоа ќе дојде.

Но, не е долг Вагнер. Оркестарските увертири и прелудии често се свират како самостојни дела. Тие нудат добар начин во музиката на самите опери. Не заборавајте, ниту, петте Wesendonck Lieder (или Песни), кои го посочуваат патот до Тристан, или „Зигфридската идила“, музичкото љубовно писмо до Козима што Вагнер го напишал за камерен оркестар во 1870 година. (Продолжува)