Ова е време на криза, а не време за големи профити

Денес сите гледаме дека мора да се бориме за нашите демократии. Секој ден


Никогаш досега овој парламент не расправаше за состојбата на нашата Унија со војна што беснее на европско тло. Сите се сеќаваме на тоа кобно утро кон крајот на февруари. Европејците од целата наша Унија се разбудија вознемирени од она што го видоа. Потресени од воскресното и безмилосно лице на злото. Прогонувани од звуците на сирените и чистата бруталност на војната.

Но, од тој момент, цел континент се издигна во солидарност.

На граничните премини каде бегалците најдоа засолниште. На нашите улици, исполнети со украински знамиња. Во училниците, каде што украинските деца стекнаа нови пријатели. Од тој момент Европејците ниту се криеја, ниту пак се колебаа.

Тие најдоа храброст да ја направат вистинската работа. И токму од тој момент нашата Унија како целина се издигна.

Пред 15 години, за време на финансиската криза, ни требаа години да најдеме трајни решенија. Една деценија подоцна, кога нѐ погоди глобалната пандемија, ни требаа само неколку недели.

Но, оваа година, штом руските трупи ја преминаа границата со Украина, нашиот одговор беше обединет, одлучен и непосреден. И треба да бидеме горди на тоа.

Да бидеме многу јасни: многу работи се во прашање овде. Не само за Украина – туку и за цела Европа и светот воопшто. И ќе бидеме тестирани. Тестирано од оние кои сакаат да искористат секаков вид на поделби меѓу нас.

Ова не е само војна што Русија ја покрена против Украина.

Ова е војна против нашата енергија, војна против нашата економија, војна против нашите вредности и војна против нашата иднина. Станува збор за автократија против демократијата. И стојам овде со убедување дека со храброст и солидарност Путин ќе пропадне и Европа ќе надвладее.

Денес – храброста има име, а тоа име е Украина. Храброста има лице, лице на украински мажи и жени кои се спротивставуваат на руската агресија. Денес Украина стои цврсто затоа што цела земја се бореше улица по улица, дом до дом.

Солидарноста на Европа со Украина ќе остане непоколеблива.

Од првиот ден, Европа застана на страната на Украина. Со оружје. Со средства. Со гостопримство за бегалците. И со најтешките санкции што светот некогаш ги видел.

Рускиот финансиски сектор е на вештачко дишење. Отсековме три четвртини од рускиот банкарски сектор од меѓународните пазари. Речиси илјада меѓународни компании ја напуштија земјата.

Производството на автомобили е намалено за три четвртини во однос на минатата година. „Аерофлот“ ги приземјува авионите бидејќи нема повеќе резервни делови. Руската војска зема чипови од машини за миење садови и фрижидери за да го поправи нивниот воен хардвер, затоа што останале без полупроводници. Руската индустрија е во распад.

Кремљ е тој што ја стави руската економија на пат кон заборав. Ова е цената за трагата на Путин на смрт и уништување. И сакам да кажам многу јасно, санкциите се тука да останат. Ова е време да покажеме решителност, а не смирување.

Истото важи и за нашата финансиска поддршка за Украина. Досега Тим Европа има обезбедено повеќе од 19 милијарди евра финансиска помош. И ова е без да се смета нашата воена поддршка. И ние сме во неа на долг рок.

Реконструкцијата на Украина ќе бара огромни ресурси. На пример, руските напади оштетија или уништија повеќе од 70 училишта. Половина милион украински деца ја започнаа учебната година во Европската унија. Но, многу други внатре во Украина едноставно немаат училница во која да одат.

Затоа денеска најавувам дека ќе работиме со првата дама Олена Зеленска за поддршка на рехабилитацијата на оштетените украински училишта. И затоа ќе обезбедиме 100 милиони евра. Затоа што иднината на Украина започнува во нејзините училишта.

Ние не само што ќе ја поддржиме со финансии – туку и ќе ѝ помогнеме на Украина да го искористи максимумот од својот потенцијал. Украина е веќе растечки технолошки центар и дом на многу иновативни млади компании. Затоа, сакам да ја мобилизираме целосната моќ на нашиот единствен пазар за да помогнеме во забрзувањето на растот и создавањето можности.

Во март, успешно ја поврзавме Украина со нашата електрична мрежа. Првично беше планирано за 2024 година. Но, тоа го направивме во рок од две недели. И денес Украина ни извезува струја. Сакам значително да ја проширам оваа заемно корисна трговија.

Една лекција од оваа војна е дека требаше да ги слушаме оние што го познаваат Путин. На Ана Политковска и на сите руски новинари кои ги разоткрија злосторствата и ја платија врвната цена.

На нашите пријатели во Украина, Молдавија, Грузија и на опозицијата во Белорусија. Требаше да ги слушаме гласовите во нашата Унија – во Полска, на Балтикот и низ цела Централна и Источна Европа. Со години ни кажуваат дека Путин нема да застане.

Ова чини многу. Но, зависноста од руските фосилни горива има многу повисока цена. Мораме да се ослободиме од оваа зависност низ цела Европа. Затоа се договоривме за заедничко складирање. Сега сме на 84%: ја надминуваме нашата цел.

Но, за жал, тоа нема да биде доволно. Ние се диверзифициравме од Русија до сигурни добавувачи. САД, Норвешка, Алжир и други. Минатата година рускиот гас сочинуваше 40% од нашиот увоз на гас. Денес е намален на 9% гас од гасоводот.

Но, Русија продолжува активно да манипулира со нашиот енергетски пазар. Тие претпочитаат да го запалат гасот отколку да го испорачуваат. Овој пазар веќе не функционира.

Покрај тоа, климатската криза силно ги оптоварува нашите сметки. Топлотните бранови ја зголемија побарувачката на електрична енергија. Сушите ги затворија хидроцентралите и нуклеарните централи. Како резултат на тоа, цените на бензинот се зголемија за повеќе од 10 пати во споредба со пред пандемијата.

Врзувањето крај со крај станува извор на вознемиреност за милиони бизниси и домаќинства. Но, и Европејците храбро се справуваат со ова. Сакам нашата Унија да земе пример од својот народ. Намалувањето на побарувачката за време на шпицот ќе направи понудата да трае подолго и ќе ги намали цените. Ова е причината зошто ние предлагаме мерки за земјите-членки да ја намалат нивната вкупна потрошувачка на електрична енергија.

Но, потребна е повеќе насочена поддршка. За индустрии, како производители на стакло кои мораат да ги исклучат печките. Или за самохрани родители кои се соочуваат една застрашувачка сметка по друга. На милиони Европејци им е потребна поддршка.

Земјите-членки на ЕУ веќе имаат инвестирано милијарди евра за помош на ранливите домаќинства.

Но, знаеме дека ова нема да биде доволно.

Затоа предлагаме ограничување на приходите на компаниите кои произведуваат струја по ниска цена.

Овие компании остваруваат приходи за кои никогаш не сметале, ниту сонувале. Во нашата социјална пазарна економија, профитот е добар. Но, во овие времиња не е во ред да се добиваат извонредни рекордни профити од војната и на грбот на потрошувачите. Во овие времиња, добивката мора да се дели и канализира на оние на кои им е најпотребна.

Нашиот предлог ќе собере повеќе од 140 милијарди евра за земјите-членки директно да го ублажат ударот.

И бидејќи сме во криза со фосилни горива, и индустријата за фосилни горива има посебна должност. Големи компании за нафта, гас и јаглен исто така остваруваат огромни профити. Значи, тие треба да платат фер дел – тие треба да дадат придонес во кризата.

Сите овие се итни и привремени мерки на кои работиме, вклучително и нашите дискусии за ограничувањата на цените.

Треба да продолжиме да работиме на намалување на цените на бензинот. Мораме да ја обезбедиме нашата безбедност на снабдувањето и, во исто време, да ја обезбедиме нашата глобална конкурентност.

Така, ќе развиеме со земјите-членки збир на мерки што ќе ја земат предвид специфичната природа на нашиот однос со добавувачите – почнувајќи од недоверливи добавувачи како Русија до сигурни пријатели како што е Норвешка.

Сега – тука е важна точка. Пред половина век, во 1970-тите, светот се соочи со уште една криза со фосилни горива. Некои од нас се сеќаваат на викендите без автомобили за да заштедат енергија. Сепак, продолживме да одиме по истиот пат.

Не се ослободивме од зависноста од нафтата. И уште полошо, фосилните горива беа дури и масовно субвенционирани. Ова беше погрешно, не само за климата, туку и за нашите јавни финансии и за нашата независност. И ние и денес плаќаме за ова.

Само неколку визионери разбраа дека вистинскиот проблем се самите фосилни горива, а не само нивната цена. Меѓу нив беа и нашите пријатели од Данска. Кога почна нафтената криза, Данска почна да инвестира многу во искористување на моќта на ветрот. Тие ги поставија темелите за неговото глобално лидерство во секторот и отворија десетици илјади нови работни места.

Ова е начин да се оди!

Не само брзо решение, туку промена на парадигмата, скок во иднината.

Од крајот на Втората светска војна, ние го продолживме ветувањето за демократија и владеење на правото. И државите во светот изградија заедно меѓународен систем кој промовира мир и безбедност, правда и економски напредок. Денес овој е самиот цел на руските ракети.

Она што го видовме на улиците на Буча, во изгорените полиња со жито и сега пред портите на најголемата нуклеарна централа во Украина – не е само кршење на меѓународните правила. Тоа е намерен обид да се отфрлат. Овој пресуден момент во глобалната политика бара преиспитување на нашата надворешна политика.

Ова е време да се инвестира во моќта на демократиите.

Оваа работа започнува со основната група на нашите партнери со истомисленици: нашите пријатели во секоја поединечна демократска нација на овој свет.

Ние го гледаме светот со исти очи. И ние треба да ја мобилизираме нашата колективна моќ за да ги обликуваме глобалните добра. Треба да се стремиме да го прошириме ова јадро на демократии. Најнепосреден начин да го сториме тоа е да ги продлабочиме нашите врски и да ги зајакнеме демократиите на нашиот континент.

Ова започнува со оние земји кои веќе се на патот кон нашата Унија. Ние мора да бидеме покрај нив на секој чекор од патот. Затоа што патот кон силни демократии и патот кон нашата Унија се едно и исто.

Затоа сакам луѓето од Западен Балкан, Украина, Молдавија и Грузија да знаат:

Вие сте дел од нашето семејство, вашата иднина е во нашата Унија, а нашата Унија не е целосна без вас!

Ние, исто така, видовме дека има потреба да се допре до земјите од Европа – надвор од процесот на пристапување.

Ова е причината зошто го поддржувам повикот за европска политичка заедница – и ние ќе ги изложиме нашите идеи до Европскиот совет. Но, нашата иднина зависи и од нашата способност да се вклучиме надвор од сржта на нашите демократски партнери.

Повеќе од 70 години нашиот континент маршираше кон демократијата. Но, придобивките од нашето долго патување не се сигурни.

Многумина од нас предолго ја земаа демократијата здраво за готово. Особено оние, како мене, кои никогаш не доживеале што значи да се живее под тупаница на авторитарен режим. Денес сите гледаме дека мора да се бориме за нашите демократии. Секој ден.

Мораме да ги заштитиме и од надворешните закани со кои се соочуваат, и од пороците што ги кородираат одвнатре. Должност и најблагородна улога на мојата Комисија е да го заштити владеењето на правото.

Треба подобро да се грижиме еден за друг. И за многумина кои се чувствуваат вознемирени и изгубени, соодветната, достапна и достапна поддршка може да ја направи сета разлика.

Ова е духот на Европа.

Унија која стои силно заедно.

Унија која преовладува заедно.

(Урсула фон дер Лајен е претседател на Европската комисија. Ова е дел од нејзиниот годишен говор за Состојбата на унијата во Европскиот парламент)