Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (13)

Бах – бесмртниот бог на хармонијата

Споменикот на Јохан Себастијан Бах во дворот на црквата „Св. Тома“ во Лајпциг каде тој беше со години музички директор и оргулист

Со религиозна музика со која тој може да инспирира вера кај неверниците, чувството за хармонија, го прави германскиот композитор заедничка референтна точка за сите класични композитори

„Бесмртен бог на хармонијата“: така Бетовен, ни помалку ни повеќе, го нарекол Јохан Себастијан Бах. „Музиката му должи на Бах исто колку и религијата на нејзиниот основач“, забележа Шуман, а музиката на Бах продолжува да инспирира чувство на почит и љубов што се граничи со духовноста, и кај атеистите и кај верниците. Како неверојатно продуктивен композитор, Бах ги усоврши сите постоечки музички форми од барокниот период и ја подигна употребата на хармонијата на ново ниво, поставувајќи ги параметрите во кои оттогаш работи најголемиот дел од западната музичка традиција.

Ако знаете само едно парче органска музика, големи се шансите тоа да се Баховите Токата и Фуга во Де-мол, саундтракот на безбројни шок-хорор моменти на филмот; Дизни ја користеше грандиозната оркестарска верзија на Леополд Стоковски во „Фантазија“. Илјадници парови ги потпишаа своите свадбени регистри на звукот на Jesu, Joy of Man’s Desiring. И ако сте доволно возрасни за да се сеќавате кога пурите сè уште се рекламираа на ударните ТВ, тогаш ќе знаете дека среќата доаѓа со вториот став на Баховата оркестарска свита бр. 3, попознат сега како Воздух за гудачи во Г.

Неговиот живот …

Бах е роден во 1685 година во Ајзенах, мал град во Тирингија во денешна Германија, во династија на музичари (неколку од неговите деца, особено Карл Филип Емануел и Јохан Кристијан, самите станаа познати композитори). Мајка му починала кога тој имал девет години, а татко му помалку од една година подоцна, оставајќи го сиракот Бах да биде воспитуван од неговиот најстар брат.

Неговата кариера започна на 18-годишна возраст во Вајмар, а напредуваше додека се движеше меѓу градовите работејќи како дворски музичар или, почесто, оргулист, работа која обично вклучуваше компонирање хорски кантати и друга музика за црковни служби – Пасакаља и фуга во Ц-мол. , едно од неговите најпознати дела за оргули, датира од неговите рани денови како оргулист во Арнштат. Животот на претходната генерација на композитори беше во голема мерка ист. Меѓу нив беше и Дитрих Букстехуде, кого Бах го ценеше многу што зеде слободни денови на неговата позиција во Арнштат за да патува повеќе од 400 километри до Либек – се тврди дека одел пешки – за да го слушне како свири; Притоа, тој го продолжи отсуството од четири недели на четири месеци, што доведе до еден од споровите со работодавците што ќе биде повторлива карактеристика на неговата кариера.

Бах помина пет години во Кетен во домаќинството на принцот Леополд, калвинист кој немаше корист од разработени побожни дела, и токму тука процвета неговата инструментална музика. Во шесте Бранденбуршки концерти, тој стави во центарот на вниманието групи инструменти наместо единечни свирачи, во модерниот италијански кончерто-гросо стил. Шесте свити за виолончело и шесте сонати и партити за соло виолина се номинално збирки танци, иако веројатно никогаш не биле наменети да се танцуваат; исто така оркестарските свити и француските свити за клавичембало. Токму во Кетен Бах го состави првиот том на Добро темперираниот клавиер („темпериран“ што значи подесен), збирка на прелудии и фуги за клавијатури, во секој од 24-те дур и мол скали – ова дава навестување за неговиот животен век љубов кон комплетноста, прецизноста и математичката симболика. Структурите и предизвиците на фугата – во кои повторувањата и трансформациите на темата мора да бидат споени како парчиња во сложувалка – Бах ги победи како ниеден друг композитор пред или потоа.

Тоа беше неговиот следен и последен потег, во релативно космополитскиот град Лајпциг, што ќе му овозможи да ги исполни своите извонредни амбиции во врска со црковната музика. Како музички шеф во црквата „Свети Тома“, од него се барало да дава музика за богослужбите секоја недела и празник во годината; Бах тргнал сам да компонира „добро регулирано“ тело на нова музика што ќе опфати неколку години.

Бах беше ненадминат во своето време како оргулист

Повеќето од неговите речиси 200 преживеани кантати се резултат на овој извонреден период на креативност, како и неговиот Magnificat, многу од делата за оргули, неговиот Божиќен ораториум и двете големи евангелски поставки за Велики петок: пасиите на Свети Јован и Свети Матеј. Последните споменати се, всушност, отпеани страстни драми, раскажувањето е со рефлексивни арии и конгрегациски химни; заедно со Мисата во Х-мол (која Бах ја заврши годината пред неговата смрт) тие несомнено го претставуваат врвот на уметноста на Бах – иако љубителите на музиката на клавијатура, исто така, би можеле да укажат на Голдберг варијациите. Бах почина во 1750 година, оставајќи ја нецелосна амбициозна последна колекција, Уметноста на фугата.

…и времињата

Што значеа тие конгрегации во Лајпциг за музичкото богатство? Што мислеше Бах за таа работа не знаеме. Има многу малку извори за тоа. Малку од писмата на Бах преживеале, а тие што преживеале се главно до неговите работодавци, лобирање за подобри услови или музички ресурси. Тој се сметаше за најголемиот оргулист на своето време, но за да стане познато име, тој требаше да компонира за оперска куќа, а – за разлика од, да речеме, Георг Фридерик Хендл, роден во истата година – тој не беше заинтересиран.

Бах порасна во регион кој сè уште беше оптоварен од триесетгодишната војна, која беше проследена со децении болести. Населението на Тирингија беше опустошена – некои бројки покажуваат дека дури половина од нејзиното население беше избришано. Во такво опкружување, просветителските идеи кои добиваа на сила низ цела Европа беа релативно бавни да се фатат. Верата беше централна во животот, кој можеше да биде суров и краток – нешто на што сиракот Бах ќе се потсетува, со брутална регуларност, во текот на целиот живот. Во 1720 година, тој се вратил дома во Кетен од патување очекувајќи да биде пречекан од неговата сопруга Марија Барбара, но откри дека таа умрела и била погребана пред тој да стигне. Од 20-те деца што ги имал со Марија Барбара и неговата втора сопруга Ана Магдалена, 11 умреле пред него, а 10 од нив пред нивниот петти роденден.

Тој најде вистинска утеха и во музиката и во неговата непоколеблива лутеранска вера, кои беа двојни столбови на неговото воспитување: голем дел од учењето во лутеранските училишта се изведуваше преку музика и пеење, а стандардните лутерански химни беа многу добро познати.

Но, би згрешиле ако го мислиме Бах само во религиозен контекст; неговата „друга“ работа во Лајпциг, како директор на групата наречена Collegium Musicum, тој водеше десетици концерти секоја година во едно од сè помодерните кафеа во градот. Неговите концерти за соло виолина инспирирани од Вивалди, и неспоредливиот двоен концерт, можеби се компонирани за Collegium Musicum; Кафе кантата секако беше.

Зошто неговата музика сè уште е важна

Затоа што за безброј музичари, без оглед на нивната омега, Бах е нивната алфа. Тој, повеќе од кој било друг композитор, останува заедничка референтна точка. Како што Бетовен го проучувал Бах, така го прават и денешните студенти по музика, учејќи ги правилата за хармонија од неговите поставки за химни и уметноста на контрапункт – како да се испреплетат две или повеќе мелодии заедно – од неговите фуги. Речиси како самиот Бах да ги создал и кодифицирал тие правила, а потоа често ги прекршува во својата музика со прекрасен ефект.

Модата се менува, но музиката на Бах секогаш функционира. Неговата музика беше авангарда на движењето за изведба на период-инструменти и ги жнееше наградите во зголемениот број динамички наполнети снимки – но тоа не ја поништи сопственоста на никој друг. Во 1960-тите и 70-тите години се појави мода за изведување на Бах како џез, благодарение на Жак Лусие и Свингл сингерс. Голдберг варијациите можат да бидат исто толку славни на хармоника или харфа или мандолина како и на пијано или чембало. Ова е музика која е способна за бескрајно обновување. Исто така, музиката е избрана да ја запознае човечката раса со вонземјаните: Бах има три песни на Златната плоча на вселенската сонда Војаџер, повеќе од кој било друг композитор или група.

Но, ништо од тоа не ја објаснува посебноста на Бах и врската што ја прави со толку многу љубители на музиката. Композиторот Ѓерѓ Куртаг, кој често се повикува на Бах во својата работа, вака го изрази тоа кога го прашале дали верува во бог. „Свесно, сигурно сум атеист, но не го кажувам тоа гласно, бидејќи ако го погледнам Бах, не можам да бидам атеист. Тогаш морам да го прифатам начинот на кој тој веруваше“.

Што е тоа што поврзува на толку силно, потсвесно ниво?

Во инструменталните дела, тоа е можеби нивното чувство за рамнотежа, за математичка комплетност – ова може да направи музиката да изгледа на некој начин елементарна. Но, посветената музика е местото каде што добиваме чувство за хуманоста на Бах и за капацитетот на неговата музика за емпатија и утеха. Во Пасија по Матеј, на пример, впечатливо е што најтрогателната низа не е за Исус – колку и нежно да го нацрта Бах, со „ореол“ од блескави жици околу неговите зборови – туку за Петар. Неговата горчлива тага поради тоа што го изневерил својот пријател наоѓа израз во алто аријата Erbarme dich; и, додека слушаме, нашите недостатоци се исто толку колку и оние на Петар кои се чини дека се нудат за прошка. Во такви моменти, Бах не осудува, не морализира; тој едноставно седи со нас додека не најдеме мир.

Феликс Менделсон ја донесе хорска музика на Бах во концертната сала, диригирајќи Пасија по Матеј во берлинската Сингакадемија во 1829 година; Во поново време, факелот го носеа диригенти, вклучувајќи ги Густав Леонхард, Николаус Харнонкур, Џон Елиот Гардинер, Џон Бат и Масааки Сузуки, последниот и како органист и како директор на неговиот Колегиум Бах Јапонија. Ексцентричната брилијантност на Глен Гулд го популаризираше Бах на пијано, отворајќи го патот за почисти, појасни интерпретации на Мареј Перахија и Анџела Хјуит. Свитите за чело имаат десетици поборници на диск, особено Јо-Јо Ма, но засекогаш ќе бидат поврзани со Пабло Казал, кој ги прослави во првата половина на 20. век, откако налета на копија од музиката во втора рака во продавница во Барселона. Сонататите и Партитите за соло виолина на сличен начин беа камен-техника за повеќето големи изведувачи, од Јехуди Менухин до Хилари Хан. (Продолжува)