Збогум Балкане: Критичен демографски пад

ТИМ ЏУДА

Младите си заминуваат. Стапките на наталитет колабираат. Општествата стареат. И покрај тоа што стотици илјади бегалци и мигранти поминаа низ поголем дел од регионот, малкумина сакаат да останат.

Граници, етнички простори, пристапување во ЕУ, членство во НАТО и недовршен бизнис од војните во 90-тите – ова се приказните што ги пополнуваат вестите од Балканот.

Но потешко е да се најде сериозна анализа на демографскиот пад на регионот, депопулацијата и исцрпувањето на работната сила. Можеби ова е затоа што владите немаат ниту веродостојни одговори ниту ресурси што се достапни за промена на нештата.

Ако демографијата е судбина, балканската иднина е мрачна – но не е единствена. Од Грција до Полска, речиси сите земји од Источна, Централна и Југоисточна Европа се борат со исти проблеми.

Според сегашните проекции, до 2050 година Бугарија ќе има 38,6 отсто помалку луѓе отколку што имаше во 1990 година. Србија ќе има 23,8 отсто помалку, Хрватска 22,4 отсто и Романија 30,1 отсто помалку.

Молдавија веќе изгуби 33,9 проценти од своето население. Босна и Херцеговина има стапка на наталитет од 1,26, една од најниските во светот. Косово, со средна возраст од 29 години, е најмладата земја во регионот, но не го избегнува демографскиот пад.

Бројките и процентите може да се разликуваат, но трендовите се исти речиси насекаде, иако некои земји се понапред од другите. Средната возраст на Србија е 43, поголема од просекот на ЕУ од 42,6.

Како и да го погледнете, демографската иднина на Балканот и оваа половина на Европа, погодена од емиграција и хронично ниски стапки на наталитет, е драматична.

Историски гледано, сите земји од регионот и, всушност, најголемиот дел од Европа, имаа периоди на интензивна емиграција.

Во случајот на поранешна Југославија, стотици илјади заминаа во странство од 1960-тите како гастарбајтери, што не значеше дека ќе останат надвор, но многумина останаа, можеби затоа што имаа деца во странство или војните или и двете.

Пред тоа, Евреите заминаа – или беа убиени во холокаустот – и етничките Германци беа протерани или убиени. Во генерацијата пред тоа, муслиманите, Албанците и Турците од Босна и другите делови на поранешна Југославија и поширокиот Балкан заминаа во разни бранови во текот на 19 и 20 век.

Луѓето од далматинските острови и делови од Црна Гора отидоа во Соединетите Држави. Грција, Турција и Бугарија разменија население.

Но, во однос на бројот, ова не беше важно колку жените имаа пет или седум деца. Емиграцијата, барем во мирно време, го олесни притисокот врз земјиштето и ресурсите и населението продолжи да се зголемува.

Тоа е една од причините зошто ова што се случува денес е толку различно од минатото.

Потоа, балканските земји ги покажаа класичните демографски и иселени карактеристики на сиромашните земји. Денес тие ги покажуваат симптомите на богатите и сиромашните земји истовремено. Ова е невидено.

Луѓето на Балканот живеат долг живот – не толку долго како во побогатите земји во Европа, туку многу подолго отколку во посиромашните земји.

Во исто време, исто како и во побогатите земји, стапката на плодност паѓа.

Но, додека западните земји компензираат за падот на наталитетот и емиграцијата со имиграција, релативно малку луѓе имигрираат во балканските земји.

Во Централна и Источна Европа, само Полска успеа значително да ги надомести миграциите во големи размери и ниските стапки на наталитет со среќната имиграција на повеќе од еден милион Украинци кои, во исто време, значително го замаглија она што во спротивно би биле критички недостиг на работна сила.

Сите влади се добро запознаени со ситуацијата, но се борат да дознаат што да прават за тоа, или немаат средства да направат многу.

Во Хрватска, младите парови можат да добијат хипотеки субвенционирани од владата, но мора да имате доволно пари за да дојдете на прво место, а бројот на достапни хипотеки и паровите што имаат право се малку во споредба со размерот на проблемот.

Каде што можат, земјите им даваат додатоци на жените и семејствата со повеќе деца, но сè уште нема докази дека ова може да ги убеди да имаат повеќе деца.

Во многу побогата Полска, која даде значителни фискални предности на семејствата со пониски приходи, парите им помогнаа и ги направија стабилни поддржувачи на владејачката партија Право и правда, но се чини дека немаат повеќе деца.

Кога станува збор за емиграција, кратко да се вратиме на старите ограничувања за патувања во комунистички стил, исто така се чини дека може да се стори малку, освен во насочени полиња, како што се плаќање на здравствени работници многу повеќе.

Парите, сепак, не се единствената причина што луѓето ги напуштаат земјите.

Во минатото, оние чии очи не беа насочени кон преселување во странство, мигрираа од село во град и од град во главен град. Разликата меѓу Европа од минатото и денес е во тоа што сега е полесно да се прескокне таа фаза отколку во кое било време во историјата.

Всушност, Балканот и другите поранешни комунистички земји станаа села. Ако потекнувате од рурална Бугарија или од мал град во Полска, зошто би оделе во малата Софија или тмурниот Вроцлав, ако можете да одите директно во Лондон или Берлин?

Постои целиот широк свет таму. Не се потребни визи за повеќето Европејци за повеќето западни земји и евтини авиокомпании значи дека можете да се вратите назад од Австрија или Италија, а претходната генерација тоа би го правела со автобус во рамките на нивната сопствена земја.

Средните аеродроми како Стенстед или Бове сега играат иста улога како автобуските станици што служеле во далечните провинции во минатото.

Во меѓувреме, демографијата и емиграција доведе до недостаток на работна сила насекаде.

Владите имаат вистински проблем. Миграцијата многу ги намалува проблемите и трошоците на невработеноста и носи дознаки од странство. Но, тоа исто така ја губи работната сила, што значи дека странските инвестиции се обесхрабрени или, во некои случаи, дури и заминуваат.

Логично, одговорот на недостигот на работна сила е да се зголемат платите, но тоа не се случува.

Во поранешна Југославија, автобуските компании немаат пари за да се натпреваруваат со платите на германските фирми на кои им се потребни возачи. Тоа е исто и во Белград како и во Риека во Хрватска.

Во Хрватска, доминацијата на сезонскиот туризам е крајно нарушена.

Во минатото секогаш беше можно да се најдат доволно луѓе од посиромашните делови на Хрватска или од поширокиот регион за да се пополнат три месеци на брегот, но сега тие повеќе не сакаат да го сторат тоа ако можат да работат цела година или дури половина од тоа за многу повеќе пари и во далеку подобри услови во Германија.

Во јули, хрватската влада попушти под притисокот од очајните работодавци да им даде повеќе работни дозволи на странците. Романија го прави истото.

Еден начин да се реши проблемот со опаѓањето на работната сила е преку имиграција. Тоа е она што Полска го стори со отворање на вратите за Украинците и сè повеќе за луѓето од друго место.

Другите ќе треба да следат доколку сакаат да ги задржат своите економии во пораст, но во земји без традиција на имиграција, тоа ќе биде тешка продажба.

Еден мал плус, што барем е забележан во Романија, е дека претходно маргинализираните Роми добиваат работни места од кои би биле исклучени од минатото. Парите од оние во странство, исто така, првпат помагаат во создавање ромска средна класа.

Владата на Полска тврди дека е против имиграцијата и одби да прифати неколку илјади бегалци кога беше побарано од ЕУ во пресрет на мигрантската и бегалската криза во 2015 година.

Во исто време, тивко пушти да влезат голем број (иако бели и христијански) Украинци.

Овој вид политика може да биде прототип што треба да го следат другите, но може да биде, барем за Балканот, тешко да се реплицираат. Каде е балканската Украина?

Руралните области може да се празнат насекаде, но некои места растат.

Тирана, тврди нејзиниот градоначалник Ерион Велиај, расте за 25.000 годишно додека земјата како целина ги губи луѓето.

Клуж во Трансилванија е град што доживува бум, каде што се собираат луѓе од другите делови на Романија и од странство. Неговиот успех се заснова на економијата на знаење и ИТ. Постојат примери во Романија кога странските инвестиции, што резултирале во изградба на современи фабрики, ја запреле депопулација и дури донеле ограничено враќање.

Ако градовите како Клуж би можеле да се реплицираат илјада пати и да се работи на секаде за подобрување на животниот стандард, како во Тирана, ситуацијата би била многу поинаква.

Не е непријатно, иако е признание, членството во ЕУ ги влошува работите. Но сега разликата во Европа меѓу членките и оние што не се членките еродира.

За Полска, Романија, Хрватска и други, отворањето на пазарот на трудот доведе до заминување на милиони. Сега Германија и другите се отвораат за квалификувана работна сила од други земји што не се членки на ЕУ.

Пред неколку години проблемот беше нелегалната миграција и луѓето што ја испробуваа својата среќа како лажни азиланти. Тоа е приказната за минатото.

Сега има метеж на луѓе пред конзулатите од Белград до Бања Лука и Приштина бидејќи луѓето бараат работни дозволи, често спонзорирани од компании во членките на ЕУ Хрватска и Словенија.

Миграцијата води до политички последици. Во целиот регион, демографското прашање станува политичко прашање, а не само во однос на владите кои ветуваат дека ќе направат нешто.

Избирачките списоци насекаде остануваат преполни со оние што емигрираа. Политичарите имаат интерес да го сторат тоа и полесно е да крадат избори ако имате такви списоци.

Но референдумот за 2018 година во Северна Македонија за промена на името пропадна, не само заради опозицискиот бојкот туку и затоа што прагот не можеше лесно да се постигне затоа што толку многу луѓе во беа во странство.

Во јуни 2019 година, како што беше соборена една влада и друга ја презеде власта во Молдавија, еден од нејзините први акти беше да се смени правило донесено за последните избори дека оние во дијаспората не можеа да гласаат со истечен молдавски пасош или лични карти.

Зошто беше тоа важно? Бидејќи голем број приврзаници на Маја Санду, премиерот што доаѓа, се во дијаспората на Западот и патуваат и работат таму со романски пасоши и така имаат повисока стапка отколку што би инаку на истечените молдавски документи.

Во Албанија, опозицијата ја напаѓа владата, тврдејќи дека до половина милион луѓе ја напуштиле земјата последниве години. Миграцијата, исто така, има ефекти во земјите на одредиштето и помогна да се разгори растот на национално-популистичките партии.

Не постои начин да се измери во која мерка пристигнувањето на голем број Полјаци, Романци, Бугари и така натаму влијаеше на балансот на референдумот за „Брегзит“ во Британија за 2016 година, но не може да се сомнева дека таа игра улога.

Како можат државите да ги решат овие проблеми? Или тоа е изгубена причина? Ова се големите прашања на нашето време и понекогаш владите може да чувствуваат дека се како луѓе што се обидуваат да трчаат надолу по ескалатор.

Зошто луѓето мигрираат? Тоа не само пари. Тоа е, исто така, образование, здравствена заштита и услуги – и сè повеќе тоа е затоа што луѓето ја изгубиле надежта дека некогаш ќе живеат во нормални, демократски и колку што е можно помалку корумпирано општества.

Кога земјите ќе се збогатат, голем дел од населението веќе ќе живее во странство и сакаат исти стандарди на живот, вклучително и социјални услуги, како што ги доживеале во тие западни земји.

„За генерацијата на татко ми“, вели Мајлинда, 25-годишна албанска студентка која студирала во Холандија, „работите се променија многу брзо, но тоа не е доволно брзо за мене!“

Значи, јазот на очекувања се зголеми како и со ниту една друга генерација во минатото.

Логично можеби мислите дека ако овие земји се денешни села, тогаш одговорот може да биде фискалниот трансфер во една федерална Европа, но знаеме дека во сегашната клима тоа нема да се случи.

Всушност, земјите од Западен Балкан, а камоли Молдавија, не се ни во ЕУ и некои почнаа да се сомневаат дека некогаш ќе бидат.

Но какви се доказите од еден дел од поранешниот комунистички свет што го реши проблемот со фискалните трансфери? Не е охрабрувачки. Источна Германија продолжува да се депопулира речиси три децении по повторното обединување.

За да се забави и да се надеваме на враќање на падот, владите треба да направат земјите во места каде луѓето сакаат да живеат. Тоа не е ракетна наука, но можеби е доцна.

Земјите не можат да се намалуваат на ништо, но тие едноставно можат да стареат и тоа значи да останат посиромашни од западните земји и тоа пак значи поголема емиграција.

Ако тие беа многу богати да започнат со тоа, како Јапонија, ќе имаше повеќе можност да направат нешто, но бидејќи тие не се и бидејќи трендовите се неретко мрачни, ова е тема на која треба итно внимание.

Потребно е дејствување и идеи, не само од владите и мислителите во земјите чие население се намалува, туку ширум Европа пред нерамнотежата на она што се случува да стане уште едно прашање што ги загрозува нашите либерални демократски темели.

(Авторот е дописник на „Економист“. Тој работи на прашањето на демографијата како соработник на Институтот за хуманистички науки во Виена и Фондацијата „Ерсте“. Текстот е објавен во БИРН.)