21 март во историјата – Германија започна голема офанзива на Западниот фронт


 

На 21 март 1918 година, во близина на реката Сома во Франција, германската армија ја започна својата прва голема офанзива на Западниот фронт во последните две години.

На почетокот на 1918 година, позицијата на Германија на боиштата во Европа изгледаше исклучително силна. Германските војски ја окупираа речиси цела Белгија и голем дел од северна Франција. Со излегувањето на Романија, Русија и Србија од војната до крајот на 1917 година, конфликтот на исток се приближуваше кон крајот, оставајќи ги Централните сили слободно да се фокусираат на борбата против Британците и Французите на запад. Навистина, до 21 март 1918 година, излегувањето на Русија ѝ овозможи на Германија да префрли не помалку од 44 дивизии војници на Западниот фронт.

Германскиот командант Ерих Лудендорф го виде ова како клучна можност да започне нова офанзива – тој се надеваше дека ќе им нанесе решавачки удар на сојузниците и ќе ги убеди да преговараат за мир пред да пристигнат нови трупи од Соединетите Држави. Во ноември, тој го поднесе својот план за офанзива што ќе стане познато како Kaiserschlacht, или битка на кајзерот; Лудендорф ја нарече почетната операција „Михаел“. Моралот во германската армија се зголеми како реакција на планираната офанзива. Многумина од војниците веруваа, заедно со нивните команданти, дека единствениот начин да се вратат дома е да продолжат напред.

„Михаел“ започна во раните утрински часови на 21 март 1918 година. Нападот беше релативно изненадување за сојузниците, бидејќи Германците тивко се префрлија на позиција само неколку дена пред да започне бомбардирањето. Од самиот почеток, беше поинтензивно од било што дотогаш видено на Западниот фронт. Лудендорф работеше со експерти во артилерија за да создаде иновативен, смртоносен копнен напад, со брзо, интензивно артилериско бомбардирање проследено со употреба на разни гасови, прво солзавец, потоа смртоносни гасови фосген и хлор. Тој, исто така, се координираше со германската воздушна служба или Luftstreitkrafte, за да ја максимизира силата на офанзивата.

Винстон Черчил, на фронтот во тоа време како британски министер за муниција, напиша за своето искуство на 21 март: „Имаше татнеж од артилериски оган, главно далечни, и громогласни експлозии од авионски напади. И тогаш, токму како што пијанистот минува со рацете преку клавијатура од високи до бас, за помалку од една минута се појави најогромната канонада што некогаш сум ја слушнал. Се завитка околу нас во широка кривина на црвен пламен“

До крајот на првиот ден, германските трупи напредуваа повеќе од седум километри и имаше речиси 30.000 британски жртви. Како што паниката ги зафати британските командни линии во следните неколку дена, Германците добија уште поголема територија. До моментот кога сојузниците ја зацврстија својата одбрана на крајот на месецот, армијата на Лудендорф ја премина реката Сома и ги проби непријателските линии во близина на спојот помеѓу британските и француските ровови. До моментот кога Лудендорф ја прекина првата фаза од офанзивата на почетокот на април, германските топови се насочуваа кон Париз, а нивниот последен, очајнички обид да победат во Првата светска војна беше во полн замав.