Шумските пожари лани уништувале по 16 фудбалски игралишта во минута


Шумските пожари лани уништиле речиси 23 милиони хектари земја или фигуративно кажано минатата година од пожар гореа 16 фудбалски игралишта во минута. Годинава се очекува штетата да биде уште поголема бидејќи планетата продолжува да доживува огромни загуби во шумско земјиште додека светот се загрева.

Генерално, шумските пожари се влошуваат ширум светот, според новиот извештај објавен во средата од Глобал Форест Воч, платформа за мониторинг на шумите предводена од Светскиот институт за ресурси. Податоците ги доловуваат пожарите во кои изгоруваат сите или поголемиот дел од живите дрвја во шумата,  шумските пожари, пожари од човечки активности како што се земјоделство и лов, како  намерно подметнати пожари што резултираат со губење на покривката на дрвјата. Загубата на дрвната покривка поради пожарите сега е двојно поголема отколку во 2001 година, при што шумските пожари уништија уште околу 7,4 милиони хектари земја – површина приближно колку Белгија — минатата година во споредба со почетокот на векот.

Шумските пожари, исто така, се причината за губење на  повеќе од 25% од  целокупната покривка на дрвјата во изминатите 20 години, при што 2021 година е рангирана како втора најлоша сезона на пожари во историјата поради невидена штета на шумите на северната хемисфера. Околу 70% од целата загуба на покривката на дрвјата поврзана со пожарите во текот на изминатите 20 години се случила во тие шуми, најверојатно поради затоплувањето на температурите во северните региони со висока географска ширина, велат истражувачите.

Скоро 23 милиони хектари земја — површина со големина на Тајланд или приближно 16 фудбалски игралишта во минута — беа изгорени на глобално ниво минатата година, според извештајот. Стапката на губење на покривката на дрвјата поради пожар се зголемува за околу 568.000 хектари — приближно 4% — секоја година.

Во тропските шуми, кои се влажни средини, пожарите  беа историски ретки настани. Сепак, загубата од пожари во тропските предели се зголемува за околу 5% годишно, што е годишен пораст од околу 89.000 хектари, велат експертите. Речиси сите пожари што се случуваат во тропските предели ги подметнуваат луѓе.

Првите пет земји кои доживеаја најголема загуба на дрвната покривка во изминатите 20 години беа Русија, со 131 милион хектари; Канада со 66,7 милиони хектари; САД со 29,7 милиони хектари; Бразил со 23,5 милиони хектари и Австралија со 15,6 милиони хектари. Екстремните временски услови предизвикаа значителен скок на бројот на пожарите во грмушките во Австралија од 2019 до 2020 година.

Климатските промени се веројатно главниот двигател на зголемениот број на  пожари, велат истражувачите. Зголемените температури создаваат посуви услови, предизвикувајќи согорување на повеќе шумски површини, кои потоа ослободуваат уште повеќе јаглерод во атмосферата. Уништувањето на шумите може дополнително да ги попречи напорите за намалување на емисиите на стакленички гасови и ублажување на глобалното затоплување.

Шумите се од клучно значење за екологијата на земјата поради нивната способност да го фатат и складираат јаглеродот надвор од атмосферата, да го менуваат квалитетот на воздухот и квантитетот на водата за пиење и да обезбедат живеалиште за копнените видови во светот. Но, подолгите сезони на пожари и зголемувањето на фреквенцијата на пожари може да претворат некои шуми во нето извор на емисии на јаглерод, ослободувајќи повеќе јаглерод отколку што апсорбираат, што претставува долгорочна закана за способноста на земјите да ги поддржат обврските од Парискиот договор, кој има за цел да го ограничи порастот на глобалната температура на помалку од 2 Целзиусови степени од Индустриската револуција.

Причините за зголемувањето на шумските пожари се сложени и значително се разликуваат во зависност од географијата, велат истражувачите, додавајќи дека не постои „сребрен куршум“ за да се смени трендот на зголемување на загубата на дрвјата поради пожари. Дополнително, не постои решение за намалување на пожарната активност од историските нивоа без драстично намалување на емисиите на стакленички гасови и прекинување на ланецот на повратни информации за пожарот и климата, според анализата. Човечката активност во и околу шумите исто така ги прави поподложни на шумски пожари, особено во тропските предели.

.