Средбата во Берлин траела пет часа, Захариева вели дека има мал напредок

„Има напредок во однос на отворените прашања, но и покрај напредокот по петчасовни преговори, не можеме да ја одобриме рамката за преговори“.

Ова го изјави министерката за надворешни работи на Бугарија, Екатерина Захариева, по средбата со вицепремиерот за европски прашања, Никола Димитров, и министерот за надворешни работи, Бујар Османи во Берлин, јавуваат бугарските медиуми.
„Сè уште имаме шанса“ да се договориме за рамка за преговори, не многу време, но германското претседателство е посветено“, рече Захариева на прес-конференција.

Таа објасни дека петчасовниот состанок објавен вчера заврши со одреден напредок, но сепак не може да доведе до одобрување. „Не станува збор за оспорување на реалноста, туку за одразување во реалноста во предизвикот на историската вистина, што се рефлектира дури и во тврдењата за малцинството“, рече Захариева.

Захариева ги сумираше барањата на Софија до Скопје со Рамковнa позиција на бугарското собрание од октомври минатата година, со која две години по Договорот за соседството постави услови во врска со неговото спроведување.

„За Бугарија е важно Северна Македонија да прогласи дека новото име не е поврзано со никакви тврдења за малцинство и дека државните организации нема да ги охрабруваат. Во однос на јазикот, потенциравме дека постојат две опции – или користење на формулата од 2017 година или признавање на еволуцијата од бугарски“, рече бугарската министерка за надворешни работи.

Еве што друго кажа Захариева:

„Почитување на Договорот за соседство, поефикасна работа на заедничката историска и образовна комисија (Софија смета дека е ‘недоволно’ она што Скопје го смета за ‘голем напредок’“) и јавно објавување на темите за кои е постигнат компромис во Северна Македонија, што сè уште не се случило, иако целта на работата на комисијата е елиминирање на говорот на омраза и промена на учебници, натписи во музеи итн.

Имаме забелешки за важни стратешки проекти како Коридорот 8 имаме случаи во кои се создаваат административни бариери за бугарските инвеститори, неподготвеноста на Северна Македонија да се придржува до формулата за јазик во договорот, што доведе до непотпишување на договорот со Фронтекс“, рече Захариева.

На прашањето дали посетата на премиерот Зоран Заев на Софија сè уште е на дневен ред, Захариева рече дека Берлинскиот процес (ко-претседавачи се Софија и Скопје оваа година) е различен од проширувањето.

Во исто време, премиерот Заев во поголемиот дел од минатиот месец тврдеше дека неговата посета на Бугарија се подготвува заради зголемените тензии и потребата од средба со неговиот колега Бојко Борисов. Бидејќи Борисов е заболен од Ковид-19, прашање е дали ќе се оствари оваа средба и дали воопшто ќе се оствари состанокот на Берлинскиот процес во Софија или тој ќе биде онлајн.

Димитров, Османи и Захариева беа повикани во Берлин на разговори од германскиот министер за надворешни работи, Хајко Мас, и министерот за Европа Михаил Рот.

Подоцна во вторникот, бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана, Красимир Каракачанов рече дека ги поддржува основните констатации на Захариева дека билатералниот договор меѓу Бугарија и Македонија не го почитува нашата земја.

„Како резултат, во овој момент, довербата на Софија во Скопје е изгубена поради систематското неисполнување на обврските преземени од македонска страна“, рече Каракачанов.

„Ниту еден услов за Рамковната позиција не е исполнет од страна на Македонија, особено условите за напредок во работата на билатералната историска комисија, што беше практично еднострано блокирано од владата во Скопје“, рече Каракачанов.

„Останува целосно неприфатливо за мене Македонија да добие поддршка за започнување на преговорите со ЕУ со изнаоѓање на каков било компромис со Декларацијата од 1999 година потпишана меѓу двете земји или без јасно признавање на бугарските корени на модерниот македонски од Скопје јазик и историја по 1944 година“, рече министерот Каракачанов.

„Не мислам дека Бугарија во моментов има гаранции од македонска страна за спроведување на Договорот од август 2017 година и не прифаќам дека таквите гаранции можат да бидат изјави на членови на македонската влада, или само декларација од нивна страна“, рече Каракачанов.

Тој додаде дека единствената гаранција може да биде писмен анекс на договорот од 2017 година, како одраз на Бугарската рамковна позиција и декларацијата на бугарскиот парламент од октомври 2019 година.

„Во спротивно, Бугарија не може да го поддржи европското членство на Македонија под никакви околности и под каков било надворешен притисок, ако за оваа цел бугарската страна ќе мора да ги жртвува своите национални интереси, примајќи во ЕУ антибугарска државна идеологија наследена од времето на комунистичка Југославија и – за жал – продолжена од сегашната влада во Скопје “, рече Каракачанов.