Вообичаениот начин на одмрзнување на месото е всушност – најлошиот


Одмрзнувањето на месото е вообичаена активност во кујната, а ако тоа го правиме навечер следниот ден – веројатно само ќе го префрлиме месото во фрижидер. Овој метод е најдобар, додека најлош начин за одмрзнување е да го оставите месото на собна температура.

Кога месото е на собна температура, неговата површина преминува во температурна зона која го фаворизира растот на бактериите, како што се салмонела и ешерихија коли. Овие бактерии брзо се размножуваат во топли услови, што може да предизвика труење со храна.

Исто така, месото на собна температура се одмрзнува нерамномерно – може да се одмрзне само на површината, додека внатрешноста останува замрзната. При готвење или печење, надворешните делови ќе почнат да се загреваат, додека пак внатрешноста ќе биде поладна, што доведува до неизвесност во подготовката.

И месото го губи својот квалитет – може да го изгуби вкусот и текстурата. Може да има и поголемо губење на сокови, што резултира со сувост и помала сочност при готвењето.

Кои се побезбедните начини за одмрзнување на месото?

Како што споменавме веднаш, одмрзнувањето во фрижидер е најдобриот начин бидејќи месото останува на безбедна температура, што го спречува размножувањето на бактериите. Одмрзнувањето во ладна вода е најбрзиот начин, а за месото е сосема безбеден. Сепак, важно е да се менува неколку пати за да се одржи безбедноста.