Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (8)

Дворжак: Композитор на чудесни мелодии и заљубеник во локомотиви

Антонин Дворжак е извор на мелодија, со радост и мака во еднаква мера. Сепак, дури и ако е вознемирена, музиката има основна виталност

Чешкиот композитор најде инспирација во Новите светови на САД, а неговата музика беше на Месечината, но неговото срце беше во неговата родна Бохемија

Антонин Дворжак (1841-1904) беше страстен Чех чија музика ги надмина националните граници и, навистина, го прокрстари светот. Современик на Брамс и Чајковски – неговите доцни симфонии кои стојат со најдобрите од нивните – Дворжак е извор на мелодија, со радост и мака во еднаква мера. Сепак, дури и ако е вознемирена, музиката има основна виталност.

Рекламата за „Ховис“ на Ридли Скот, која е избрана за најкултната реклама во Велика Британија на сите времиња, го вклучува Ларго од Деветтата симфонија на Дворжак, „Од новиот свет“, аранжирана за дувачки оркестар. Во 1969 година, Нил Армстронг зеде лента од оваа симфонија на мисијата „Аполо 11“ на Месечината. Четириесет години претходно, анимацијата на Волт Дизни од 1929 година „Мики Чу Чу“ го натера Мики Маус да танцува на железничките прагови според музиката на „хумореска“ на Дворжак. Еден од првите светски набљудувачи на воз, композиторот сигурно би уживал во тоа. Исто така, Џо и Лори танцуваат (иако анахроно) на шерцото на „Американскиот“ квартет на Дворжак во филмот на Грета Гервиг, „Мали жени“ од 2019 година.

Неговиот живот…

Роден во Нелахозевес на реката Влтава, северно од Прага, на 8 септември 1841 година, Антонин беше првото дете на Ана и Франтишек Дворжак, месар. Нивниот стан бил во зграда каде на приземјето била локалната таверна, која ја водеше неговиот татко. Таму Франтишек свиреше на цитарот за танци, па неговиот син порасна слушајќи ги ритмите што ги обоија неговите подоцнежни композиции. Антонин научи виолина, потоа оргули, а неговиот очигледен талент на крајот ја крена постојаната закана за живот како месар. На 16 години, тој замина да студира музика во Прага. Следните години како црковен оргулист, во комбинација со наставата, беа време на скуден живот, но како виолист во Прашкиот привремен театарски оркестар Дворжак примени сè што научи таму на неговите рани симфонии, квартети и вокални дела. Во театарот тој се заљуби во актерката Јозефина Чермакова, но беше отфрлен. Во ноември 1873 година, тој се ожени со нејзината помлада сестра Ана. Нивните први три деца починале во детството, но следеа шест здрави деца.

Добивањето три австриски државни стипендии за композитори во последователни години им помогна на неговите финансии, но најзначајната добивка на Дворжак беше одобрението од Јоханес Брамс, кој го запозна со својот издавач, Симрок. Моравските дуети на Дворжак беа проследени со Словенските танци, инстант хит. Додека средбата на Дворжак и Брамс во 1877 година беше прва од доживотното пријателство, краткорочно, поддршката на Брамс – како што беше Шуман за Брамс – беше поттик за неговата самодоверба и неговиот стил на созревање. Во Г-мол Концертот за пијано од 1876 година, Симфониските варијации и концертот за виолина од 1879 година, раната посветеност на Дворжак кон Вагнер и Лист е ублажена, рефокусирајќи се на класичните модели, но сепак верни на неговото чешко наследство. Карактеристиката на едноставната, но опседнувачка мелодија, која често се менува меѓу главните и малите модови, која Дворжак ја сфаќа како словенска особина, ја препознал кај Шуберт, на кого му го признал својот долг.

На 42 години, кариерата на Дворжак се засили уште едно скалило кога го посети Лондон во март 1884 година за да го диригира својот Стабат Матер. Наскоро се врати на фестивалот „Три хорови“ на Ворчестер во септември, каде што 27-годишниот Едвард Елгар беше горд што свиреше под диригентската палка на Дворжак. Пофалбата, плус англискиот апетит за хорски дела, честопати го натера да се враќа.

Антонин Дворжак во 1892 кога пристигна во Америка. Неговата сопруга Ана е прва од лево

Најважна беше премиерата на неговата Седма симфонија во 1885 година во Лондон со композиторот кој го диригираше Филхармонското друштво, неговите нарачатели. Ова мрачно драматично, лирско дело стана препознаено како ремек-дело. Дворжак беше навистина мајстор за оркестрација и исто така демократ: сите инструменти – особено роговите – добиваат прекрасни линии. Сепак, без оглед на жанрот, неговиот мелодиски изум се провлекува низ текстурата, поставувајќи контрамелодии: дури и бас линијата на хармонична прогресија може да биде пејачка фраза. Чајковски, слушајќи го Седмата во Прага, многу му се восхитуваше. На негова препорака, Дворжак ги посети Москва и Петроград на почетокот на 1890 година за да го диригира Стабат Матер, кој сега веќе е визит-карта. Во 1891 година стана професор по композиција на Конзерваториумот во Прага. Природното царство, Карневалот и Отело – увертирите замислени како трилогија – имаат обновен авторитет, како и неговиот Те Деум, химна на пофалба. Наполнувајќи 50 години, Дворжак би можел да се одмори на своите ловорики.

…и времињата

Раниот живот на Дворжак се совпадна со масивното проширување на железничката мрежа низ Европа. Како дете во Нелахозевес, кога Бохемија беше дел од Австриската империја, тој ја гледаше изградбата на железничката линија што ја поврзува Прага со Дрезден и железничката станица изградена директно спроти семејниот дом. Љубопитното момче стана храбар патник, желен да научи за возниот парк и да разговара со машиновозачите. „Би ги дал сите мои симфонии за измислување на локомотивата“, рече тој еднаш.

Се чини дека Двоук ги одржуваше во рамнотежа две очигледно спротивставени перспективи: меѓународната измерена во своето чести патувања и длабока посветеност на неговите бохемски корени, во сочувство со чешкото национално заживување на движењето, барајќи ослободување од австро-хунгарскиот јарем. Првиот чешко-германски речник, објавен од 1834-1839 година, беше клучен за оживувањето на јазикот и културата, како и „Букет“ на Карел Јаромир Ербен, раскажување за традиционалните народни балади кои им се спротивставуваат на браќата Грим и се чувствува дека ја претставуваат вистинската Бохемија. Типичните ритми на танци како думка и фуријант во партитурите на Дворжак ја откриваат неговата верност, но му дозволуваат и да експериментира со формата.

Дворжак бил толку заљубен во возовите што еднаш изјавил: „Би ги дал сите мои симфонии за измислување на локомотивата“

Со оглед на неговата солидарност со националистичката кауза, одлуката на Дворжак да ја прифати функцијата директор на Националниот конзерваториум за музика во Њујорк е изненадувачка. Тој двапати ја одби профитабилната понуда, но Ана чувствуваше дека не може да се отфрлат 15.000 долари годишно, што го натера семејството да гласа за тоа. Во септември 1892 година, Дворжакови отпловија од Бремен на трансатлантскиот брод „Зале“. Америка ја прославуваше 400-годишнината од пристигнувањето на Колумбо во Новиот свет имаше претседателски избори (победи демократот Гровер Кливленд). Жанет Турбер, чие замисла беше новиот институт, студирала на Парискиот конзерваториум и со парите на нејзиниот сопруг милионер барала американски еквивалент, од самиот почеток предвидувајќи дека жените и Афроамериканците можат да присуствуваат.

Слушајќи го неговиот ученик по композиција, Хари Бурли, како пее духовни афроамерикански песни предадени од неговиот дедо, роб кој му ја купил слободата, се разбуди интересот на Дворжак. Нивните интервали и флексии резонираа со бохемски мелодии. Почна да ги проучува, откривајќи таму „сѐ што е потребно за едно големо и благородно музичко училиште“, впивајќи ги нивните карактеристики при создавањето теми за сопствените композиции. Овој процес на вкрстено оплодување се појави во неговата Деветта симфонија, нејзиниот поднаслов „Од новиот свет“ е додаток во последен момент. На премиерата во Карнеги Хол на 16 декември 1893 година, имаше громогласен аплауз.

Но, не беше сè радост. Годината имаше сериозна економска депресија: богатството на Турберс беше исцрпено, а платата на Дворжак беше речиси преполовена, па дури и тогаш нередовно исплатена. Дворжак ја сакаше Америка, но беше носталгичен кон домот. Утехата дојде во Спилвил, Ајова, престојувајќи со тамошната чешка заедница и на пристаништето во Њујорк, забележувајќи океански бродови.

Копнежот за дома најде израз во неговиот возбудлив концерт за виолончело, кој доби поголема трогателност откако дозна за здравјето свеска, Јозефина. Новиот крај на компзицијата на Дворжак се одразува на нејзината смрт, но, на друго ниво, жали за младоста која е нераскинливо поврзана со нејзината. Моќта на ова дело да ги надмине границите никогаш не била подлабоко почувствувана како кога Мстислав Ростропович беше солист – солзи му течеа по образите – со Државниот оркестар на СССР на фестивалите во август 1968 година, денот кога Советскиот Сојуз ја нападна Прага.

Враќањето на семејството во Европа во 1895 година го виде Дворжак како истражува нов музички терен. Пет прекрасно атмосферски симфониски песни повторно се инспирација од баладите на Ербен; Густав Малер, кој диригираше во 1898 година, беше „маѓепсан“. Единствената опера на Дворжак, „Русалка“,  ќе остави вистински белег. Таа е напишана во 1900 година, четири години пред неговата смрт. „Песна за месечината“го потресува срцето. Можеби Нил Армстронг требало да го земе и тоа во лунарната мисија.

Освен што ја подигна американската свест за нејзините домородци и афроамерикански традиции – став кој некои го сметаат за оправдан со појавата на џезот – Дворжак влијаеше на новата генерација чешки композитори, чие дело беше уште поимплицитно националистички. Тој се спријатели со младиот Јаначек, кој на крајот ќе ја развие неговата музика поинаку, но примерот на неговиот ментор беше пресуден. Дворжак влијаеше и на неговиот зет виолинист и композитор, Јозеф Сук, кој пак накратко го подучувал Бохуслав Мартину. Оценката на Мартину за Дворжак најдобро го кажува: „Ако некој изразил здрава и среќна врска со животот, тоа беше тој“.

Одлични изведувачи

Чарлс Макерас на „Супрафон“ беше брилијантен толкувач на Дворжак, кого го сметаше за најголем композитор покрај Моцарт. Снимките на Лондонскиот симфониски оркестар од симфониите и со Иштван Кертес и со Пјер Монте беа откровение. Во поново време, различните дискови на Марис Јансонс се непрекинато проникливи и експресивни. Квартетот Павел Хас внесува голема свежина во квартетите. Очигледна е наклонетоста на Ана Нетребко за „Песните на кои ме научи мајка ми“, додека транскрипциите на овие песни од правнукот на виолинистот на Дворжак, друг Јозеф Сук, се евокативна врска со композиторот. Владимир Ашкенази го придружува Сук, кој исто така свири на специјално реставрираната виола на неговиот прадедо. (Продолжува)