Анализа: Германија – нова цел за мешањето на Русија и Кина

Англија – Германија стана клучна цел за интервенција и влијание на кинеското и руско мешање  ставајќи ја најголемата европска економија на „фронт-линијата на новата Студена војна, се наведува во анализа објавена од Скај њуз.

Лошите односи меѓу американскиот претседател Доналд Трамп и германската канцеларка Ангела Меркел го засилија чувството на Берлин за изложување на потенцијални опасности од Пекинг и Москва. Ова се наведува во анализа на Кралскиот институт за студии за одбрана и безбедност (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies).

„Германија е на фронт-линијата на руската и кинеската хибридна акција за интервенција и влијание во Европа“, напиша нејзиниот автор,Џ он Кампфнер.

„Тактиките што ги користат Кина и Русија се разликуваат“, нагласува тој.

„Активностите на Русија се главно политички, обидувајќи се да ја поткопаат довербата на јавноста во демократските институции. Кина е фокусирана главно на економските средства“, додаде аналитичарот.

Тоа значи дека една од најитните задачи на оној кој ќе ја замени Меркел кога ќе замине во пензија следната година, ќе биде да ја разгледа ранливоста на Германија кон Кина и Русија, се вели во документот.

„Германија е на првата линија на новата Студена војна“, се вели во студијата насловена „Русија и Кина во Германија“.

„ Тензиите и заканите за Германија се зголемуваат. Тие се микрокосмос на глобални предизвици. Државата се соочува со серија на политички и економски опасности што произлегуваат од Кина “, се истакнува во анализата.

„Таа се соочува со различни опасности од Русија, што главно се концентрирани на безбедноста на интернет, но во никој случај не се ограничени на тоа. И со претседателот Доналд Трамп, кој е во својата четврта година како претседател, Германија веќе не чувствува дека може да се потпре на САД да ја поддржат нејзината безбедност“, се вели во извештајот.

Кампфнер анализираше како Германија стана многу зависна од кинескиот извоз и го следи растот на кинеските преземања на германските компании – нешто со што Берлин доцни за да се справи, и покрај отпорот од бизнисот.

„Голем број кинески преземања, успешни или отпорни на малите и средни компании, кои се моторот на германската економија, доведоа до промена на позицијата и перцепцијата на Кина како стратешки конкурент“, се вели во документот.

За Русија, тој ја нотира географската и психолошката близина со Германија, особено во источниот дел на земјата.

Во написот се вели дека рускиот претседател Владимир Путин „и она што неговата софистицирана пропагандна машина успеа да го постигне е да ја разликува Русија од советскиот комунизам во Источна Германија“.

„Русија ги користи германските политички партии за да ги постигне своите стратешки цели. Поддршката за двата екстрема – Алтернативата за Германија (АфД) од десната и „Левица“ од лево … постојано расте во поддршка и влијание низ цела Германија“, напиша тој.

Меркел зазема цврст став за непријателската активност на Русија, како што е анексијата на Крим во 2014 година, помагајќи да се воведат санкции од Европската унија, каде што голем број други земји-членки се повеќе сочувствителни кон Кремљ.

Сепак, во документот се вели: „Лошата врска меѓу Трамп и Меркел го влоши чувството за ранливост на Германија од потенцијални опасности од Кина и Русија.

„Овие односи доведоа до зајакнување на чувството за морална еднаквост меѓу Германците во однос на Русија и САД, се вели во анализата.

Документот заклучува дека три клучни настани би можеле да ја обликуваат иднината на европската и западната стабилност: претседателските избори во САД; избор на нов лидер на партијата на Меркел – и можен кандидат за канцелар; и следните германски федерални избори.