Опстанокот на демократијата во Централна и Источна Европа

СЛАВОМИР СЈЕРАКОВСКИ

Дали популизмот во Централна и Источна Европа конечно го губи моментумот? Во Полска, опозициските партии го освои Сенатот, а учеството на гласовите на владејачката партија Право и правда (ПиС) се спушти на 43,7 отсто од 45,5 отсто на изборите во Европскиот парламент во мај. И на локалните избори во Унгарија, опозицијата ја поврати власта во Будимпешта и победи на градоначалничките трки во десет други града.

Сега е прашањето дали овие резултати придонесуваат за поширока политичка промена во регионот. Задржувањето на моќта на ПиС во Сејмот – долната и помоќна комора на полскиот парламент – е несомнено значаен успех. Но силниот лидер на партијата, Јарослав Качињски, јасно очекуваше подобар резултат. Губењето на ПиС на Сенатот значи дека веќе не може да има контрола со контроверзно законодавство без вистинска дебата (иако неговите 235 гласа во Сејмот сепак ќе му овозможат да го надмине ветото на Сенатот).

Полската опозиција сега има шанса да се докаже. Севкупно, опозициските партии добија 900.000 повеќе гласа од вкупниот број на ПиС. Ова значи дека тесно мнозинство на гласачкото тело е на страната на опозицијата и може да донесе победа за заеднички кандидат на опозиција на претседателските избори следната пролет. Сепак, нема очигледен избор за таа улога. Доналд Туск, претседател на Европскиот парламент во заминување, кој порано беше премиер на Полска, беше заборавен, судејќи според неговото слабо место во анкетите. Како и да е, опозицијата сè уште има време да се организира.

Најголемата опозициска партија, Граѓанска платформа (ПО), го задржа претходното ниво на поддршка, учествувајќи во Граѓанската коалиција, која освои 27,2 отсто од гласовите. Но лидерот на ПО, Грегорж Шетина, помина слабо во Вроцлав и останува една од најмалку популарните и најкритикувани политичари во земјата. Многумина сакаат тој да си даде оставка, но сепак тој нема очигледен наследник во рамките на ПО.

Стагнацијата на ПО претставува можност за Левица, нова левичарска коалиција која доби 12,5 отсто од гласовите. Иако Левица има три партии, таа одржува обединет фронт за време на кампањата и им понуди на новите, талентирани и образовани политичари, како алтернативна платформа на ПО.

Сепак, најитната закана за ПиС лежи кај двете партии чии приврзаници се културно слични на нејзините. Конфедерација, која освои 6,8 отсто од гласовите, без сомнение ќе предизвика политичка напнатост, без разлика дали во трговијата со антисемитизмот или барање целосна забрана за абортус. И конзервативната Полска народна партија (ПСЛ) може да ги одвлече гласовите на ПиС доколку владејачката партија се најде во неволја.

Од своја страна, ПиС се чини дека го достигна својот изборен лимит. Додека беше на власт, таа ја одржува својата популарност со зголемување на социјалните придобивки и најавувајќи речиси двојно зголемување на минималната плата до 2023 година. Три месеци пред изборите, таа воведе бенефит за деца од 500 злоти (128 долари). Но, и покрај поволните економски услови, поддршката на партијата падна. Полските гласачи, се чини, почнаа да се плашат од апсолутна доминација од која било партија.

Гледајќи напред, ПиС не може да смета на уште четири години силен економски развој. Но може да мисли дека може да го искористи социјалното трошење за да купи време за да ги притисне правосудството, независните медиуми и локалните власти, со што ќе се ограничи можноста на опозицијата да победи над гласачите дури и во случај на рецесија. Овие потези веројатно се планирани по претседателските избори. Бидејќи на актуелниот претседател на ПиС, Анджеј Дуда, му требаат над 50 отсто од гласовите за да биде реизбран, партијата мора да избегне да стори нешто премногу радикално пред тоа.

Потоа, ПиС нема да има реални алтернативи за автократијата, со оглед дека следните парламентарни избори ќе бидат уште попредизвикувачки за партијата. Постои причина зошто ги кооптираше државните институции и судовите и формулираше законодавство за да се „реполионизираат“ главните медиуми кои имаат германски и американски капитал. Овие мерки се однесуваат на пиштолот на Чехов: во првиот чин не закачувате пиштол на ѕидот, освен ако тој нема да пукне во последниот чин. За Качињски следните четири години се последната шанса да ја консолидира моќта и да создаде трајно наследство.

Но надвор од внатрешната политика, Качињски, исто така, ќе треба да биде претпазлив во меѓународните фактори. На пример, напуштањето на американскиот претседател Доналд Трамп на Курдите во Сирија покажува дека не може да му се верува како сојузник. Дали тој навистина се согласил со остри мерки кон двата најголеми комерцијални ТВ-канали во Полска – ТВН и ТВН24 – или би бил заедно со нивниот американски корпоративен сопственик, „Дискавери“ АД?

Може да се помисли дека ПиС сè уште може да се цивилизира ако се пресели во центарот и да им се обрати на некои елементи од фрагментираната опозиција. Но, ова е малку веројатно. Гласачите на ПО и Левица се строго анти-ПиС; навистина, тоа е едно од главните теми што ги обединува. Субвенцијата за деца од 500 злоти не е значајна за побогатите семејства во земјата, а најавениот пораст за минимална плата ги разбуди сопствениците на деловни активности, кои ќе треба да ги сносат трошоците или да отпуштаат работници. Единствената опција на ПиС е да ја заврши својата автократска револуција пред да пристигне друга рецесија. Качињски ќе мора да влезе во сите.

Што се однесува до Унгарија, последните избори ќе имаат помалку од непосредно практично влијание бидејќи тие беа ограничени на локалните самоуправи и големите градови, каде што опозицијата секогаш има поголема поддршка. Мапите за изборна поддршка за ПиС или за пресудата на унгарскиот премиер Виктор Орбан, Фидес, обично прават да изгледаат како опсада на големите градови.

Сепак, симболично, изборите во Унгарија беа позначајни дури и од изборите во Полска, затоа што тие покажуваат дека опозициските партии сепак можат да победат во она што сега е целосно „нелиберална демократија“. Таму каде преовладуваа кандидатите за опозиција, тие го сторија тоа без слободен или симпатичен печат, без економска криза да се искористи и без значајни грешки од страна на Орбан.

Може да се погледне на Централна и Источна Европа како извор на разочарување, со оглед на тоа што популистите сè уште се избираат и реизбираат. Сепак, за разлика од автократиите на друго место, популистите во регионот сè уште можат да загубат. По изборот на претседателот на Словачка, Зузана Чапутова, на почетокот од оваа година, загубата на Сенатот на ПиС и силниот настап на унгарската опозиција во поголемите градови покажуваат дека либералната демократија не е исцрпена на овие простори.

(Авторот, основач на движењето „Критика политична“, е директор на Институтот за напредни студии во Варшава)