13 јуни во историјата – Александар Велики умре во Вавилон


 

Александар Велики, младиот македонски воен гениј кој создаде империја која се протегаше од источниот Медитеран до Индија, умира во Вавилон, во денешен Ирак, на 32-годишна возраст.

Роден во Македонија од кралот Филип II и кралицата Олимпија, Александар добил класично образование од познатиот филозоф Аристотел и воено образование од неговиот татко. На 16-годишна возраст, Александар ги водеше своите први трупи во борба и две години подоцна командуваше со голем дел од војската на неговиот татко што победи во битката кај Херонеја и ја стави Грција под македонска власт. Во 336 п.н.е., Филип II беше убиен, а Александар се искачи на тронот.

Две години подоцна, младиот крал водеше голема војска во Мала Азија за да ги спроведе плановите на неговиот татко за освојување на Персија. Постојано помалкуброен во своите битки против супериорните персиски сили, Александар покажа невидено разбирање за стратешкото воено планирање и тактичките маневри. Тој никогаш не изгуби ниту една битка, а до 330 п.н.е. цела Персија и Мала Азија беше под негова власт.

Иако Александар ја контролираше најголемата империја во историјата на светот, тој започна нов источен поход веднаш по неговото враќање од Персија. До 327 п.н.е., тој ги освои Авганистан, Централна Азија и северна Индија. Следната година, неговата војска, исцрпена по осум години борби, одби да оди подалеку, а Александар ги одведе на тешко патување дома низ негостопримливата пустина Макран.

Конечно, стигнувајќи до Вавилон, Александар започна да гради голема флота за да ја врати својата војска во Египет. Меѓутоа, во јуни 323 п.н.е., токму кога работата на неговите бродови завршуваше, Александар се разболел и умрел.

На Александар најпрво му се слошило за време на неколкудневните забави, на една од кои колабирал, жалејќи се на силна болка во грбот. (Еден веројатен апокрифен извештај тврди дека овој инцидент се случил директно откако тој се обидел, кога бил предизвикан, да испие цел кратер вино; кратер, сад што може да се спореди со бокал, обично бил исполнет со до седум литри вино и вода.) По 10 дена интензивна треска, војниците на Александар беа донесени да го видат последен пат. Како што известил историчарот Аријан, во тој момент кралот „не можел повеќе да зборува… но се борел да ја крене главата и со очи го поздравил секој човек“.

Можеби искрено верувајќи дека е бог (како што направија многу негови поданици), тој не избра наследник и за една година по неговата смрт неговата војска и неговата империја се распарчи во мноштво завојувани фракции. Неговото тело подоцна беше вратено во Александрија, каде беше положено во златен ковчег.