22 мај во историјата – Почна Војната на розите


 

Во воведната битка на англиската Војна на розите во 1455 година, јорксистите ги поразуваат ланкастерските сили на кралот Хенри VI во Сент Албанс, 35 километри северозападно од Лондон. Многумина ланкастерски благородници загинаа, вклучувајќи го и Едмунд Бофор, војводата од Сомерсет, а кралот беше принуден да се потчини на владеењето на неговиот братучед Ричард Јоркски. Династичката борба помеѓу Куќата на Јорк, чиј беџ беше бела роза, и Куќата на Ланкастер, подоцна поврзан со црвена роза, ќе се протега 30 години.

Двете семејства, тесно поврзани, го бараа тронот преку потеклото од синовите на Едвард III, кралот на Англија од 1327 до 1377 година. Првиот ланкастерски крал беше Хенри IV во 1399 година, а бунтот и беззаконието беа актуелни за време на неговото владеење. Неговиот син, Хенри V, беше поуспешен и извојува големи победи во Стогодишната војна против Франција. Неговиот син и наследник, Хенри VI, имаше малку кралски квалитети и изгуби поголем дел од француската земја што ја освои неговиот татко. Дома преовладуваше хаос и лордовите со приватни војски го оспорија авторитетот на Хенри VI. Понекогаш, неговата амбициозна кралица, Маргарет од Анжу, ефективно ја контролираше круната.

Во 1453 година, Хенри падна во лудило, а во 1454 година парламентот го назначи Ричард, војводата од Јорк, за заштитник на кралството. Дедовците на Хенри и Јорк беа четвртиот и третиот син на Едвард III, соодветно. Кога Хенри закрепна кон крајот на 1454 година, тој го отпушти Јорк и го врати авторитетот на Маргарет, која го гледала Јорк како закана за наследството на нивниот син, принцот Едвард. Јорк собра армија од 3.000 луѓе, а во мај јорксистите маршираа кон Лондон. На 22 мај 1455 година, Јорк се сретна со силите на Хенри во Сент Албанс додека беше на северниот пат кон главниот град. Крвавиот судир траел помалку од еден час, а јорксистите ја однесоа победата. Војводата од Сомерсет, големиот сојузник на Маргарет, беше убиен, а Хенри беше заробен од јорксистите.

По битката, Ричард повторно бил прогласен за англиски заштитник, но во 1456 година Маргарет ја повратил предноста. Нестабилниот мир беше прекинат во 1459 година, а во 1460 година ланкастерците беа поразени, а Јорк доби право да се искачи на тронот по смртта на Хенри. Ланкастерците потоа собраа сили во северна Англија и во декември 1460 година го изненадија и го убиле Јорк пред неговиот замок во близина на Вејкфилд.

Синот на Јорк, Едвард, стигнал во Лондон пред Маргарет и беше прогласен за крал Едвард IV. Во март 1461 година, Едвард извојува решавачка победа против ланкастерците во битката кај Таутон, најкрвавата во војната. Хенри, Маргарет и нивниот син побегнаа во Шкотска, а првата фаза од војната беше завршена.

Јоркистичкото ривалство подоцна ќе доведе до соборување на Едвард во 1470 година и реставрација на Хенри VI. Следната година, Едвард се врати од егзил во Холандија, ги победи силите на Маргарет, го уби нејзиниот син и го затвори Хенри во Лондонската кула, каде што беше убиен. Едвард IV тогаш владееше непрекинато до неговата смрт во 1483 година. Неговиот најстар син беше прогласен за Едвард V, но братот на Едвард IV, Ричард III, ја зазеде круната и ги затвори Едвард и неговиот помлад брат во Лондонската кула, каде што исчезнале, веројатно убиени. Во 1485 година, Ричард III беше поразен и убиен од ланкастерците предводени од Хенри Тјудор во битката кај полето Босворт.

Хенри Тјудор беше прогласен за крал Хенри VII, првиот крал на Тјудорите. Хенри беше внук на Катерина од Валоа, вдовица на Хенри V и Овен Тјудор. Во 1486 година, тој се ожени со ќерката на Едвард IV, Елизабета од Јорк, со што ги обедини барањата на Јорк и Ланкастер. Овој настан се смета за означување на крајот на Војната на розите; иако некои јоркисисти поддржаа во 1487 година неуспешен бунт против Хенри, предводен од Ламберт Симнел. Војната на розите остави мала трага на обичниот англиски народ, но сериозно ги разреди редовите на англиското благородништво.