Фудбалерот Марадона беше без мани; Марадона човекот беше жртва


ХОРХЕ ВАЛДАНО

Има нешто перверзно во животот што ги исполнува сите ваши соништа и Диего ја претрпе великодушноста на судбината како никој друг. Страшното патување од човек до мит го подели на два дела

 

Оние што ги згрчија лицата потсмевнувајќи се додека размислуваат за најновото олицетворение на Марадона, оној што имаше потешкотии при одење, се бореше да разговара, го прегрнуваше [претседателот на Венецуела Николас] Мадуро и правеше сѐ што сакаше, ќе биде подобро да се откажат од ова збогување кое ја прегрнува генијалноста и го апсолвира човекот. Тие овде нема да најдат ниту еден прекор затоа што фудбалерот немаше никакви маани, а човекот беше жртва. Од кого? Од мене или од тебе, на пример, кој во одреден момент сигурно го еулогизираше безмилосно.

Има нешто перверзно во животот што ги исполнува сите ваши соништа и Диего страдаше од великодушноста на судбината како никој друг. Страшното, крајно патување од човек до мит го подели на два дела: од една страна Диего; на другата Марадона. Фернандо Сињорини, неговиот тренер за фитнес, чувствителен, интелигентен човек, кој можеби го познаваше подобро од кој било друг, велеше: „Би го следел Диего до крајот на земјата; Јас не би го следел Марадона ни до аголот“.

Диего беше уште еден производ на сиромашното, скромно маало во кое е роден. Славата дојде кога беше млад, а со тоа и глорификација која поттикна низа последици, од кои најлошо беше неизбежното искушение секој ден да се измерат височините на неговата легенда. Тоа беше фатална потреба.

Ако фудбалот е универзален, тоа е и Диего, бидејќи Марадона и фудбалот се синоним. Но, во исто време, тој беше недвосмислено Аргентинец, што помага да се објасни емоционалната моќ што отсекогаш ја имал во нашата земја, давајќи му неказнивост. Бидејќи беше генијалец, престана да има граници од адолесценцијата и поради тоа од каде е, тој порасна горд на својота класа. Таква беше неговата симболична, сентиментална моќ, со која Марадона сиромашниот ги порази богатите и безрезервната поддршка што доаѓаше одоздола беше пропорционална на недовербата од горе. Богатите мразат да губат. Но, на крајот дури и неговите најголеми непријатели беа принудени да му се поклонат. Тие немаа друг избор.

Тој немаше многу повеќе од 15 години кога започна да аплицира за функцијата Бог на фудбалот. Тој го стори тоа, згора на тоа, во земја што го прифати, емотивно, како месија, бидејќи во Аргентина ова е игра што до мозокот стигнува само преку срцето. Фасцинацијата за неговата уметност, донесена од улица на стадион, ја надмина верноста на навивачите. Не беше важно каква кошула носеше; тој беше Аргентинец и тоа беше доволно за да се ослободи гордоста кај луѓето.

Бидејќи неговата работа, а не неговиот живот, го направија голем, да почнеме таму. Постои рана слика за Диего, сиромашно момче во скромен амбиент, како контролира топка со концентрација на бирократ и среќа на дете, совладувајќи ја играчката од неговиот живот. Прво со левата нога, а потоа со главата, не дозволува да падне. Сцената е како пријатна дискусија, нежна расправија со топка што сè уште повремено се бунтува против него, сепак се спротивставува, но наскоро ќе му се придружи. На сликата, тоа е пред бегство, но Диего не го дозволува тоа; наместо тоа тој ја контролира, ја потчинува на неговата волја, ја освојува. Не ја контролира, ја скротува. Тој нема повеќе од 10 години и веќе има поглед на виртуозот, но топката и Диего сè уште се запознаваат.

Топката и нејзиниот господар: идила која растеше со текот на времето, до тој степен што гледањето заедно беше спектакл самиот за себе. Кога тренираше, да даде само еден пример, тој ќе ја испратеше високо на небото со допир што само тој можеше да го разбере и додека топката одеше на своето патување, тој правеше вежби подолу, како да не можеше да запамти дека ја остави да виси таму горе.

Кога конечно топката паѓаше на неговото ниво, тој ќе погледнаше нагоре, се однесуваше како да е изненаден што ја гледа таму, па пак ќе ја испрати да плови на небото и да заборави на неа уште некое време, сè додека не му се врати повторно. Тој точно знаеше каде и кога ќе бидат повторно обединети; неговата прецизност, неговата команда, го осигураа тоа. Неговиот бесконечен репертоар ве оставаше со комплекс.

Марадона во прегратка на Хорхе Валдано откако го постигна вториот гол во победата над Белгија од 2:0 во полуфиналето на Светското првенство во 1986 година (Фото: Гети)

Бевме во Берлин еднаш и чекавме натпревар, кога Карлос Билардо, селекторот на Аргентина, инсистираше на потребата да се усоврши нашата техника. Бидејќи тој никогаш не беше човек кој беше покус со опсесијата, тој постојано повторуваше дека аргентинскиот играч треба да живее живот со топката трајно пред неговите нозе „наутро, попладне, навечер и ноќе“. Тој тоа го повторуваше ден за ден, сè додека еден ден Марадона не излезе од неговата соба жонглирајќи ја топката, се качи во лифт жонглирајќи ја топката, пристигна во трпезаријата жонглирајќи ја топката, седна и, без да ја пушти да падне, почна да грицка на леб на масата. Билардо влезе, го виде и насмевката се протегаше по лицето, горд што тоа покажало дека е во право. „Гледаш?“ тој рече: „Затоа е Марадона“. Секој пат кога ќе ја раскажев таа приказна, тоа ме тераше да се смеам; денес, ми иде да се завиткам во тага.

Виртуозноста до која стигна со топката, на восхитување на сите нас, беше однесена во самата игра, неговото разбирање беше такво што го направи навика за совршенство. Тој имаше периферна визија на був; елегантното благородништво на волшебник што врши илузија што ги мами сите; моќта на 4×4 да повлече, да избега; беспрекорно додавање за комбинирање со соиграчи; смртоносен шут и наполеонска личност со која треба да се оди во најголемите битки.

Никаде не беше толку среќен како на теренот, каде имаше состанок со својата вистинска љубов: топката. А сепак, таму, тој исто така имаше можност да доминира на сцената, како да не се чувствуваше дел од тимот, туку единствен, сам. Повеќе како рок-ѕвезда што ја пушта публиката да дивее отколку фудбалер. Таа самодоверба што ја имаше со топката, таа насилна надмоќ над неа, доминација, станаа дел од неговиот менталитет, ковајќи го сè до оној мрачен ден кога личноста стана поголема од човекот. Тој беше поинаков, се чувствуваше поинаку, се однесуваше поинаку.

Некаде во таа рефлексија се формираа две идеи кои, погрешно разбрани, може да навредат и кои мора да се разјаснат. Прво, кога му сугерирав дека тој е повеќе пејач, повеќе ѕвезда, отколку фудбалер. Тоа е слика која има за цел да го возвиши солистот, таму во центарот на вниманието, никогаш да не го намали фудбалерот. Живееше и умре со душа на фудбалер. Второ, неговиот статус на солист, индивидуа: тој се издвојуваше од тимот, блескаше со неспоредливо свое светло, но не само што се чувствуваше како дел од тимот, тој беше и дарежлив со соиграчите, посветен на нив. Среќата што ја чувствуваше на теренот стана солидарност, правејќи го храбар, талентиран до егзибиционизам и конкурентен како гладен човек. Затоа сум убеден дека само тоа што може да го гази тој тепих од трева од 100х70 метри и да го стори тоа на славен начин, го направи животот вреден за него.

Со оглед на тоа дека мора да се зборува и за претераниот живот на Диего, мора да одиме во Неапол, каде што за осум години живееше со интензитет и инцидент од еден век, неговиот фудбал го однесе „Наполи“ на височини што никогаш порано не ги знаеле и донесе слава што беше ново дури и за него, но и онаму каде што неговиот живот излета од шините. Задоволство и болка, светло и темно, највисоки врвови и најдлабоки бунари. Здравје, што беше фудбал. И болест, која го зарази неговиот живот. Никој за кого знам не претрпе толку долго, мачно патување.

На двата краја, во двете инкарнации, на теренот и во животот, престојуваше супермен. На теренот затоа што, опкружен со нормални играчи, тој беше посилен дури и од судиите, моќта на Северот, Милан на Ариго Саки и сопствената историја на сиромаштијата на Неапол во спортот и општеството. Тој беше против светот. И тој победи.

На Светското првенство во 1986 година, каде играше како во состојба на милостивост, неговата генијалност го достигна највисокиот врв денот кога ја победи Англија. Овде ги наоѓаме зборовите кои Хомер ги применува за Одисеј, истите описи што се применуваат на херојот на „Одисејата“: префинет, лукав, досетлив, измамнички, незгоден. Фудбалот на Диего беше изграден врз убавина, креативност, гордост и храброст и тоа попладне против Англија, врз длабокото чувство за Аргентина, како и врз неговиот талент и свесност. Диего постигна гол кој беше стратосферски и уште еден во кој измами. И тоа е најдобриот пример за фразата што се користи толку често и во моменти помалку соодветни од оваа: тој беше над доброто и злото.

Во неговиот живот престојува и еден супермен, затоа што ако Исус Христос воскресна на третиот ден, што не е лесно, Марадона воскресна барем три пати, што не е лесно. Неговата физичка сила беше споредлива со фудбалскиот гениј. Сите негови многубројни ексцеси беа напад врз неговиот спорт, неговиот занает, а сепак тие сè уште не го уништија неговиот извонреден талент, ниту спречија да се изрази, иако понекогаш играше во алармантна состојба. Во восхит и сожалување, многу различни емоции коегзистираат. Денес дури и топката, најинклузивната, споделена од играчки, се чувствува сама, неутешно плаче за загубата на својот сопственик, својот господар. Сите оние кои сакаат фудбал, вистински фудбал, плачат со него. А, оние што го познаваа, ќе плачат уште повеќе за тој Диего, кој во последно време речиси исчезна под тежината на неговата легенда и неговиот претеран живот. Збогум, голем капитену.

(Хорхе Валдано беше дел од тимот што заедно со Марадона го освои Светското првенство во Мексико во 1986 година. Овој негов текст беше објавен во мадридски „Ел паис“)