Главните текови на корупцијата

СЛАВОМИР СЈЕРАКОВСКИ

Како што видовме во последниве години, доминацијата од популистичка партија може да доведе до длабока поларизација на електоратот. Но тоа, исто така, ја еродира етичката структура на политичкиот живот. Не можејќи да ги победат популистите преку вообичаените методи, традиционалните партии започнаа да ги имитираат своите противници, оставајќи им на гласачите да немаат друга алтернатива освен да прифатат цинизам.

Во многу земји, дури и приврзаниците на антипопулистичките партии започнаа свесно да прифаќаат патолошко однесување, кршење правила, па дури и незаконски дејствија од страна на нивните избрани политички претставници. Следејќи го законот на Грешам, според кој лошите пари ги исфрлаат добрите, опозициските сили сè повеќе се чувствуваат принудени да планираат и да измамат за да победат.

Како резултат, политичарите со скрупули ќе се најдат во неповолна положба. Бидејќи сè повеќе гласачи заклучуваат дека популистите мора да бидат победени во својата игра, опозициските партии се соочуваат со избор помеѓу почитување на нивните етички стандарди и зачувување на либералната демократија.

Во вакви услови, политичарите не треба да се грижат дека ќе ја загубат довербата на своите приврзаници ако го прекршат законот во служба на партијата. Но ова има тенденција да ги фаворизира популистите кои веќе се на власт. Оттука, владејачката партија во Полска, Право и правда (ПиС) и Фидес во Унгарија уживаат невиден степен на имунитет од политичките скандали.

Разликата помеѓу корупцијата во името на партијата и корупцијата во интерес на поединецот е клучна. Во Полска, претседателот на ПиС, Јарослав Качињски, го прифаќа јасниот непотизам и институционална корупција, но ги осудува другите форми на самостојно работење. Службениците на ПиС рутински се ангажирани од државните претпријатија, но со разбирање дека ќе даруваат дел од својата заработка на партијата. И самиот Качињски, наводно, склучил договор со австриски бизнисмен за изградба на два облакодери на земјиште во сопственост на фирма поврзана со ПиС.

Спротивно на тоа, кога беше откриено дека полската премиерка Беата Шидло им исплатила на своите министри бонуси еднакви на десетмесечна плата, Качињски побара парите да бидат донирани во добротворни цели и притисна преку закон да се намалат платите на парламентот и на врвните владини функционери. Полските пратеници сега заработуваат околу 1.800 евра месечно (членовите на Европскиот парламент заработуваат 8.800 евра), што е добро за имиџот на партијата, но не и добро за спречување на корупцијата. Неодамна, Качињски го принуди на оставка долгогодишниот политички сојузник, маршалекот на Сејмот (парламентот), Марек Кучцињски, по откритијата дека користел владин авион за приватно патување.

Качињски разбира дека поддржувачите на ПиС ќе прифатат „институционална“ корупција во корист на партијата, но не и корупција во корист на поединецот. Кога некој политичар проневерува пари или ги злоупотребува владините ресурси (како што направи Кучцињски), гласачите можат да видат дека ваквите акти не им одат во корист. Но, кога еден политичар ќе се открие дека понудил мито или дал работни места во замена за донации на партијата, гласачите можат да видат како тие коруптивни зделки може да го унапредат „поголемо добро“.

Професорот на Универзитетот во Варшава, Пжемислав Садура, и јас тукушто објавивме истражување за ставовите на полските гласачи еден месец пред парламентарните избори во Полска на 13 октомври. Нашите наоди откриваат во колкава мера цинизмот го зафати полскиот електорат. Разгледајте ги, на пример, следниве репрезентативни одговори од гласачот на ПиС:

Дали на политичарите како Качињски да им се прости за вмешаност во корупција до одреден степен?

– Не мора. Ако зборуваме за индивидуална материјална корист, тогаш не, тој е готов.

Што ако тоа не е од корист за него туку за неговата мајка?

– Ако е за партијата, за поголемо добро, тогаш да, јас инклинирам да му простам.

За партијата, не за него?

– Да.

Индивидуалната корупција може да биде лоша не само затоа што ги крши моралните стандарди, туку и затоа што му штети на имиџот на партијата.

Лесно е да се замисли дека тврдокорните приврзаници на американскиот претседател Доналд Трамп или британскиот премиер Борис Џонсон би понудиле слични одговори. На Западот, политичкиот цинизам ги воздигнува правилата на политиката и создава две одделни етички сфери. Делата што гласачите би ги сметале за неприфатливи во повеќето други области на животот, одеднаш стануваат доблесни во партискиот политички контекст.

Политичарите како унгарскиот премиер Виктор Орбан и Качињски ги започнаа своите кариери во мејнстримот и го прифатија популизмот како алатка за реализација на своите политички амбиции. Но политичарите кои се популисти уште од самиот почеток докажаа уште повеќе докази за скандали. На пример, Трамп и Матео Салвини од партијата Лига во Италија, всушност, го добиваат легитимитетот од скандалот. Со антагонизирање на елитите, медиумите, странските институции (пред сè, европските) и судството и со кршење на нормите со напуштање, тие тврдат дека имаат наметка на „автентичност“. Политичките скандали, колку и да се многубројни, не ги поткопуваат ваквите бројки; напротив, тие маченици од нив.

По дефиниција, опозициските партии имаат помалку можности да се вклучат во јавна корупција бидејќи тие не се на власт. Но, ако можат да најдат начин да ги соборат владејачките популисти ако го користат нискиот пат, доказите сугерираат дека нивните приврзаници нема да им судат премногу остро за тоа.

(Авторот, основач на движењето Критика политична, е директор на Институтот за напредни студии во Варшава)