Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (4)

Го сакате ли Јоханес Брамс

Јоханес Брамс беше гениј кој наоѓаше нови експресивни патишта низ фамилијарните музички форми. Со неговите симфонии тој беше наследник на формата што ја определи Бетовен

За некои Брамс е реакционерен, за други радикален, но високо дотераните драми на неговите симфонии и концерти и тивката разлика на неговите камерни дела обезбедија неговата музика да трае

Меѓу композиторите кои го прифатија застрашувачкиот предизвик на симфониската форма почната со Бетовен како никој меѓу другите беше Јоханес Брамс (1833-1897). Одговорноста му тежеше многу и му требаа многу години за целосно да излезе од сенката на Бетовен.

Делата на Брамс ретко се појавуваат меѓу листите на најпознатите класични мелодии. Неговата музика никогаш не цели кон инстант ефекти; тој никогаш не се мачеше со оддалечувањето од операта и генерално ја избегнуваше религиозната музика. (Неговиот Германски реквием, напишан по смртта на неговата мајка, користи библиски текстови, но тоа не е литургиско дело во вистинска смисла.) Освен неговите песни – повеќе од 200 од нив – речиси сè што напиша Брамс беше „апсолутна музика “, односно музика која не е експлицитно „за“ нешто.

Сепак, тој ги компонираше некои од најчесто изведуваните дела на концертниот репертоар. Неговите „Варијации на тема Хајдн“, често познати како „Варијации на Свети Антониј“, е концертно трајно и неговите „Унгарски танци“ се популарни оркестарски бис изведби, додека „Увертирата на Академскиот фестивал“ ја цитира студентската песна Gaudeamus Igitur, која сè уште понекогаш се слуша на церемониите на дипломирање. Можеби Брамс најблиску дојде до сентиментален миленик со неговата Wiegenlied, приспивната песна што ја посветил на пријателката за раѓањето на нејзиниот син. И двата одлични концерти за пијано на Брамс, дела со симфониска должина и амбиција, се можеби најархетипските од сите романтични концерти, спротивставувајќи го „херојското“ соло пијано наспроти моќта на целосниот оркестар.

Неговиот живот…

Брамс пораснал во Хамбург. Неговиот татко бил оркестарски контрабасист, кој му ги одржал првите часови по музика. Еден ран учител по пијано се пожали дека младиот Брамс би можел да биде уште подобар пијанист доколку не троши толку многу од своето време на компонирање. Но, до својата 12-та година, тој добиваше часови по композиција од пијанистот и композитор Едуард Марксен, кој не само што ги познаваше Бетовен и Шуберт, туку и многу им се восхитуваше на Хајдн и Моцарт и се погрижи неговиот ученик да биде запознаен со традицијата дека тие дефинирани композитори. Брамс го имаше своето деби како пијанист на 14-годишна возраст и многу брзо почна да вклучува свои сопствени дела и аранжмани во неговите рецитали. Меѓутоа, приказната дека во тинејџерските години ги надополнувал семејните приходи свирејќи на пијано во борделите во Хамбург се чини дека е мит.

Виолинистот Јозеф Јоаким, кој го запознал како млад човек, станал доживотен пријател. За Јоаким ќе бидат напишани и неговиот концерт за виолина и двојниот концерт за виолина и виолончело, како и три сонати за виолина, а виолинистот исто така ги предводеше првите изведби на голем број камерни дела на Брамс.

Благодарение на Јоаким, 20-годишниот Брамс ги запозна Роберт и Клара Шуман. Тој беше срдечно пречекан и неговиот талент веднаш беше препознаен. Тој веќе беше објавил некои дела и аранжмани под псевдоним, но ентузијазмот на Шуман за неговата музика му овозможил на Брамс да ја објави музиката под негово име, вклучувајќи ги и трите сонати за пијано и некои песни. Менталното здравје на Шуман, сепак, постојано се влошуваше, и по обидот за самоубиство во февруари 1854 година, тој беше однесен во санаториум. Неговата сопруга не смеела да го посети, а Брамс станал нивен посредник. Неговите „Варијации на тема на Шуман“ (1854) се посветени на Клара, а во обид да ја одвлече вниманието од тешката ситуација на нејзиниот сопруг, тој ги компонираше и „Четирите балади оп. 10“, чијшто бардиски интензитет ги прави различни од сите негови дела за пијано.

Природата на пријателството помеѓу Брамс и Клара Шуман е предмет на многу шпекулации. Ако тоа беше целосно платонска врска, секако беше многу блиска, која опстојуваше до смртта на Клара во 1896 година. Таа никогаш не се премажи по смртта на Роберт во 1856 година, а Брамс никогаш не се оженил.

Премиерата на Првиот концерт за пијано во 1859 година, во кој самиот Брамс беше солист, беше неуспешна, но во текот на 1860-тите тој стана сè поуспешен, со дела како што се „Хендел варијации за пијано“, Гудачки секстет бр. 1, „Квинтет за пијано“, „Хорна трио“ и Германски реквием, како и музиката за домашна изведба во дневната соба – песни и половина-песни и популарните Liebeslieder-Walzer.

И времињата…

Во 1860 година Брамс направи лошо проценета интервенција во јавната дебата за иднината на германската музика, здружувајќи ги силите со Јоаким и другите за да ја нападне Новата германска школа на композитори, кои ги сметале Лист и Вагнер (последниот дотогаш доминантна фигура во уметностите во германското говорно подрачје) како нивни стандардни носители. Брамс и неговите сојузници беа отфрлени како безнадежно реакционерни и тој никогаш повеќе не даде јавни изјави. Меѓутоа, откако се насели во Виена во 1863 година, неговиот круг на пријатели вклучувал фигури од двете страни на овој музички јаз.

Брамс беше целоживотен пријател со вдовицата на Роберт Шуман, Клара

Иако Виена, која стана престолнина на новоформираната Австро-Унгарска империја во 1867 година, била сè попросперитетен град, таа во тоа време била културно место со релативно несреќни настани. Збунетите денови на романтизмот поминаа, додека следниот голем уметнички пресврт во градот допрва требаше да дојде. „Толкувањето на соништата“ на Зигмунд Фројд, кое би било толку влијателно врз неговите композитори, писатели и сликари во раните години на модернизмот, е напишано веднаш по смртта на Брамс. Сепак, виенскиот валцер беше во својот врв, а меѓу блиските пријатели на Брамс во 1880-тите и 90-тите беше Јохан Штраус II. Во 1889 година, кога Брамс беше посетен од еден од претставниците на Томас Едисон за да направи фонографска снимка, едно од делата што ги свиреше беше полка од Јозеф Штраус, брат на Јохан, а едно од неговите последни јавни настапи, во 1897 година беше да присуствува на премиерата на една од оперетите на Јохан.

Зошто неговата музика сè уште е важна?

Првата симфонија, на која Брамс почна да работи во 1854 година, конечно беше премиерно изведена во 1876 година. Таа беше голем успех и во текот на следната деценија Брамс создаде поплава од големи дела кои вклучуваат некои од неговите најтрајни ремек-дела, дела кои ја олицетворуваат неговата генијалност за изнаоѓање нови експресивни патишта низ познати музички форми. Освен Концертот за виолина и Вториот концерт за пијано, имаше уште три симфонии, секоја неверојатно различна. Онаму каде што Првата симфонија понекогаш се бори да избега од минатото (Вагнер дури и ја нарече „10. на Бетовен“), преостанатите три окупираат свои светови – блескави, опуштени, речиси буколични, во случајот со Втората; позатегнат, повознемирен, но конечно тивко оптимистички во Третата во Ф-дур; и непогрешливо трагичен во Четвртата, со своето цврсто конструирано финале во форма на пасакаља (низа варијации преку повторена бас линија) која се спротивставува на секое искушение да направи оптимистички крај со главниот клуч.

Музичките иновации на Брамс можеби беа помалку очигледни и помалку револуционерни од оние на неговиот современик Вагнер, и не му се восхитуваа универзално – Бритн, наводно, свирел негова музика секоја година за да се потсети колку е лоша. Но, влијанието на Брамс опстојуваше и во 20. век во музиката на композиторите, почнувајќи од Елгар, кој се восхитуваше на неговата способност да спакува моќно експресивни теми во ригорозно конструирани музички форми, до Шенберг, кој во 1930-тите напиша есеј со наслов „Брамс прогресивецот“, во кој тој тврдеше дека употребата на класичните форми на Брамс како основа за неговите иновации во мелодијата и хармонијата ја формираа основата на неговиот сопствен радикализам.

Последното оркестарско дело на Брамс беше Двојниот концерт од 1887 година, понуда за мир на Јоаким – тие се разделија кога Брамс застана на страната на сопругата на Јоаким поради разводот на двојката. По успешната премиера на неговиот втор гудачки квинтет во 1890 година, тој го најави своето пензионирање, но свирењето на кларинетистот Ричард Милфелд го убеди да го промени своето мислење: Триото за кларинет, виолончело и пијано и две сонати за кларинет, и Квинтетот за кларинет беа сите составени за Милфелд. Тие тивко недооценени дела, заедно со четирите доцни збирки минијатури за пијано од 116 до 119, и Четирите сериозни песни, компонирани по смртта на Клара Шуман, изгледаат далеку од високо оформените драми на симфониите и концертите врз кои стои трајниот углед на Брамс, но тие населуваат многу карактеристичен свој музички свет.

Одлични изведувачи

Речиси сите големи диригенти во последните 100 години, од Вилхелм Фуртванглер (Ворнер класици) и Артуро Тосканини (РЦА) до Клаудио Абадо (Дојче грамофон) и Рикардо Каили (Дека), го ставија својот печат на симфониите на Брамс. Ако сакате да ги слушнете делата во помалку раскошно тапацирани верзии, поблиску до звукот што самиот Брамс би можел да го очекува, тука се снимките на Џон Елиот Гардинер (СДГ). Меѓу снимките на концертите за пијано; Се издвојуваат изведбите на Емил Гилелс од 1980-тите (Дојче грамофон) и на Нелсон Фреире (Дека) од 2005 година, додека прегледот на Јулиус Качен за соло музиката за пијано (Дека) и изведбите на квартетот Амадеус на гудачките квартети, квинтети и секстети (Дојче грамофон) се прекрасни колекции што би требало да се имаат. (Продолжува)