Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (5)

Моцарт: Од каде да почнете со неговата музика

Татко му го носеше Моцарт по кралските дворови низ Европа како дете за да ја прикаже неговата брилјантност како изведувач. Но тој почна и да компинира во детска возраст. Првата синфонија ја напуиша на осум години, а првата опера на 11

Тој беше чудо од дете кое се истакнуваше во секој жанр кон кој ќе се фатеше, неговата музика комбинира мелодична убавина и најхраброто формално совршенство – сето тоа обоено со неговата извонредна дарба за емоционална двосмисленост

Според мислењето на многумина најголеми од сите композитори, Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791) ја започна својата кариера како чудо од дете и продолжи да напредува и да стекне надмоќ во секој жанр кон кој се сврте. Неговата музика комбинира мелодична убавина, со иновативно формално совршенство и извонредна способност да долови и истражува длабоки нејаснотии на емоции и чувства.

Многу од неговите дела се веднаш познати, меѓу нив и Eine Kleine Nachtmusik (Мала ноќна музика), K525; Симфонија бр. 40 во Г-мол, К550; и бавниот став на Концертот за пијано бр. 21 во Ц, К467, популаризиран во 1960-тите со филмот на Бо Видерберг, „Елвира Мадиган“, и оттогаш се слуша во безброј реклами. (Буквата „К“, додадена на музиката на Моцарт, се однесува на каталогот на Лудвиг фон Кехел од 1862 година со неговите трудови).

Ингмар Бергман и Кенет Брана ја снимија Die Zauberflöte (Волшебната флејта), а безброј режисери ја користеа неговата музика во своите филмови, вклучувајќи ги Луис Буњуел во „Златната доба“ и Елем Климов во „Дојди и види“. Драмата „Амадеус“ на Питер Шафер од 1979 година, филмувана во 1984 година, е добро позната, иако неточна, драматизација на годините на Моцарт во Виена, обоена со многу гласната, ако е многу спорна идеја, особено распространета во 19 век, дека неговата музика е божествена во потекло и го претставува гласот божји отелотворен во звук.

Неговиот живот …

Роден е во Салцбург, син на композитор-виолинист на градскиот архиепископски двор. Леополд Моцарт (1719-1787) бил решен да го искористи талентот на Волфганг, што се видело кога имал пет години, кога ги компонирал своите први дела. Од шестгодишна возраст, Леополд го одвел својот син „чудо“ на долги турнеи низ Европа, изложувајќи го во благороднички и кралски дворови и академии, каде што многу се восхитувале на неговото прерано созревање и како композитор и како пијанист. Волфганг ја апсорбирал и асимилирал музиката што ја слушал за време на нивните патувања, компонирајќи ја својата прва симфонија кога имал осум години, во Лондон, каде што Моцартови се сретнале со Јохан Кристијан Бах (најмладиот син на Јохан Себастијан), чии сопствени симфонии влијаеле на работата на момчето.

Моцарт ја напишал својата прва опера, латинското интермецо Apollo et Hyacinthus, кога имал 11 години, по една година подоцна „Бастиен и Бастиена“ (дело на германски со говорен дијалог) и италијанската комедија La Finta Semplice. Кога имал 17 години, тој стапил во служба на новиот принц-архиепископ од Салцбург, Хиеронимус фон Колоредо, иако подоцна му било дозволено да изврши патувања на друго место, во Париз и Манхајм во 1777-78 година, конечно без Леополд, и Минхен во 1780-81.

Тој почна да го мрази Салцбург како рестриктивен, иако неговите години поминати во градот направија постепена консолидација на неговиот стил. Многу од неговите симфонии датираат од овој период, како и неговиот прв важен концерт за пијано, бр. 9 K271, попознат како „Jeunehomme“. Неговите пет концерти за виолина се компонирани помеѓу 1773 и 1775 година: адаџото на Третиот е исклучителен пример за неговиот горчливо-сладок мелодиски стил. Sinfonia Concertante за виолина и виола – меѓу првите дела што ја користеле виолата како соло инструмент – датира од 1779 година.

И времињата…

Моцарт живееше во последните години на просветителството, кога филозофскиот рационализам од почетокот на 18. век беше оспоруван од култови на чувство кои го претскажуваа романтизмот. Филозофот Жан-Жак Русо, исто така композитор, ги охрабрувал идеите за сензибилност и субјективност, а „Бастиен и Бастиена“ ја пародира операта на Русо од 1752 година Le Devin du Village“. Моцарт исто така живееше во време кога буржоазијата во подем почна да ги оспорува аристократските претпоставки за привилегиите и слободата, што силно го обојува акцентот на класниот конфликт и различните кодови на сексуално однесување во неговите подоцнежни опери. Неговиот либретист Лоренцо да Понте беше пријател на Казанова, додека игрите на еротска манипулација на „Кози фан туте“ ги повторуваат оние од романот на Лакло „Опасни врски“ од 1782 година.

Том Халс во филмот „Амадеус“ на Милош Форман е веројатно најпознатата кинематографска изведба за големиот композитор

Зошто неговата музика сè уште е важна…

„Идоменео“, првата зрела опера на Моцарт, беше премиерно изведена во Минхен во јануари 1781 година. Подоцна истата година, Моцарт решително се раздели со дворот на Колоредо, населувајќи се во Виена како слободен композитор, изведувач и учител, иако во 1787 година, тој обезбеди хонорарна позиција на царскиот двор, првенствено компонирајќи музика за танц. Во 1782 година се ожени со сопранистката Констанца Вебер. Иако идејата дека Моцарт живеел во сиромаштија е многу претерана, на парот често им недостасувале пари. Моцарт станал масон во 1784 година: неговата подоцнежна кореспонденција со неговиот колега масон Михаел фон Пухберг содржи повеќекратни барања за финансиска помош.

Во последната деценија од својот живот, тој создаде низа од извонредни ремек-дела на кои првенствено почива неговата репутација. За своите нарачани концерти, тој компонираше 15 извонредни концерти за пијано, од бр. 11 до 25, за него и за неговите ученици да свират, давајќи ѝ на формата нова важност, длабочина и сериозност. Откривањето на делата на Бах и Хендл силно влијаеше на неговата употреба на контрапунктот и во симфонискиот развој и во оперските ансамбли. Тој, исто така, стана пријател со Хајдн, потпирајќи се на пионерските иновации на вториот во симфониската и камерната музика. Неговите камерни дела од тој период вклучуваат и два главни гудачки квинтети и E Flat Divertimento, K563, првото важно дело за гудачко трио во музичката историја.

Моцарт и неговата сопруга Констанца

Неговите најпознати симфонии, исто така, датираат од 1780-тите, вклучувајќи го и концизната „Хафнер“ бр. 35 во Д, К385, од 1782 година, и пообемната „Прага“ бр. 38, исто така во Д, К504, премиерно прикажана за време на неговата прва посета на градот во 1787 година. последните три симфонии беа напишани брзо едноподруго во текот на летото 1788 година. Моцартовата употреба на контрапунктот е малку помалку од блескава во бр. 41 во C, K551, „Јупитер“, пред сè во последниот став, кој плете пет теми заедно во еден од најрадосните пасуси во целиот симфониски репертоар.

Во меѓувреме, во 1782 година, операта „Грабнување од сарајот“ царска нарачка, се покажа популарна на својата премиера, иако неговото виртуозно вокално пишување го предизвика неславниот коментар на императорот Јозеф II дека операта има „премногу ноти“. Сепак, доцните 1780-ти беа доминирани од неговата соработка со Да Понте на „Свадбата на Фигаро“ (1786), „Дон Џовани“ (1787) и „Кози фан туте“ (1790). „Фигаро“ и „Кози“ се опишуваат како оперски бафи (комични опери), додека „Дон Џовани“, со својот метафизички наратив на желбата и проклетството, е „dramma giocoso“, многу помрачна во расположението. Сите три се дела на огромна човечност, поттикнати од неверојатен редослед на арии и проширени ансамбли, кои ја откриваат способноста на Моцарт целосно да сочувствува со секој од неговите ликови, дури и во моменти на насилство, морална несигурност или егзистенцијална криза, што резултира во одредена смисла на длабока емотивна двосмисленост која далеку го надминува секој конвенционален поим за комедија и трагедија.

Во 1791 година, последната година од неговиот живот, Моцарт компонираше уште еден пар гудачки квинтети, неговиот единствен Концерт за кларинет и неговите последни две, многу различни опери. La Clemenza di Tito е оперска серија која ги испитува моралните одговорности на апсолутната моќ. „Волшебната флејта“е напишана како популарна забава, слична на пантомимата, за приградски виенски театар, преклопувајќи ја распространетата бајка со езотерични масонски слики.

По неговата смрт, тој го оставил недовршен својот Реквием, нарачан од аристократски патрон, кој веројатно имал намера да го пренесе како свој. Легендата дека Моцарт поверува дека ја пишува за својот погреб ѝ ја должиме на Констанца, чија веродостојност честопати беше доведена во прашање. Неговото прво постхумно завршување, од неговиот ученик Франц Ксавер Зусмајр, во денешно време најчесто се слуша, иако други подготвија изведувачки изданија на партитурата.

Музиката на Моцарт никогаш не била надвор од репертоарот, иако репутацијата на поединечни дела флуктуирала по неговата смрт: 19-от век, на пример, ја сметал „Кози фан туте“ како тривијална, а дури во 20-от нејзината суптилност и тага станале широко ценети. Меѓутоа, длабочината и опсегот на симфониите и концертите на Моцарт долго време го претставуваат врвот на класичната форма, а неговите опери се изведуваат во секоја оперска куќа во светот. За време на животот на Моцарт, Хајдн го признаваше како гениј над себе, а многуте композитори кои подоцна го сметаа за најголем од сите ги вклучуваат Чајковски и Рихард Штраус.

Големи изведувачи…

Музиката на Моцарт е опширно снимена, користејќи и конвенционални сили и инструменти од тој период. Диригентите кои се толку оддалечени еден од друг, како Карл Бем и Чарлс Макерас, се занимавале со комплетните симфонии, иако малкумина го доловувале воздигнувањето на „Јупитер“ посилно од Ото Клемперер, а интензивна изведба на Николаус Харнокорт на доцните симфонии е неизмерно привлечна. Има целосни циклуси на концерти за пијано од Алфред Брендел, Мареј Перахиа и Кристијан Захаријас, додека значајни толкувачи на виолинските дела се Изабел Фауст и Џулијано Кармињола. Долги години имаше големо восхитување на снимките на Карл Бем со главните опери, а Џон Елиот Гардинер и Харнонкорт даваат одлични алтернативи. Авторитетниот начин на Клемперер со „Дон Џовани“, сепак, останува уникатно привлечен: неговата „Волшебна флејта“на сличен начин сè уште се смета за класика, како што е снимката на Ерих Клајбер на „Свадбата на Фигаро“од 1955 година. (Продолжува)