Вистината за толпата на Трамп

ЏЕФРИ САКС

Белите насилници што упаднаа во Конгресот не се нова појава во Америка, ниту тие поттекнуваат од времето на Трамп. Тие толпи беа секогаш тука кога требаше да се биде насилнички, на пример, кон Афроамериканците. Настаните на 6 јануари тргнаа на лошо кога белата толпа се сврте против белите политичари

 

Бурата во американскиот Капитол на 6 јануари е лесно погрешно разбрана. Потресени од искушението, членовите на Конгресот издадоа изјави со објаснување дека Америка е држава на закони, а не толпи. Импликацијата е дека нарушувањето предизвикано од претседателот Доналд Трамп е нешто ново. Но не е така. Соединетите Држави имаат долга историја на насилство во толпа, предизвикано од бели политичари во служба на богати бели Американци. Она што беше невообичаено овој пат е тоа што белата толпа се сврте кон белите политичари, наместо луѓето со боја кои обично се жртви.

Се разбира, околноста на овој бунт е клучна. Целта беше да се заплаши Конгресот да ја запре мирната транзиција на власта. Ова е бунт и при неговото поттикнување, Трамп изврши капитален прекршок.

Во минатото, ваквото насилство во толпа било насочено кон повеќе традиционални цели на бела омраза: Афроамериканци кои се обидуваат да гласаат или да ги десегрираат автобусите, становите, шалтерите за ручеци и училиштата; Индијанците се обидуваат да ги заштитат своите ловишта и природните ресурси; мексикански земјоделски работници бараат безбедност при работа; кинеските имигранти кои претходно ги граделе пругите и работеле во  рудниците. Овие групи беа цели на насилството на толпата поттикнати од Американците од претседателот Ендрју Џексон и граничарот Кит Карсон во XIX век до гувернерот на Алабама, Џорџ Валас во дваесеттиот.

Гледано во ова историско светло, толпата од револтирано огорчени „стари добри момчиња“ кои упаднаа во Капитол, имаа познат изглед. Како што рече Трамп во својот говор поттикнувајќи ги немирите, тие беа таму за да ја „спасат“ Америка. „Нека излезат слабите [политичари]. Ова е време за силните“, изјави тој, распоредувајќи познати рифови. „Тие исто така сакаат да ги индоктринираат вашите деца на училиште, подучувајќи ги на работи што не се такви. Тие сакаат да ги индоктринираат вашите деца. Сето тоа е дел од сеопфатниот напад врз нашата демократија“.

Низ американската историја, најголемиот дел од насилството во толпа не дошло како спазматична експлозија на протест одоздола, туку како структурно насилство одозгора, поттикнато од бели политичари кои се залагаа за стравовите, омразите и незнаењето на белата поткласа. Како што документира историчарката Хедер Кокс Ричардсон во својата брилијантна нова книга „Како Југот победи во Граѓанската војна“, оваа разновидност на насилничката толпа е критичен дел од одбраната на белата Америка од повисоката класа на хиерархиско општество повеќе од 150 години.

Американската култура на насилство на белата толпа оди рака под рака со нејзината култура на оружје. Стотиците милиони приватно огнено оружје во САД несразмерно припаѓаат на белците; и како што моќно истакнува историчарот Роксана Данбар-Ортиз во „Наполнето: Разоружана историја на вториот амандман“, „правата на оружјето“ веќе долго време се повикуваат од будни бели толпи за да ги потиснат црнците и домородните Американци.

Да се ​​поттикне насилство против толпа на луѓе во боја е обично кога богатите белци ги канализираат поплаките на сиромашните белци далеку од самите себеси. Далеку од тоа дека да биде специфична тактика на Трамп, тоа е најстариот трик во американската политички буквар. Сакате да донесете регресивно намалување на данокот за богатите? Само кажете им на белците кои се борат економски дека црнците, муслиманите и имигрантите доаѓаат да го наметнат социјализмот.

Трамп го правеше токму тоа во текот на неговото претседателствување, предупредувајќи дека без него на функцијата, Американците „ќе мора да научат да зборуваат кинески“. На своите митинзи тој рутински го поддржува Вториот амандман и се движи против не-белците, велејќи им на конгресменките со боја да „се вратат“ на „тотално пропаднатите и зафатени со злосторства места од кои доаѓаат“. Тој ги повика своите следбеници да се справатсо демонстрантите од опозицијата и да ги исфрлаат – не само од неговите митинзи, туку и од самата земја. Тој ги пофали белите супремацисти како „многу фини луѓе“. Откако неговата толпа со знаме на Конфедерацијата упадна во Капитол, тој рече: „Те сакаме, вие сте многу посебни“.

Републиканската партија целосно го поддржуваше Трамп и неговата политика на поттикнување сè до попладнето на 6 јануари, кога толпата го освои Капитол. Но, лошата верност на републиканските лидери кон Трамп не беше водена само од неговото држење во партиската база. Трамп ја претставува суштината на американската десница. Неговата доделена улога отсекогаш била јасна: да го организира судството, да ги намали даноците за корпорациите и богатите и да се спротивстави на барањата за социјално трошење и регулирање на животната средина, сè додека ја поттикнува толпата да се бори против „социјализмот“.

6 јануари тргна на лошо бидејќи белата толпа се сврте против самите бели политичари. Ова беше неприфатливо, но не и непредвидливо. Трамп постојано им порачуваше на своите следбеници дека ја губат Америка; и загубата на републиканците од двете места во Сенатот во Џорџија од Афроамериканец и Евреин несомнено додаде силина на бесот.

Трамп можеше да биде невообичаено груб во неговата изборна трка, но неговиот пристап беше совршено во согласност со пристапот на Републиканската партија барем по партиската „јужна стратегија“ на изборите во 1968 година, во пресрет на законодавството за граѓански права во таа деценија . До минатата година, Трамп ја завршуваше работата за плутократските донатори, шефови и деловни сојузници на неговата партија. Изборите во 2020 година требаше да ги изгуби – и ги изгуби. Но, причината не беше што тој беше премногу расист кон луѓето со боја; тоа беше дека тој беше претежно злонамерен и некомпетентен за справување со пандемијата што убива.

Во голем чекор на историјата, Америка навистина го свртува аголот на своето минато на расизам и насилството на белата толпа. Барак Обама беше избран на претседателската функција двапати, а кога Трамп победи во 2016 година, тој доби помалку гласови од неговиот противкандидат. Меѓу изборот на Камала Харис за потпретседател и изборите во Сенатот во Џорџија оваа недела, постојат силни докази кои покажуваат дека Америка постепено се оддалечува од белото олигархиско владеење. До 2045 година, нехиспанските белци ќе сочинуваат само околу половина од населението, што е помалку од околу 83 отсто во 1970 година. После тоа, Америка ќе стане земја со „мнозинство малцинство“, а нехиспанскитео белци ќе сочинуваат околу 44 проценти од населението до 2060 година.

Од добра причина, помладите Американци се повеќе свесни за расизмот отколку претходните генерации. Трамписката вирулентност изложена во Капитол можеби беше застрашувачка. Но, треба да се гледа како на очаен, патетичен последен здив За среќа, Америка на расистичко бело владеење се повлекува, иако сè уште премногу бавно, во историјата. (Проект синдикејт)

(Џефри Сакс е професор за одржлив развој и здравствена политика на Универзитетот Колумбија и директор на Мрежата за одржлив развој на ОН. „Независен“ е дел од мрежата на „Проект синдикејт“.)