Зошто човечкиот мозок бил поголем пред 3.000 години

Нашата модерна цивилизација можеби е најнапредната што некогаш постоела на Земјата, но пред околу 100 генерации, нашите предци имале мозок поголем од нашиот


 

Вашите предци имале поголем мозок од вас. Пред неколку илјади години, луѓето достигнаа пресвртница во својата историја – почнаа да се појавуваат првите познати сложени цивилизации. Луѓето кои шетаа наоколу и се среќаваа во најраните градови во светот на многу начини им биле познати на современите урбани денес. Но, оттогаш, човечкиот мозок всушност малку се намали.

Изгубениот волумен, во просек, би бил приближно еднаков на оној на четири пинг-понг топчиња, вели Џереми Де Силва, антрополог од колеџот Дартмут во САД. И според анализата на кранијалните фосили, која тој и неговите колеги ја објавија минатата година, намалувањето започнало пред само 3.000 години.

„Ова е многу поскоро отколку што очекувавме“, вели Де Силва. „Очекувавме дека тоа е некаде пред 30.000 години“.

Земјоделството се појавило пред 10.000 и 5.000 години, иако има некои докази дека одгледувањето растенија можеби започнало уште пред 23.000 години. Наскоро следеа распространети цивилизации, полни со архитектура и машини. Првото пишување се појави приближно во исто време. Зошто, за време на оваа ера на извонреден технолошки развој, човечкиот мозок почна да се намалува во големина?

Тоа е прашање што ги натера истражувачите да си ја чешаат главата. И, исто така, покренува прашања за тоа што големината на мозокот навистина открива за интелигенцијата на животното, или општо за когнитивната способност на животното. Многу видови имаат мозок многу поголем по големина од нашиот, а сепак нивната интелигенција – колку што ние разбираме – е сосема поинаква. Значи, врската помеѓу обемот на мозокот и начинот на размислување на луѓето не може да биде јасна. Мора да има и други фактори.

Честопати е тешко да се знае што точно ги поттикнува мозоците да станат поголеми или помали со текот на времето кај даден вид. ДеСилва и неговите колеги забележуваат дека човечките тела стануваат помали со текот на времето, но не доволно за да се објасни нашето намалување на волуменот на мозокот. Прашањето зошто се случи оваа промена сè уште лебди. И така, во еден неодамнешен труд, тие бараа инспирација од неверојатен извор – скромната мравка.

На прв поглед, или да кажеме кривоглед, мозците на мравките може да изгледа безнадежно различен од нашиот. Тие се приближно една десетина од кубен милиметар во волумен – или една третина од големината на зрно сол – и содржат само 250.000 неврони. Човечкиот мозок, за споредба, има околу 86 милијарди.

Мравките сечачи собираат растителен материјал додека одгледуваат габи – но нивните сложени општества може да ги наведат и да имаат помал мозок

Но, некои општества на мравки споделуваат впечатливи сличности со нашите. Неверојатно, постојат дури и видови мравки кои практикуваат еден вид земјоделство во кое растат огромни делови од габи во нивните гнезда. Овие мравки собираат лисја и друг растителен материјал за да ги користат на нивните фарми пред да ја соберат габата за јадење. Кога тимот на ДеСилва ги споредил големините на мозокот на различните видови мравки, тие откриле дека понекогаш оние со големи општества развиле поголем мозок – освен кога тие исто така ја развиле оваа наклонетост кон одгледување габи.

Тоа сугерира дека, барем за една мравка, да се има поголем мозок е важно за добро функционирање во големо општество – но дека посложените општествени системи со поголема поделба на трудот, напротив, би можеле да го поттикнат нивниот мозок да се намали. Тоа може да биде затоа што когнитивните способности се поделени и дистрибуирани меѓу многу членови на групата, кои имаат различни улоги да играат.

Со други зборови, интелигенцијата оди колективно.

„Што ако тоа се случило кај луѓето? вели Де Силва. „Што ако, кај луѓето, достигнеме праг на големината на популацијата, праг во кој поединците споделуваат информации и ги екстернализираат информациите во мозокот на другите?“

Една друга можност е дека појавата на пишувањето – што се случило приближно 2.000 години пред да започне намалувањето на големината на човечкиот мозок – исто така имало ефект. Пишувањето е една од релативно ретките работи што нè одвојува од сите други видови и ДеСилва се прашува дали тоа можело да влијае на обемот на мозокот преку „екстернализација на информациите во писмена форма и способност да комуницираат идеи преку пристап до информации што се надвор од вашиот мозок“.

Многуте разлики меѓу мравките и човечките мозоци значат дека треба да бидеме претпазливи во правењето паралели премногу набрзина. Така, ДеСилва тврди дека можноста е корисна почетна точка за размислување за тоа што го предизвикало забележливото и релативно неодамна намалување на волуменот на човечкиот мозок.

Некои од најраните познати списи се појавиле во Месопотамија како клинови ознаки познати како клинесто писмо кои биле втиснати во глинени плочи

Овие идеи засега остануваат хипотези. Постојат многу други теории кои се обидуваат да го објаснат намалувањето на големината на човечкиот мозок. Сепак, многу од нив стануваат неверодостојни ако намалувањето на мозокот навистина започнало дури пред 3.000 години. Добар пример е припитомувањето. Десетици различни животни кои биле припитомени, вклучително и кучињата, имаат помал мозок од нивните диви предци. Но, се проценува дека човечкото самоприпитомување се случило пред десетици илјади, па дури и стотици илјади години – долго пред да се намали големиот мозок.

Но, дали помалите мозоци значат дека, како поединци, луѓето станале поглупави?

Не навистина, освен ако не зборувате за суптилни разлики меѓу голема популација. Во 2018 година, тим на истражувачи анализираше огромен обем на податоци од британската „Биобанк“, огромна биомедицинска база на податоци што содржи, меѓу другото, скенирања на мозокот и резултати од тестот за интелигенција за илјадници луѓе.

Со 13.600 луѓе, имаше поголем примерок од сите претходни студии за големината на мозокот и коефициентот на интелигенција заедно, вели коавторот на студијата Филип Келингер, бихејвиорален генетичар на Универзитетот Врије во Амстердам, Холандија.

Студијата покажа дека имањето поголем мозок, во просек, е поврзано со нешто подобро на тестовите за интелигенција, но, најважно, врската е недетерминистичка. Тоа значи дека имало луѓе кои поминале многу добро на тестовите и покрај тоа што имале релативно мал мозок и обратно.

„Навистина нема многу силна врска“, вели Келингер.

Тоа е важно делумно поради тоа како луѓето историски се обидувале да ги категоризираат и сортираат поединците врз основа на работи како што се големината или обликот на нивните глави.

„Постои многу грда историја во западниот свет, движењето за евгеника и сите овие видови работи што се засноваат на овие идеи за биодетерминизмот“, вели Келингер. „Корелациите што ги известуваме не имплицираат никаков вид на биодетерминизам.

Бидејќи скенирањата на мозокот открија одредени информации за структурата на мозокот на луѓето, не само за нивната големина, студијата успеа да открие нешто друго што може да се случува. Откри врска помеѓу волуменот на сивата материја – надворешниот слој на мозокот, кој има особено висок број на неврони – и перформансите на тестот за интелигенција.

Всушност, таквите структурни разлики веројатно се позначајни во однос на општата когнитивна способност на една личност отколку огромната големина на мозочниот орган.

„Би било лудо да се мисли дека волуменот може да ја објасни целата разлика“, вели Сајмон Кокс, кој го проучува стареењето на мозокот на Универзитетот во Единбург. Тоа може да биде дури и еден од најмалку важните фактори, додава тој.

Научниците беа малку изненадени кога открија дека човечкиот мозок се намалил само пред 3.000 години

Ова има смисла кога размислувате за тоа. Мозокот на мажите е генерално околу 11% поголем по волумен од мозокот на жените поради нивната поголема големина на телото. Но, студиите покажаа дека, во просек, жените имаат предност со некои когнитивни способности, а мажите со други.

Кокс истакнува дека другото истражување во кое бил вклучен, открива како женскиот мозок може да го компензира тоа што е помал преку структурните разлики. На пример, жените имаат, во просек, подебел кортекс (слој што содржи сива материја).

Постојат многу карактеристики и аспекти на мозокот кои се чини дека влијаат на когнитивната способност. Друг пример е миелинизацијата. Ова се однесува на обвивката на материјалот што ги опкружува аксоните, долгите, тенки „кабли“ кои им овозможуваат на невроните да се поврзат со други клетки и да формираат невронска мрежа.

Кога луѓето стареат, нивниот миелин се распаѓа, намалувајќи ја ефикасноста на мозокот. Можно е да се открие оваа промена со проучување колку лесно водата дифузира низ мозочното ткиво. Со намален миелин, водата тече полесно. Ова е показател за когнитивно опаѓање.

Мозокот останува „феноменално сложен“, вели Кокс, и тешко е да се знае точно каква разлика ќе има структур на одреден мозок врз интелигенцијата на една личност. Исто така, вреди да се напомене дека некои луѓе имаат делумен мозок, поради повреда или необичности во развојот, а сепак изгледаат изненадувачки незасегнати. На еден маж во Франција, кој имал успешна кариера како државен службеник, му недостасуваат 90% од неговиот мозок, а сепак имал коефициент на интелигенција од 75 и вербален коефициент на интелигенција од 84 – само малку под францускиот просек од 97.

Сепак, исклучоците никогаш не можат да се толкуваат како правило. На крајот на краиштата, повеќе студии сугерираат статистички значајни, иако суптилни, врски помеѓу волуменот на мозокот, структурата и интелигенцијата.

Сето ова станува уште поинтересно кога ќе ги земете предвид различните мозоци на животинското царство. Веќе истраживме една споредба, помеѓу човечки и мозоци на мравки, но што е со другите видови? Што ги поттикнува големите – или малите – мозоци да се развиваат?

Еми Баланоф, која ја проучува еволуцијата на мозокот на Универзитетот Џон Хопкинс во Балтимор, Мериленд, вели дека мозочното ткиво бара многу енергија за да расте и да се одржува, така што еден вид веројатно нема да еволуира голем мозок освен ако тоа не му е потребно. Помислете на паразитски суштества кои се потпираат на релативно стабилни средини и ресурси, сугерира таа. На пример, рибите лампреи имаат познат мал мозок долг само неколку милиметри.

„Тие навистина не треба да ја трошат таа дополнителна енергија на нервното ткиво кое е навистина метаболички скапо“, вели Баланоф.

Исто така, некои животни се чини дека развиле поголем мозок, во однос на големината на нивното тело, со текот на времето – но нивниот мозок всушност не се променил, туку нивните тела станале помали. Ова се однесува на видовите птици, објаснува Баланоф.

Потоа, има животни за кои се чини дека еволуирале специјализирани мозочни региони, кои ја зголемуваат вкупната големина на нивниот мозок во споредба со слични видови. Земете мормиридни риби, кои имаат прилично голем мозок во однос на големината на нивното тело – сличен пропорционално со луѓето, всушност. Овие риби користат електрични полнежи за да комуницираат една со друга и да откријат плен, а во 2018 година истражувачите открија дека одреден дел од нивниот мозок, малиот мозок, е невообичаено тежок. Никој не е сосема сигурен зошто е тоа, но авторите на таа студија шпекулираа дека тоа би можело да и помогне на рибата да ги обработи електро-сензорните информации.

Луѓето кои шетале низ раните градови како што е Вавилон кога првпат бил изграден можеби имале поголем мозок од вас

Кај луѓето, една област од мозокот што нè издвојува е неокортексот, кој е вклучен во повисоки когнитивни функции – свесна мисла, обработка на јазикот и така натаму. Ние несомнено многу се потпираме на овие работи и затоа има смисла нашиот мозок да биде прилагоден на нашите потреби.

Со оглед на тоа дека е потребна многу енергија за да се вртат запците, интересно е да се забележи дека животните со голем мозок еволуирале за да стекнат многу енергија рано во животот, вели Анџали Госвами, палеобиолог од Природонаучниот музеј во Лондон.

Размислете за нутритивниот поттик што го добиваат птиците дури и додека се во јајцето, или што го добиваат цицачите преку плацентата или од мајчиното млеко. Човечките бебиња всушност се раѓаат со вишок неврони, 100 милијарди, а овој број се намалува како што се развиваат. Тоа е затоа што мозоците се прилагодуваат себеси во зависност од развојот и околината на поединецот. Само навистина неопходните делови од невронската мрежа се задржуваат како што старееме, но имањето мозок добро снабден со неврони за почеток го овозможува тоа.

Цицачите еволуирале во сенката на диносаурусите, вели Госвами. Ним им беа потребни исклучително добри сетилни способности за да преживеат, па веројатно затоа развиле ноќни навики и ноќно гледање. Тоа речиси сигурно имало влијание врз нервниот развој. Како и барањето приматите, вклучувајќи ги и нашите предци, да ги развијат специјализираните моторни вештини потребни за нишање низ дрвјата.

Околината, значи, изврши притисок врз мозоците на цицачите да развиваат способности што ни помогнаа да излеземе од лепливи ситуации. Многу животни веројатно имаат корист од тоа што морале да ја засилат својата когнитивна моќ во свет полн со предизвици.

Една студија покажа дека птиците кои ги колонизирале океанските острови, и затоа морале да се прилагодат на непредвидлива нова територија, поседуваат поголем мозок од нивните колеги од копното.

Сепак, до сега треба да биде јасно дека не можете само да ја измерите големината на мозокот на животното, да ја споредите со големината на неговото тело и да дојдете до тешки заклучоци за тоа колку е интелигентно тоа животно. Големината е само едно парче од сложувалката.

Што е, сепак, попаметно да се размислува – или да се преживее? Луѓето сакаат да размислуваат, но, како што вели Госвами, нашата способност за планирање изгледа навистина многу слаба кога ќе ги земете предвид нашите сегашни борби да се справиме со долгорочни, егзистенцијални проблеми како што е климатската криза.

Кокс истакнува уште една поента: „Има многу повеќе работи во животот отколку да се има повисок општ резултат на когнитивните способности или висок коефициент на интелигенција“.

Речиси ве тера да посакувате нашите мозоци да бидат уште помали. (Би-Би-Си)