Новата тиранија на доларот

Марк Леонард

Доналд Трамп можеби нема да сака да започне војни на Блискиот Исток, но тоа не значи дека тој ги извлекува САД од „бизнисот“ за промена на режими. Неговата администрација јасно стави до знаење дека сака санкциите врз Иран да ја исполнат истата цел како и за инвазијата на Ирак од страна на администрацијата на Буш во 2003 година.

Од повлекувањето во мај од нуклеарната спогодба на Иран во 2015 година, позната како Заеднички сеопфатен план за акција (JCPOA), Трамп бараше начини да се сврти притисокот врз иранскиот режим. На 4 ноември, американските санкции за виталната нафтена индустрија во земјата стапија во сила. Администрацијата сака да оди уште подалеку, со наметнување секундарни санкции за другите земји со цел целосно да го исклучи Иран од глобалната економија базирана на доларот.

За таа цел, САД сакаат да им забранат на иранските банки да бидат дел од Заедницата на светски меѓубанкарски финансиски телекомуникации (SWIFT) и глобалниот систем на плаќања што го надгледува тоа. Ова ефикасно ќе го испрати Иран назад во темното време на предглобализацијата. Но проблемот со Трамп и неговите советници е дека SWIFT не е институција во САД. Таа е регистрирана и е со седиште во Белгија, која, заедно со 27 други земји членки на Европската Унија, го поддржува JCPOA.

Истражувањето на Америка за повеќе софистицирани „паметни“ санкции не е ново. Барем од почетокот на „војната против тероризмот“, САД го повлекуваат секој финансиски лост за да може да ги уништи глобалните мрежи, како оној што ја употреби Осама бин Ладен, за да ги започне нападите на 11 септември 2001 година.

Во прво време, САД се фокусираа главно на замрзнување на средствата на екстремистичките групи и нивните приврзаници. Но тогаш Стјуарт Леви, потсекретар за тероризам и финансиско разузнавање на американското Министерство за финансии, дојде до друга идеја. Додека патувал во Бахреин, тој прочитал извештај во локален весник во врска со тоа како швајцарска банка го прекинала својот бизнис со Иран. Кај него се разви идејата дека САД би можеле да го искористат сопственото влијание врз приватниот сектор за да ги блокираат малигните актери од глобалната економија.

Набргу потоа, САД почнаа да вршат притисок врз банките низ целиот свет да го напуштат својот бизнис со Иран. На крајот, властите објавија дека секоја банка која работи со Иран ќе биде затворена од американскиот пазар. Со таа најава се родија „секундарните санкции“.

Секундарните санкции на Леви беа неверојатно успешни. Ниту еден свесен деловен лидер никогаш нема да ја избере економијата на некоја блискоисточна држава на имамите пред онаа на САД. И кога банките (имено, францускиот БНП Париба) беа обвинети за кршење на санкциите, казните беа толку големи што ги испратија шоковите преку глобалните финансиски пазари. Не беше потребно долго време САД да распоредат слични методи за „поврзување на војната“ против Северна Кореја, Судан, па дури и Русија.

Поранешниот директор на ЦИА, Мајкл Хајден, еднаш ги спореди секундарните санкции со „муницијата со прецизно водена муниција од дваесет и првиот век“. Бидејќи тие се повеќе направени од скалпел отколку од чекан, тие беа особено атрактивни за Европејците, кои ги препознаа како ефикасна алтернатива на војната. За разлика од санкциите на Западот против Ирак во 1990-тите, тие понудија начин да ги казнуваат режимите, а не целата популација.

Според претседателот Барак Обама, целните санкции станаа првично оружје на Америка. Заедно со ЕУ, администрацијата на Обама ги заостри и ги усогласи казнените мерки против Иран. Ова се покажа толку ефективно што Иран на крајот дојде на преговарачката маса, каде што се согласи да ги ограничи своите активности за збогатување на нуклеарното оружје под JCPOA.

Меѓутоа, во рацете на Трамп скалпелот стана чекан. Како што ми кажа еден висок европски креатор на политиката, новите санкции на администрацијата на Трамп се како касетни бомби, тие паѓаат и врз пријателите и врз непријателите.

Откако Трамп ја укина JCPOA, европските лидери бараа начини за зачувување на некои од придобивките за Иран, така што тој нема да ја рестартира својата нуклеарна програма. Но САД го отежнуваат ова со тоа што им се закануваат на поединци во европските корпоративни одбори вклучувајќи ги и директорите на SWIFT, со насочени санкции.

Дури и повеќе шокантни, слични закани, наводно, се направени против клучните европски јавни службеници. Се чини дека барањето на европските лидери до Европската инвестициска банка (ЕИБ) за нејзина помош во поддршката на нуклеарната програма на Иран изгледа дека не беше плодоносно, најверојатно поради американските закани против корпоративните интереси и директори на ЕИБ.

Покрај тоа, постојат дури и шпекулации за прекриени американски закани против централните банкари вклучувајќи ги и директорите на Европската централна банка. Од своја страна, Бундесбанк размислуваше да отвори сметка за финансирање на трговијата со Техеран, така што приватните германски банки нема да бидат принудени да се придржуваат до каприците на американски претседател; но ја отфрли идејата прилично брзо и без многу објаснување. Банк де Франс, всушност, направи сметка (преку француската јавна инвестициска банка, Bpifrance) за финансирање на трговијата со Иран; но таа, исто така, брзо го сврти правецот назад.

Во овој момент, не може да се исклучи алармантната можност дека врвните европски функционери се под притисок да го избегнат меѓународното право поради страв дека ќе бидат затворени на нивното следно патување во САД. Не е изненадувачки Европејците повторно размислуваат за соодветна употреба на санкциите.

Покрај ова, со оглед на тоа што финансискиот систем на САД сè повеќе станува продолжување на политиката за национална безбедност на Трамп, европските креатори на политиката почнаа да ламентираат за „тиранијата“ на доларот. Во неодамнешниот коментар во „Ханделсблат“, германскиот министер за надворешни работи Хајко Мас отиде толку далеку што повика на создавање независен европски платежен систем. Се чини дека дури и најтврдите атлантски земји членки на ЕУ се принудени да создадат алтернатива на режимот на доларот, дури и ако таа алтернатива не е никаде на повидок.

Во блиска иднина, прашањето за Европејците е како да се задржат во светот кој е деноминиран во долари. ЕУ веќе се спротивстави на протекционистичките напади на Трамп заканувајќи ги контрамерките против американските производители. Сега, тоа мора да го стори истото во финансискиот сектор. Заканите за европските институции и персонал треба да се исполнат со закани за пропорционални контрамерки. Тоа, за жал, е единствениот дипломатски јазик што го разбира Трамп.

(Авторот е директор на Европскиот совет за надворешни работи)