Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (6)

Јан Сибелиус – чуварот на финската душа

Иако никогаш не бил сметан за авангардна фигура како неговите модернисти современици, музиката на Јан Сибелиус секогаш го следеше нејзиниот независен пат

Неговата музика е навлезена во митовите и природните чуда на неговата татковина и помогна да се артикулира борбата за финска независност, но неговите седум симфонии го потврдија неговото место како еден од најоригиналните симфониски композитори по Бетовен

Малку композитори доминираат со музиката на нивната земја поцелосно од Јан Сибелиус (1865-1957). Неговото појавување како композитор со меѓународен раст во првите децении на 20. век одеше рака под рака со борбата на Финска за самоопределување и независност. Ако, во децениите по неговата смрт, неговата музика беше отфрлена како конзервативна, тој сега е прифатен како еден од најголемите и најоригиналните симфониски композитори по Бетовен.

Поемата со кратки тонови „Финска се буди“, преименувана во „Финландија“ по првата изведба во 1899 година, брзо стана симбол на финската борба за националност и останува најпознатото дело на Сибелиус.

Химната со која завршува, исто така, послужи како основа на христијанската химна, „Биди мирна, душа моја“ – можеби сте ја забележале и на саундтракот на „Умри машки 2: Умри потепшко“, во режија на Финецот Рени Харлин.

Интермецото од свитата „Карелија“ од 1893 година беше мелодијата со потпис за програмата за тековни работи на британската телевизија Ај-Ти-Ви „Оваа недела“, која траеше од 1956 до 1978 година. А, тинејџерите од 1980-тите го имаат хитот на Strawberry Switchblade од „Од вчера“ за да им се заблагодарат што ги запознале со познатата главна тема од финалето на Петтата симфонија.

Неговиот живот…

Сибелиус е роден во Хеминлина, на југот од тогашното Големо Војводство Финска, автономен дел од Руската империја. Татко му починал кога имал три години, а го воспитувале мајка му и баба му. Првиот јазик на семејството бил шведски, но од деветгодишна возраст посетувал училишта на фински јазик и набргу бил фасциниран од финската митологија, особено народните приказни собрани во „Калевала“, првпат објавени во 1835 година.

Дотогаш тој имаше часови по пијано и виолина. Тој обилно компонираше во текот на тинејџерските години, но и покрај неговиот очигледен музички талент, тој почна да студира право, иако во исто време се запиша на Хелсиншкиот музички институт (сега Академија Сибелиус). Многу брзо го напушти правото за да студира музика со полно работно време и ги доби првите формални часови по композиција. (Исто така, додека беше студент, го промени своето име од Јохан во францускиот еквивалент Жан.) Кога композиторот Феручио Бусони се приклучи на институтот како професор по пијано, двајцата станаа пријатели. Дотогаш Сибелиус почнал да сфаќа дека никогаш нема да стане виртуоз на виолина каков што се стремел да биде, а Бусони ја охрабрил неговата композиција. Во студентските години, тој се концентрираше на камерна музика, иако напиша само еден зрел гудачки квартет, Voces Intimae од пет става во 1909 година.

Понатамошните студии за композиција во Берлин и Виена помеѓу 1889 и 1891 година вклучуваат средба со симфониите на Антон Брукнер, можеби како резултат на што тој почнал да пишува оркестарска музика што ја диригирал по враќањето во Хелсинки. Тој, исто така, започна да работи на многу поамбициозен проект, хорската симфонија Кулерво, базирана на епизоди од „Калевала“. Беше огромен успех на првиот настап, но Сибелиус одби да дозволи партитурата да биде објавена до неговата смрт. Тој се ожени во 1892 година, а тој и неговата сопруга Аино го поминаа својот меден месец во Карелија, регионот на источна Финска, кој е извор на многу приказни на „Калевала“, и кој инспирираше неколку дела на Сибелиус што следеа – свитата Карелија, сетот на четири „Легенди на Леминкаинен“ (од кои втората, „Лебедот на Туонела“, стекна независен живот како оркестарски фаворит) и првата од тонските поеми, „Ен Сага“.

Симфониска или тонска песна е, обично, оркестарско парче од еден став обликувано од литературен или визуелен текст, но концептот на Сибелиус за формата (тој напишал 16 од нив) бил радикално различен од оној на неговиот современик Рихард Штраус. Од „Ен Сага“ до величествено строгата „Тапиола“ од 1926 година, неговиот пристап беше многу повеќе сугестивен отколку наративно буквално и наивно описен, а музичката организација секогаш беше високо дисциплинирана. Во некои од песните, како што се „Ќерката на Похјола“ (1906) и „Океанидите“ (1914), структурата е на границата на вистинската симфониска.

Единствената опера што ја заврши Сибелиус беше едночинката „Девицата во кулата“, иако нејзиното драматично инертно шведско либрето значеше дека по нејзината премиера во 1895 година тој ја повлече партитурата (таа повторно не беше слушната сѐдо 1980-тите). Можеби одредена смисла за тоа како би звучела една зрела опера на Сибелиус доаѓа од интензивната, тонска поема „Луонотар“ од 1913 година, со нејзината висока сопрано-поставка на приказна за создавање на „Калевала“.

Јан Сибелиус и жена му Аино живееа во куќа на село цели 50 години: На фотографијата се со една од нивните ќерки во 1915 година

Но, низата дела врз кои е заснована репутацијата на Сибелиус започнува со првите две симфонии, завршени во 1899 и 1902 година соодветно. Ако Првата (исто така и Концертот за виолина од 1905 година) понекогаш е малку премногу очигледно должна на Чајковски, тогаш Втората почнува да го открива стриктниот глас на зрелиот Сибелиус, кој станува сè покарактеристичен и оригинален во делата што следеле.

…и времињата

Премиерата на Првата симфонија и последната верзија на „Финландија“ се совпаднаа со зголемениот бран на национализам, бидејќи автономијата на Финска под руска власт беше загрозена од царот Николај II, кој се обиде да ги потисне јазикот и културата на земјата. Музиката на Сибелиус, заедно со сликите на Аксели Гален-Калела, се сметаше за симбол на отпорот, а неговата Втора симфонија понекогаш се толкува како приказ на борбата на земјата, иако самиот Сибелиус секогаш тврдеше дека неговите симфонии се апстрактни дела.

Првата четвртина на 20 век беше еден од најтурбулентните периоди во музичката историја, но музиката на Сибелиус продолжи да го следи својот сопствен независен пат, малку допрена од вртливите струи на модернизмот низ Европа, иако тој се сретна со многу од водечките композитори на времето – Дебиси, Шенберг, Штраус и познатиот Малер, со кого разговараше за симфонијата. Сибелиус го задржа своето верување во дисциплината и кохерентноста на симфониското размислување, додека Малер изјави дека симфонијата „мора да биде како светот, мора да опфаќа сè“.

Понекогаш се тврди дека мрачната, интровертна Четврта симфонија, за прв пат изведена во 1911 година, била одговорот на Сибелиус на музиката на Шенберг и нејзината ерозија на тоналитетот. Но, се чини поверојатно дека песимизмот на симфонијата бил израз на неговите лични околности. Напишано е додека тој тогаш бил подложен на операции за отстранување на тумор од грлото, а кои го обврзале да се откаже од пиењето, макар и привремено.

Секако, оптимизмот се врати со Петтата симфонија, премиерно изведена во 1915 година како дело во четири става, а четири години подоцна е ревидирана во формата со три става во која е позната денес. Познатата потресна тема на неговото финале, една од најнезаборавните во сите негови дела, беше инспирирана од глетката на лебедите кои мигрираат над Аинола, куќата во финската провинција каде Сибелиус и неговата сопруга живееле повеќе од 50 години. Неговата Шеста симфонија, за прв пат изведена во 1923 година, беше повторно поинаква: речиси неокласична во својата транспарентност, употреба на модални хармонии и избегнување на традиционалната симфониска реторика, а понекогаш по дух изгледа поблиска до ренесансната полифонија отколку до било што во симфониската традиција. И Седмата го зеде тоа реконфигурирање на она што може да биде симфонија уште подалеку, компресирајќи ги сите функции на формата во едно органски единечен став, како симфонијата и тонската песна конечно да се споиле.

Младиот Јан Сибелиус беше сведок на порастот на национализмот во Финска и борбата за независност на неговиот народ од руската импеерија

Седмата беше последната симфонија на Сибелиус. Нејзината премиера во 1924 година беше брзо проследена со тонската поема „Тапиола“, евокација на финските шуми и со музика за продукцијата на Шекспировата „Бура“, и потоа имаше 30 години речиси целосна тишина. Обилното пиење си го направи своето. Имаше неколку минијатури – во текот на неговата кариера Сибелиус пишуваше дела од мали размери, вклучувајќи повеќе од 100 песни и 150 парчиња пијано – и гласините за Осмата симфонија продолжија. Можеби дури и завршил такво дело, но го запалил ракописот некаде во 1940-тите. Сепак, неколку страници скици преживеаја, па дури и беа изведени во последниве години.

Зошто неговата музика сè уште е важна

Иако никогаш не бил сметан за авангардна фигура како неговите модернисти современици Стравински, Шенберг и Барток, Сибелиус имаше огромно влијание врз многу помлади композитори во меѓувоените години. Во Обединетото Кралство, композиторите како Вон Вилијамс, Арнолд Бакс и Еј Џеј Моран му се восхитуваа поради оригиналноста и строгоста на неговите симфонии, додека во нејзината тематска работа, па дури и во обликот на неколку нејзини теми. По неговата смрт во 1957 година, угледот на Сибелиус се затемни неколку децении пред неговиот статус како еден од најголемите композитори на 20, век да биде универзално признат, иако тој продолжи да фрла огромна сенка врз музиката во Финска, каде што генерација композитори предводена од Каија Сааријахо и Магнус Линдберг се бореа да се ослободат од неговото влијание пред на крајот да се помират со она што може да им го понуди неговата музика.

Големи изведувачи

Снимките направени во раните 1930-ти од блискиот пријател на Сибелиус, Роберт Кајанус, се најблиски до идеите на самиот композитор за тоа како треба да се интерпретира неговата музика. Нема недостиг од извонредни интерпретации на симфониите и тонските песни од 1950-тите и 60-тите години од диригентите, вклучувајќи ги фон Карајан, Бернштајн, Барбироли и Ентони Колинс, додека во 1990-тите етикетата БИС започна комплетно истражување на делата на Сибелиус со повеќето од дела изведени од Симофинискот оркестар Лахти, под диригентство на Осмо Ванске. И во таа серија, изведбата на Концертот за виолина на Леонидас Кавакос заслужува место покрај класичните изданија на Јаша Хајфец и Жинет Нево. (Продолжува)