На светот му треба Европа

Жан-Клод Јункер

Како што влеговме во новата година, идната насока на Европската Унија никогаш не била поважна, и за Европа и за остатокот од светот. Во овие многу возбудливи времиња ЕУ може да обезбеди стабилност и надеж која на светот толку очајно му треба.

Со децении Европа е постерско дете за интеграција и соработка во фрактурираниот свет. Од крајот на Втората светска војна, континентот е жив доказ дека мултилатерализмот функционира. Вознемирувачкото минато на Европа му отстапи место на мирот што трае седум децении и на Унијата од 500 милиони граѓани кои живеат во слобода и просперитет. Според која било метрика, Европа сега е најтолерантното, најслободно и наједнакво место за живеење насекаде во светот.

Но ЕУ не е дадена еднаш засекогаш. Мирот не е неизбежен, а војната не е неверојатна. Годината 2018 година го одбележа стогодишнината од крајот на Првата светска војна, чии лекции сè уште мора да се следат. Европејците од 1913 година сметаа дека војната е невозможна, дека тие беа премногу меѓусебно поврзани. Ние Европејците имаме богата традиција на игнорирање на предвидувања за пропаст на нашата сопствена опасност.

Со оглед на оваа историја, денешното повторно движење на опасниот бренд на национализам треба да биде звук на ѕвона на тревога низ нашиот континент. Верувам дека им го должиме тоа на генерациите во минатото, сегашноста и иднината да се бориме со национализмот со сета наша моќ.

Тоа значи да ја доведеме нашата куќа во ред, особено на економскиот фронт, преку зголемување на инвестициите со нови форми на јавни и приватни партнерства. Покрај тоа, за да се намали ризикот во ЕУ, ние треба да го поправиме нашиот банкарски сектор. Тоа значи зајакнување на силна и стабилна еврозона и продлабочување на економската и монетарна унија. Тоа, исто така, значи да не чекаме да нè погоди следната криза, туку да работиме проактивно за да се направи ЕУ повеќе обединета и демократска од кога било досега.

Освен тоа, борбата против национализмот дома значи да ја преземеме нашата судбина во свои раце. А, сепак, во еден глобализиран свет, Европа не може сама по себе да ги обезбеди своите интереси и вредности. Од миграцијата и безбедноста до нови технологии и еколошки притисоци, колективните предизвици со кои се соочуваме се зголемуваат од ден на ден. Како што се продлабочуваат поделбите во општествата и меѓу земјите, императивот за заедничко работење станува посилен.

Со соработката со пријатели од целиот свет, земјите членки на Европа можат да станат поотпорни, и индивидуално и колективно. Сега е време да се понуди одговорно глобално лидерство. Сега е време да ги обновиме и редефинираме врските што ги поврзуваат земјите низ светот, исто како што правиме во рамките на нашата Унија. Нашиот бренд на лидерство не е ставање „Европа прва“. Напротив, станува збор за тоа да биде прва што ќе одговори на повикот за лидерство кога тоа е важно.

Европа продолжува да поставува глобален пример како регион кој ја поддржува вредноста на глобалната солидарност. Во 2016 година, Европа понуди азил на трипати повеќе бегалци отколку САД, Канада и Австралија заедно. И со години, Европа обезбеди повеќе од половина од светската развојна и хуманитарна помош.

За Европа одговорното глобално лидерство исто така значи поставување фер стандарди. Само со ставање на луѓето и нивните права во срцето на храбриот нов дигитален свет, ние можеме да осигуриме дека технолошкиот напредок им служи на нашите луѓе, како и на нашата планета. Без оглед дали ќе се занимава со договорот за климатски промени во Париз, преговорите за договорот со Иран за суспендирање на нејзината нуклеарна програма, ослободувањето на нашите океани од штетна пластика или поставувањето стандарди за заштита на податоците, ЕУ води при решавање на најосновните проблеми во светот.

Конечно, соработката е во нашата ДНК. Индивидуалните европски земји едноставно немаат моќ да ги обликуваат глобалните работи самостојно и тоа нема да се промени. До 2060 година ниту една европска земја нема да има повеќе од еден отсто од светското население. Затоа, Европејците мора да продолжат да се здружуваат и да го споделат својот национален суверенитет, со цел да се воспостави посилен заеднички суверенитет за сите. Како членови на најголемиот единствен пазар во светот – оној што е една петтина од глобалната економија – секоја земја членка на ЕУ е подобро поставена да ги брани своите национални интереси и да ги обликува глобалните настани отколку што би била сама.

Гледајќи напред, нашата задача е уште повеќе да го зајакнеме овој европски суверенитет. Тоа значи да се зборува со еден глас придржувајќи се кон нашите вредности и да ги испорачаме до нашите граѓани пред изборите за Европскиот парламент во мај 2019 година.

Историјата не се повторува, но често се римува. Светот пред тоа се распадна и видовме како тоа може да доведе до сиромаштија, раздор и војна. Европејците го знаат – или треба да го знаат – овој модел премногу добро. Значи, ние мора да се бориме против популистите на овој свет, оние што продаваат лажна надеж за нови зори и оние што го заменуваат фактот со фикција и трагаат по „непријатели“ стари и нови.

Европа мора да обезбеди противтежа на овие тенденции покажувајќи дека сè уште може да се залагаме за компромис и консензус во врска со политиката на моќниците. Она што сега му треба на светот е праведност и напредок. На светот ѝ е потребна Европа.

(Авторот е претседател на Европската комисија. Copyright Project Syndicate)