18 март во историјата – Роберт Фалкон Скот стигна до Јужниот пол


По двомесечна искушение, експедицијата на британскиот истражувач Роберт Фалкон Скот пристигна на Јужниот пол само за да открие дека Роалд Амундсен, норвешкиот истражувач, бил таму пред нешто повеќе од еден месец. Разочарани, исцрпените истражувачи се подготвуваа за долго и тешко патување назад во нивниот базен камп.

Скот, британски поморски офицер, ја започна својата прва експедиција на Антарктикот во 1901 година на бродот „Дискавери“. За време на тригодишно истражување, тој го откри полуостровот Едвард VII, го истражуваше брегот на Земјата Викторија – обете области на Антарктикот во Морето Рос – и водеше ограничени експедиции на самиот континент. Во 1911 година, Скот и Амундсен започнаа непријавена трка до Јужниот пол.

Пловејќи со својот брод во Заливот на китовите на Антарктикот, Амундсен постави базен камп 100 километри поблиску до полот од Скот. Во октомври, двајцата истражувачи тргнаа на пат; Амундсен користеше кучиња со санки, а Скот користеше сибирски моторни санки, сибирски коњчиња и кучиња. На 14 декември 1911 година, експедицијата на Амундсен победи во трката до полот. Наидувајќи на добро време при враќањето, тие безбедно стигнаа до својот базен камп кон крајот на јануари.

Експедицијата на Скот беше помалку среќна. Моторните санки набрзо се расипаа, коњите мораа да бидат застрелани, а тимовите на кучиња биле вратени назад додека Скот и четворицата придружници продолжиле пеш. На 18 јануари, тие стигнаа до полот само за да дознаат дека Амундсен им претходел повеќе од еден месец. Времето на враќањето беше исклучително лошо, двајца членови загинаа, а Скот и другите двајца преживеани беа заробени во нивниот шатор од бура на само 17 километри од нивниот базен камп. Скот го напиша последниот запис во својот дневник кон крајот на март. Потрагата ги откри нивните замрзнати тела осум месеци подоцна. Во својот последен запис во дневникот, Скот напиша: „Ќе се држиме до крај, но, се разбира, стануваме послаби, а крајот не може да биде далеку. Изгледа штета, но мислам дека не можам да напишам повеќе. За волја на Бога, чувај го нашиот народ“.