(Видео) Дожд од месо, сало и песок: Симбол на човечката глупост, настан на кој се смеат и децении подоцна

Еден насукан кит, половина тон динамит, локална телевизиска екипа и голем број љубопитни луѓе беа доволни за да ја направат плажата во Орегон светска сензација што ќе остане запаметена како вистински пример за тоа колку некои идеи се навистина глупави.

Беше сончев, но свежо тој ден на 12 ноември 1970 година. Бројни телевизиски екипи, како и љубопитни набудувачи се собраа на плажата Флоренс во Орегон, каде што се планираше да се уништи кит тежок осум тони, кој се насука на нивните брегови неколку дена порано. По совет на американската морнарица, Одделот за транспорт и транспорт од Орегон се одлучи тоа да го  сторат тоа со помош на половина тон диманит сместен во внатрешноста на несреќното животно.

Што лошо може да се случи? Идејата беше на тој начин да се распарча месото на мали парчиња на тој начин, а потоа да се заплене што останаа од него галебите и другите животни. Сепак, како што наскоро се покажа, тоа беше целосно погрешно решение што засекогаш ќе го паметат репортерот на КАТУ Пол Литман и неговиот снимател Даг Бразил, како и сите оние кои беа на самото место.
Имено, по експлозијата, извршена во 15:45 часот по локално време, делови од месото започнаа да паѓаат врз насобраните луѓе. Иако се сметаше дека опсегот ќе биде мал, „дождот“ од месо и маснотија зафати огромна површина, паѓајќи дури и во близина на паркинзи и згради. За среќа, освен што другите беа покриени со мешавина од месо, маснотии и песок, немаше човечки жртви. Голем дел беше уништен од нов автомобил на воен ветеран, а беа оштетени и патиштата на кои лежеа купишта остатоци. Сепак, целта не беше ниту близу до постигнување. Додека малите делови беа наоколу, голем дел сè уште беше на плажа.

Имено, само еден дел од минираниот кит навистина заврши во воздухот, додека поголемиот дел остана на плажата, и птиците што требаше да ги јадат остатоците, избегаа од страв од експлозија, а ниту една  од нив не се појави со часови.

Како вистински професионалци, Бразил и Литман, откако избегаа и се сокриа од „дождот од месо и песок“, продолжија да известуваат од местото на настанот.

“Ситуацијата престана да биде смешна кога сето тоа започна да паѓа врз нас, ние престанавме да емитуваме програма и започнавме да трчаме за да преживееме. Огромни парчиња кит, маснотии и месо паѓаа насекаде околу нас”, рече Литман.

Планетарна популарност по дваесет години Целата приказна стана актуелна по две децении, на 22 мај 1990 година, кога писателот Дејв Бери напиша за овој бизарен и необичен настан во својата колумна за Мајами Хералд.

Спомен парк

Како најдобар показател за популарноста на оваа необична приказна и идејата како да се отстрани насуканиот кит од плажа, бројот на сите прегледи на видеото од 1970 година ја надмина бројката од вкупно 350 милиони прегледи.

На крајот, дури и граѓаните на Орегон решија да го чуваат споменот за овој настан. Имено, оваа година, 50 години по разнесувањето на китот, тие одлучија дека еден дел од плажата треба да го носи името „Меморијален парк на експлодиран кит“.