Сеизмичките симфонии и песни на Густав Малер


Замислени во огромни размери, сеизмичките симфонии на Густав Малер се потпираат на народната поезија на неговата родна Бохемија и ја вклучуваат најдолгата досега напишана од голем композитор За време на неговиот живот и во децениите по неговата смрт, Густав Малер (1860-1911) првенствено се сметаше за извонреден диригент. Дури во последните 60 години неговото значење како …

Сеизмичките симфонии и песни на Густав Малер Read More »

Како зборуваше Заратустра преку Рихард Штраус


Тој е еден од најголемите композитори за човечкиот глас, човек кој живееше низ Третиот Рајх и двете светски војни, и чија прекрасна експресивна музика помогна да се создаде еден од најпознатите моменти во кинематографијата Рихард Штраус (1864-1949) доминираше со класичната музика на крајот на 20 век со низа дела кои го турнаа постромантизмот до крајности …

Како зборуваше Заратустра преку Рихард Штраус Read More »

Како Вагнер ја смени и операта и музиката


Германскиот композитор беше највлијателниот музичар во неговата ера по Бетовен, повторно измислувајќи ја операта и водејќи го патот кон музичкиот модернизам – сепак поврзаноста на неговата музика со Третиот рајх му остава сложено наследство Од сите композитори, Рихард Вагнер останува најконтроверзен. Ниту еден друг класичен музичар не буди таков фанатизам, за и против. Речиси сите …

Како Вагнер ја смени и операта и музиката Read More »

Музиката на Чајковски – страст, невроза и трагедија


Рускиот композитор ја истури својата страст и својата болка во збир на дела – од балети до симфонии – кои ја ставија неговата земја на меѓународната музичка мапа Петар Илич Чајковски (1840-1893) беше композиторот кој ја стави Русија на меѓународната музичка мапа со неговиот уникатен личен стил – длабоко руски во идиом, но ангажирајќи се …

Музиката на Чајковски – страст, невроза и трагедија Read More »

Бах – бесмртниот бог на хармонијата


Со религиозна музика со која тој може да инспирира вера кај неверниците, чувството за хармонија, го прави германскиот композитор заедничка референтна точка за сите класични композитори „Бесмртен бог на хармонијата“: така Бетовен, ни помалку ни повеќе, го нарекол Јохан Себастијан Бах. „Музиката му должи на Бах исто колку и религијата на нејзиниот основач“, забележа Шуман, …

Бах – бесмртниот бог на хармонијата Read More »

Едвард Елгар – човекот што ја дефинираше англиската музика


Од елегичниот Нимрод до потресниот концерт за виолончело и неговите прекрасни хорски дела, овој британски композитор има многу повеќе од помпа Ако Британија има национален композитор, тоа е Едвард Елгар (1857-1934). Неговата музика често се гледа како олицетворение на самодоволниот викторијански свет во кој е роден, но иако ја напиша својата квота од „патриотски“ дела, …

Едвард Елгар – човекот што ја дефинираше англиската музика Read More »

Лебдечката лирика на Фредерик Шопен


Музиката за пијано никогаш повеќе не беше иста по Шопен. Тој ја однесе на огромна височина, особено во имагинацијата и мелодиската убавина Иако не напиша опери, ораториуми или симфонии – всушност, ништо што не вклучува пијано – Фредерик Шопен (1810-1849) бeше еден од врвните композитори на 19 век. Неговиот живот – и смртта на 39-годишна …

Лебдечката лирика на Фредерик Шопен Read More »

Модерната музика започна со Клод Дебиси


Тој создаде нов свет на занесни инструментални бои и постојано менување на сензации и слики. Дебиси внесе нов здив во музичката уметност Тоа беше опис што тој секогаш го отфрлаше, но Клод Дебиси (1862-1918) често се смета за импресионист, музички еквивалент на Моне или Реноар. Но, тој беше многу повеќе од композитор на заносно деликатни …

Модерната музика започна со Клод Дебиси Read More »

Емотивните арии на Хендел го запираат срцето


Алелуја! Композиторот чија музика го осветли џорџијанскиот Лондон ја усоврши уметноста на оживување на емоциите во делата кои сè уште резонираат за нас денес Германскиот композитор кој ја донесе италијанската музичка мода на лондонската публика, Георг Фридрих Хендел (1685-1759) е извонреден театарски композитор од барокната ера, чии 42 опери и дваесетина ораториуми ја рафинираа уметноста …

Емотивните арии на Хендел го запираат срцето Read More »

Дворжак: Композитор на чудесни мелодии и заљубеник во локомотиви


Чешкиот композитор најде инспирација во Новите светови на САД, а неговата музика беше на Месечината, но неговото срце беше во неговата родна Бохемија Антонин Дворжак (1841-1904) беше страстен Чех чија музика ги надмина националните граници и, навистина, го прокрстари светот. Современик на Брамс и Чајковски – неговите доцни симфонии кои стојат со најдобрите од нивните …

Дворжак: Композитор на чудесни мелодии и заљубеник во локомотиви Read More »

Хајдн им беше ментор и на Моцарт и на Бетовен


Хумористичен, искрен, плоден и секогаш длабоко хуман, австрискиот композитор е заслужен за измислувањето на симфонијата и гудачкиот квартет. Дури и ако тоа не е строго точно, неговата креативност ја обликуваше западната класична музика Најславниот европски композитор кон крајот на 18. век, Јозеф Хајдн (1732-1809) беше познат по неговата брилијантна синтеза на новите стилови, што помогна …

Хајдн им беше ментор и на Моцарт и на Бетовен Read More »

Јан Сибелиус – чуварот на финската душа


Неговата музика е навлезена во митовите и природните чуда на неговата татковина и помогна да се артикулира борбата за финска независност, но неговите седум симфонии го потврдија неговото место како еден од најоригиналните симфониски композитори по Бетовен Малку композитори доминираат со музиката на нивната земја поцелосно од Јан Сибелиус (1865-1957). Неговото појавување како композитор со …

Јан Сибелиус – чуварот на финската душа Read More »

Моцарт: Од каде да почнете со неговата музика


Тој беше чудо од дете кое се истакнуваше во секој жанр кон кој ќе се фатеше, неговата музика комбинира мелодична убавина и најхраброто формално совршенство – сето тоа обоено со неговата извонредна дарба за емоционална двосмисленост Според мислењето на многумина најголеми од сите композитори, Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791) ја започна својата кариера како чудо од …

Моцарт: Од каде да почнете со неговата музика Read More »

Го сакате ли Јоханес Брамс


За некои Брамс е реакционерен, за други радикален, но високо дотераните драми на неговите симфонии и концерти и тивката разлика на неговите камерни дела обезбедија неговата музика да трае Меѓу композиторите кои го прифатија застрашувачкиот предизвик на симфониската форма почната со Бетовен како никој меѓу другите беше Јоханес Брамс (1833-1897). Одговорноста му тежеше многу и …

Го сакате ли Јоханес Брамс Read More »

Џузепе Верди: Синоним за операта


Џузепе Верди е оперскиот Шекспир, неговата дарба за мелодии и сочувствителен поглед го слави животот во сета негова разновидност Џузепе Верди (1813-1901) е еден од најголемите оперски композитори и веројатно најпопуларниот од сите. Неговото име е синоним за историјата на италијанската музика во втората половина на 19. век, неговата работа е централна за репертоарот на …

Џузепе Верди: Синоним за операта Read More »

Франц Шуберт: „Талкачот“ од Виена кој го одреди романтизмот


Најпоетскиот музичар кој некогаш живеел? Тешко е да не се согласите со оценката на Франц Лист за Шуберт, кој во својот краток живот ја искористи својата неверојатна дарба за мелодичен и хармоничен изум за да создаде многу трајни ремек-дела Овој нов фељтон на „Независен“ ќе ви ги претстави поголемиот дел од најважните композитори во светот …

Франц Шуберт: „Талкачот“ од Виена кој го одреди романтизмот Read More »

Дмитриј Шостакович: Од каде да започнете со неговата музика


Во окото на руската револуционерна бура, тој напиша некои од најмоќната – и криптична – музика на 20. век. Без разлика дали тој е оценет како советски лакеј или херојски дисидент, богатството на неговото музичко наследство е несомнено Овој нов фељтон на „Независен“ ќе ви ги претстави поголемиот дел од најважните композитори во светот на …

Дмитриј Шостакович: Од каде да започнете со неговата музика Read More »