Големите композитори и нивната музика | ЖИВОТИТЕ И ВРЕМИЊАТА ВО КОИ ТВОРЕА (17)

Сеизмичките симфонии и песни на Густав Малер

„Симфонијата мора да биде како светот, мора да опфаќа сè“, му рекол Густав Малер на финскиот композитор Јан Сибелиус

Замислени во огромни размери, сеизмичките симфонии на Густав Малер се потпираат на народната поезија на неговата родна Бохемија и ја вклучуваат најдолгата досега напишана од голем композитор

За време на неговиот живот и во децениите по неговата смрт, Густав Малер (1860-1911) првенствено се сметаше за извонреден диригент. Дури во последните 60 години неговото значење како композитор е целосно ценето. Сега, неговите симфонии се сметаат за можеби најважни по Бетовеновите, поврзувајќи го романтизмот од 19. век со модернизмот од 20., а меѓу неговите современици се натпреваруваат само оние на Сибелиус за оригиналност.

Симфониите и песните на Малер редовно се користени за да ги придружуваат визуелните слики: истражувањето во 2008 година откри над 120 примери на неговата музика користени во кино и телевизија. Најпознатиот пример е на саундтракот на „Смртта во Венеција“ на Лукино Висконти во Венеција во 1971 година, која ги користи и Адаџетото од Петтата симфонија и четвртиот став за Ниче од Третата, додека епизода во втората сезона на ТВ серијата Фарго („Страв и трепет“) содржи аранжман на отворањето на Втората симфонија и извадок од финалето на Das Lied von der Erde.

Неговиот живот…

Малер е од Бохемија, роден во Калиште, сега гратче во Чешка, но тогаш во Австриската империја. Тој беше второ од 14 деца; неколку месеци по неговото раѓање семејството се преселило во градот Јихлава, каде што неговиот татко отворил дестилерија и таверна. Малерите биле Евреи и говореле германски јазик во регион каде што повеќето луѓе зборувале чешки, а Густав се сметал за себе како прогонет, „секогаш аутсајдер, никогаш добредојден“. Но, звуците од неговото детство – народни песни, улични песни и воени бендови – ја прогонуваа неговата музика во поголемиот дел од неговиот живот. До 10 години тој веќе беше препознаен како музички вундеркинд, а во 1875 година отиде да студира на Виенскиот конзерваториум. Првенствено како пијанист, но земал и часови по композиција и почнал да диригира.

Малер ја започнал својата диригентска кариера во 1880 година, работејќи во провинциските оперски куќи низ Австрија и Германија. Тој, наводно, го отфрлил најголемиот дел од музиката што ја компонирал во текот на овие години (постои теорија дека некои од неговите рани ракописи биле уништени во сојузничкото бомбардирање на Дрезден во 1945 година), но едно дело од големи размери – кантатата Das klagende Lied, завршена во 1880 година – преживеа.

Фаталната жена во виенските уметнички круговори: Алма Малер и нејзиниот сопруг Густав

Иако на оркестрите очигледно не им се допаѓаше неговиот авторитаризам, назначувањата во Прага и Лајпциг од 1885 до 1887 година ја потврдија зголемената репутација на Малер како диригент. Во овој период тој го заврши својот прв циклус на оркестарски песни, Lieder eines fahrenden Gesellen (Песни на еден патник), со текстови по примери на песни во Des Knaben Wunderhorn, збирка на германска народна поезија од почетокот на 19. век, која ќе доминира во неговата музика повеќе од една деценија.

Во 1888 година, тој ја завршил својата прва симфонија, замислувајќи ја како симфониска поема со пет дела под насловот Титан и инкорпорирајќи мелодии од неговиот циклус на песни; на крајот тој испушти едно движење, создавајќи го делото што обично го слушаме денес. Истата година, тој ја скицирал симфониската поема во едно движење, Totenfeier (Погребни обреди), која станала воведното движење на неговата Втора симфонија, Воскресението. Замислена во масовни размери, Втората ја следеше Деветтата на Бетовен барајќи вокални солисти и хор, како и огромен оркестар.

Во 1894 година, кога Малер ја заврши работата на Втората, тој живееше во Хамбург, каде што беше главен диригент во Штадтеатарот од 1891 година. Компонирањето стана второстепена работа по диригирањето. Тој ја диригираше премиерата на Втората симфонија во Берлин во 1895 година. Тогаш веќе почна да ја пишува Третата симфонија која е многу поекспанзивна од претходната. Со времетраење од околу 100 минути, тоа е најдолгата симфонија некогаш напишана од голем композитор. Од сите негови дела, тоа е она што најцелосно го потврдува она што му го кажал на Сибелиус во 1907 година: „Симфонијата мора да биде како светот, мора да опфаќа сè“.

Третата симфонија беше премиерно изведена дури во 1902 година, откако тој ја завршил Четвртата симфонија, последната поврзана со светот на циклусот песни Wunderhorn. Малер се насели во Виена, откако беше назначен во Хофопер (Дворската опера – денешната Државна опера) во 1897 година, откако се преобрати во католицизам, свесен дека Евреин нема да добие таква престижна функција.

…и времињата

Виена требаше да стане еден од центрите на модернизмот во Европа, можеби со конкуренција само од Париз како центар на радикалната уметност во годините пред Првата светска војна. Во 1897 година, сликарот Густав Климт помогна во основањето на Виенската сецесија, додека семето на експресионизмот беше посеано со објавувањето на книгата на Зигмунд Фројд „Толкувањето на соништата“ две години подоцна, а во следната деценија беа преземени од поети како Георг Тракл. Малер бил воодушевен од композиторите на Втората виенска школа, на чело со Арнолд Шенберг, кој заедно со неговите ученици Албан Берг и Антон Веберн гледале на симфониите на Малер како патокази за насоката што треба да ја преземат нивната музика.

Должностите во Хофопер го ограничија неговото време за компонирање на летните паузи. Тој ја започна својата Петта симфонија во 1901 година во неговата нова вила покрај езеро во Корушка, завршувајќи ја таму следното лето. Дотогаш, неговиот личен живот беше целосно променет. Претходната есен ја запознал Алма Шиндлер, која тогаш била ученичка (и љубовница) на композиторот Александар Землински; за четири месеци таа и Малер се венчаа, Алма беше бремена со нивното прво дете, а познатото Адаџието на Петтата стана изјава за љубов кон неговата нова сопруга. За време на нивниот брак, Алма се откажа од сопствените амбиции да биде композитор, без разлика дали доброволно или на инсистирање на нејзиниот сопруг останува нејасно. (Нејзиниот извештај за нивната врска во нејзините мемоари е доведен во прашање.)

Петтата беше почеток на трилогијата од чисто оркестарски симфонии, која Малер ја заврши до 1905 година, заедно со поставките на песните на Фридрих Рикерт кои станаа циклуси на оркестарски песни Rückert Lieder и Kindertotenlieder (Песни за смртта на децата).

Ако Седмата симфонија останува едно од најзагадочните дела на Малер, Шестата е едно од неговите најголеми достигнувања, со финале испрекината со три огромни удари со чекан – од кои третиот, според Алма, паѓа херојот на симфонијата „како дрво“. Суеверниот композитор го отстрани третиот удар од партитурата по првата изведба во 1906 година, но Алма ги идентификуваше ударите со сеизмички настани во животот на Малер следната година: смртта на нивната ќерка Марија, неговата дијагноза на потенцијално фатална срцева состојба и неговото принудно откажување од Хофоперата, наводно затоа што трошел премногу време на компонирање.

Густав Малер како дете во 1865

До почетокот на 1908 година, Малер диригираше во Њујорк како директор на Метрополитен операта. Неговите настапи таму беа генерално успешни, но тој поднесе оставка следната година за да преземе функција во Њујоршката филхармонија. Летата беа поминати назад во Австрија компонирајќи, при што Das Lied von der Erde ја започна последната трилогија на дела премиерно изведенi по смртта на Малер. Но, масивната, хорска Oсма симфонија, таканаречената Симфонија на илјада, која ја заврши во 1906 година, се издвојува. Нејзината премиера во Минхен во 1910 година беше еден од најголемите триумфи во животот на Малер, а последен пат тој ја диригираше првата изведба на едно од неговите дела: почина осум месеци подоцна во Виена.

Das Lied von der Erde (Песната на земјата), која Малер суеверно избегнуваше да ја опише како своја „деветта симфонија“ бидејќи толку многу композитори починаа по завршувањето на девет симфонии, е циклус на песни со димензии на симфонија, кој завршува со став од половина час, Abschied, се чини дека е многу свесно збогување со животот. Сепак, откако доживеа да ја заврши, Малер ја напиша Деветтата симфонија – неговото зачудувачки трогателно прифаќање на неизбежноста на смртта – и исто така ја започна Десеттата, многу поавтобиографско дело исполнето со стравови и сомнежи по неговото откритие за аферата на Алма со младиот архитект Валтер Гропиус.

Малер почина откако заврши два става од Десеттата и направи обемни нацрти за другите три. Од овие нацрти се направени голем број комплетирања на целото дело, од кои најубедливо и најизведувано се покажа она на британскиот музиколог Дерик Кук.

Зошто неговата музика сè уште е важна?

Малер беше почитуван од Шенберг и неговите ученици, но неговото влијание се прошири многу подалеку во 20. век. Симфониите на Дмитри Шостакович и оркестарското пишување на Бенџамин Бритен му должат значителен долг, а и композиторите од авангардата по 1945 година му се восхитуваа. Пјер Булез ги сними сите симфонии, додека во третиот став на неговата Sinfonia, Лучијано Берио го користи скерцото од Втората симфонија на Малер како рамка за виртуозниот колаж од музички цитати кои се движат од Бах до Стокхаузен.

Повеќе од 30 години по неговата смрт, само неколку диригенти се замараа со музиката на Малер. Холандскиот диригент Вилем Менгелберг испорачал осамена бразда промовирајќи ја својата кауза на Концергебоув во Амстердам – ​​иако освен изведбата на Четвртата симфонија, ништо од Малер на Менгелберг се чини дека не е достапен на дискот. Леонард Бернштајн беше еден од водачите на Малеровата ренесанса кога таа започна сериозно во 1960-те, додека Бернард Хаитинк ја продолжи традицијата на Малер на Концертгебоув. Во дигиталната ера, циклусите на Клаудио Абадо (Дојче грамофон) и Рикардо Шаили (Дека) беа прееминентни. Други големи диригенти како Ото Клемперер и Херберт фон Карајан беа попребирливи во делата со кои се занимаваа, иако некои од нивните снимки – како на Клемперер за Втората симфонија и Das Lied von der Erde, а особено елегичната верзија на Деветтата на Карајан – се меѓу најдобрите снимки на Малер на сите времиња. (Продолжува)