Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (11)

Лебдечката лирика на Фредерик Шопен

Фредерик Шопен избегнуваше јавни концерти, претпочитајќи да свири во приватни салони кои беа карактеристика на париското високо општество. Имаше едвај 30 јавни концерти во својот возрасен живот. Шопен на цртежот на полскиот уметник Војчех Вајс од 1899

Музиката за пијано никогаш повеќе не беше иста по Шопен. Тој ја однесе на огромна височина, особено во имагинацијата и мелодиската убавина

Иако не напиша опери, ораториуми или симфонии – всушност, ништо што не вклучува пијано – Фредерик Шопен (1810-1849) бeше еден од врвните композитори на 19 век. Неговиот живот – и смртта на 39-годишна возраст – е речиси архетипска приказна на трагичниот романтичен уметник. Неговите дарби како пијанист и импровизатор, исто како и неговата музика, му донесоа слава за време на неговиот живот, а убавината на неговите мелодии ја одржува неговата популарност до ден-денес. Шопен има репутација на исклучителен минијатурист, но тој беше многу повеќе од тоа: неговиот пристап кон свирење и компонирање за пијано и неговата извонредна имагинација за бојата и текстурата на тастатурата – како и неговиот често вчудоневидувачки оригинален третман на хармонијата и формата – оставија свој печат на музиката за пијано и во следниот век.

Без разлика дали станува збор за „Минутен валцер“, кој со децении го воведува панел шоуто на Би-Би-Си „Само една минута“, или најпопуларното од сите ноктурна, Оп 9 бр. 2 во Ес, кој се користи како евокативна саундтрак за толку многу ТВ реклами и драми, музиката на Шопен редовно се користи за други цели. Бавниот став на Б-мол соната за пијано стана еден од најпознатите од сите погребни маршеви. Иако повеќе или помалку се маскирани, неговите дела ја дадоа основата на многу популарни песни.

Музиката на Шопен е користена за многу балети, најпозната во „Les Sylphides, која е танцувана на оркестрации на Глазунов. И измислената верзија на животот на Шопен беше прикажана во играниот филм „Песна за паметење“ од 1945 година, во режија на Чарлс Видор со Корнел Вајлд како композиторот, како и во прилично помалку незаборавниот „Импромту “ од 1991 година, во кој Хју Грант ја презеде главната улога.

Неговиот живот…

Шопен пораснал во Варшава; мајка му била Полјачка, татко му француски емигрант кој бил учител на децата на полското благородништво и предавал во Варшавскиот лицеј, кој Фредерик (или Фридерик како што бил тогаш) исто така го посетувал од 1823 година.

Тој секогаш бил болно дете (иако кога и каде се заразил со туберкулозата, која би била главната причина за неговата рана смрт, останува нејасно), но набрзо бил обележан како музичко чудо; првично подучен од неговата мајка, тој ги одржа своите први концерти на седумгодишна возраст во 1817 година и ги напишал своите најрани дела, полонези кои сега се изгубени, истата година.

Во текот на своето образование продолжи да компонира и да одржува концерти, а своето прво патување во странство го имаше во Берлин, во 1828 година; тој го имаше своето деби во Виена следната година, набргу по дипломирањето на Конзерваториумот во Варшава. Во 1830 година, додека бил на пат за Италија, слушнал за полското востание против руската власт.

До есента следната година востанието беше задушено, но Шопен тогаш веќе се беше упатил кон Париз. Тој веќе ги компонираше своите два концерта за пијано, кои ги изведе во Варшава во 1830 година (вториот неколку месеци пред првиот). Ова се првите дела во кои навистина почнува да се покажува неговиот личен музички глас, како и во неговиот прв сет на мазурки (Оп. 6). Исто така, можеби како резултат на слушањето на концертот на големиот виртуоз на виолина Паганини, тој го започна сетот етиди Оп, 10, кои беа објавени во Париз во 1833 година.

Незавршениот портрет на Фредерик Шопен и Жорж Санд од сликарот Ежен Делакроа

Шопен никогаш не се врати во Полска и станал француски државјанин во 1835 година, но тој секогаш се сметаше себеси за Полјак и очигледно зборувал француски само неволно. Тој го потврди својот национализам и во неговата музика, користејќи полски народни мелодии како тема во многу од неговите дела и често враќајќи се на танците во земјата, како што се мазурка и полонеза. Тој компонираше мазурки во текот на својот живот, повеќе од 60, од ​​кои некои биле објавени по неговата смрт, а други се изгубени; тој им даде на малите форми особено личен печат, полни со ритмички и хармонични авантури, додека неговата серија на полонези кулминираше во 1846 година, во едно од неговите најголеми достигнувања, Полонеза-фантазија, која ја оддалечува танцовата форма од нејзините родни корени.

…и времињата

Набргу откако се насели во Париз, блескавите Оп. 2 варијации на Шопен на „Là ci darem la mano“ на Моцарт добија блескави рецензии од Роберт Шуман – „Капи долу господа! Гениј!“ – а набргу потоа го имаше своето рецитално деби во градот, кое го втемели во музичкиот живот на главниот град. Тој се сретна со водечки композитори, вклучувајќи ги Берлиоз, Росини, Керубини, а особено Лист, кој живееше само неколку блокови подалеку и ќе му стане близок пријател; Шопен му ги посвети своите Етиди Оп. 10.

18-те години што Шопен ги помина во Париз се совпаднаа со владеењето на последниот француски крал, Луј-Филип, кое беше окончано со револуцијата од 1848 година. Градот просперираше во тоа време, железницата пристигна, што им овозможи на луѓето од провинциите да го посетат главниот град за да купуваат во неговите бутици и аркади – и додека посиромашните области стануваа сè попренаселени, средната класа растеше во богатство и важност. Наскоро и Шопен заработуваше добро, објавувајќи своја музика и држејќи часови по пијано. Општо земено, тој избегнуваше да се појавува на јавни концерти – едвај свиреше околу 30 во целиот свој возрасен живот – претпочитајќи наместо тоа да свири во приватните салони кои беа карактеристика на париското високо општество на почетокот на 19. век, каде што неговите програми ги мешаа неговите сопствени дела со продолжени импровизации.

Во 1836 година тој се сврши со 16-годишната Марија Воџинска, која првпат ја запозна во Полска кога имала 11 години, а на едно од неговите патувања да ја посети Марија и нејзиното семејство застанал во Лајпциг и го запознал Шуман. за прв пат; на второто гостување му ја подари партитурата на неговата Балада во Г-мол.

Меѓутоа, на почетокот на 1837 година, мајката на Марија му напишала на Шопен ставајќи крај на свршувачката на нејзината ќерка, можеби затоа што слушнала гласини дека тој веќе бил поврзан со романсиерката Жорж Санд (вистинско име Орора Дупен), шест години постара од него, кого тој се сретнал претходната година. Врската на Шопен и Санд започнала во 1838 година, а зимата 1838-39 година ја поминале заедно во Мајорка, надевајќи се дека климата ќе биде добра за нарушеното здравје на Шопен. Иако парот генерално имаше мизерно време таму и здравјето на Шопен не се подобри, тој беше во можност да компонира, завршувајќи ги Прелудиумите Оп. 24 и почна да работи на Баладата во Ф-дур Оп. 38 и Ц остар мол Скерцо Оп. 39, меѓу другите дела.

Во текот на следните девет години, зимите ги поминувале во Париз (каде парот имал одвоени станови) и летата во имотот на Санд во Нохант во централна Франција, каде што нивни посетители биле романсиерите Оноре де Балзак и Густав Флобер, мецосопранот Полин Виардо и сликарот Делакроа, кој наслика портрет на Шопен и Санд заедно; иако сликата беше видена на по смртта на уметникот, таа останува најдобрата преживеана слика на композиторот. Во 1840-тите Шопен седеше за барем неколку дагеротипи, раната форма на фотографија која стана многу популарна во Франција во тоа време, но тие беа изгубени за време на Втората светска војна. Друг дагеротип, направен во 1847 година и повторно откриен во 2016 година, се тврди дека е на композиторот.

Единствениот познат дагеротип на Фредерик Шопен

Врската на Шопен со Санд секогаш била турбулентна, и тој на крајот ја прекина во 1848 година; никогаш повеќе не се сретнале. Но, нивните рани години заедно беа можеби најкреативниот период во кариерата на Шопен, иако како што неговото здравје се влошуваше неговата продуктивност се намалуваше. Во 1844 година завршил само едно дело, Б-молската соната за пијано Оп. 58, а неговата популарност како виртуоз и како учител почна да опаѓа; прирачникот за техника на пијано што отсекогаш имал намера да го напише никогаш не беше завршен. Во 1848 година тој се засолни од Париската револуција во Британија, каде што одржа рецитали и свиреше во големи куќи во Англија и Шкотска, вклучувајќи го и неговиот последен јавен концерт, во Гилдхол во Лондон за помош на полските бегалци. Следната година умре во Париз.

Зошто неговата музика сè уште е важна?

Со исклучок на концертот за пијано, на кој никогаш не се врати по двата компонирани во тинејџерските години, Шопен ја трансформираше секоја музичка форма што ја истражуваше. Неговите 24 прелудиуми можеби се моделирани на Баховиот „Добро темпериран клавир“, но секое парче изразува единствена музичка идеја во интензивно концентрирана лирика, додека жестоката сериозност на неговите четири скерца оди многу подалеку од опсегот на симфониски скерцо ставови на неговото време.

И иако Шопен не ги измислил ноктурната – формата била наследена од ирскиот композитор Џон Филд – неговите 21 примери ги донесоа до невидени експресивни височини, со бестежински, лебдечки мелодиски линии по моделот на вокалниот стил на композиторите на операта бел канто како Белини. Но, неговите дела никогаш не се потпираа на екстра-музички асоцијации за да го засилат нивниот ефект; дури и Баладите, форма која Шопен ја измислил како чисто инструментален жанр, ја генерираат својата драматична моќ преку нивната музичка архитектура.

Музиката за пијано никогаш повеќе не беше иста по Шопен, а во 50-те години по неговата смрт, само неколку композитори кои пишува за инструментот беа имуни на неговото влијание, додека во следниот век таа беше пренесена од композитори како Скрјабин и Рахманинов во Русија, и Дебиси и Форе во Франција.

Секој список на најистакнатите интерпретатори на Шопен на диск е всушност список на големите пијанисти од минатиот век. Но, името на Артур Рубинштајн стана речиси синоним за свирењето на Шопен во средината на 20. век, додека неколку снимки од Дину Липати откриваат многу посебен талент кој никогаш не бил целосно исполнет. Свјатослав Рихтер беше типично селективен во она што го избра да го изведе, но она што е сними е величествено, додека генерацијата на Владимир Ашкенази, Маурицио Полини и Марта Аргерич, следени од Кристијан Цимерман, Мареј Перахиа и Марија Жоао Пирес, е особено надарена во толкувањето на Шопен. (Продолжува)