31 март во историјата – Отворена е Ајфеловата кула


 

На 31 март 1889 година, Ајфеловата кула е отворена во Париз на церемонија со која претседава Густав Ајфел, дизајнерот на кулата, а присуствуваа францускиот премиер Пјер Тирар, неколку други достоинственици и 200 градежни работници.

За 1889 година, во чест на стогодишнината од Француската револуција, француската влада планираше меѓународна изложба и објави конкурс за дизајн за споменик што ќе се изгради на Маросвите полиња во центарот на Париз. Од повеќе од 100 поднесени дизајни, Комитетот за стогодишнина го избра планот на Ајфеловата кула од ковано железо со отворена решетка што ќе достигне 300 метри над Париз и ќе биде највисоката вештачка градба во светот. Ајфел, познат градител на мостови, бил мајстор за метална конструкција и ја дизајнирал рамката на Статуата на слободата која малку пред тоа беше подигната во пристаништето во Њујорк.

Ајфеловата кула беше пречекана со скептицизам од критичарите кои тврдеа дека ќе биде структурно нездрава, и огорченост од другите кои мислеа дека ќе биде болка во срцето на Париз. Невознемирен, Ајфел ја заврши својата голема кула со помал буџет за само две години. Само еден работник го загуби животот за време на изградбата, што во тоа време беше неверојатно ниска бројка на жртви за проект од таа големина. Лесната, воздушеста структура беше според сите сметки технолошко чудо и за неколку децении почна да се смета за архитектонско ремек-дело.

Ајфаловата кула е висока 330 метри и се состои од железна рамка поддржана на четири масивни градежни столбови, од кои се издигаат четири колони кои се обединуваат за да формираат единствена вертикална кула. Платформите, секоја со платформа за набљудување, се на три нивоа. Лифтовите се искачуваат на столбовите на кривина, а Ајфел склучил договор со компанијата Otis Elevator од САД да ги дизајнира познатите лифтови на кулата со стаклен кафез.

Меѓутоа, лифтовите не беа завршени до 31 март 1889 година, па Густав Ајфел се искачи по скалите на кулата со неколку придружници и подигна огромна француска тробојка на јарболот наменет за знамето. Потоа од втората платформа беше направен огномет. Ајфел и неговото друштво се симнаа, а архитектот им се обрати на гостите и на околу 200 работници. На почетокот на мај беше отворена Меѓународната изложба во Париз, а кулата служеше како влезна порта за џиновскиот саем.

Ајфеловата кула остана највисоката градба на светот направена од човек до завршувањето на зградата Крајслер во Њујорк во 1930 година. Неверојатно, но Ајфеловата кула беше речиси урната кога 20-годишниот закуп на земјиштето на Меѓународната изложба истече во 1909 година, но беше зачувана поради тоа што беше вредна како антена за радио пренос. Таа остана во голема мера непроменета денес и е една од главните туристички атракции во светот.