Со посетата на Пелоси Тајван ја стави топката во теренот на Ши Џинпинг

Милитаристичките ешалони во кинескиот врв потајно се радуваат на посетата на Ненси Пелоси, но војната е најлошото можно решение на претседателот на Кина


Ши Џинпинг е многу повоинствен од неговите претходници

 

Опасноста од ескалацијата тешко дека може да се врати назад.

Сега кога претседателката на Претставничкиот дом на САД, Ненси Пелоси, успеа да го посети Тајван – највисокиот американски функционер што го направил тоа во последните 25 години – зарем другите не би сакале да го сторат истото во иднина?

Сега кога Кина одржува големи вежби со боева муниција од таков обем, толку блиску до Тајван, зошто да не се повтори тоа? Секој пат кога кинеските борбени авиони летаат поблиску до островот или во поголем број, се воспоставува нов стандард на „нормалност“. Значи, ако Народноослободителната армија (ПЛА) не долета толку блиску следниот пат, каква порака испраќа?

Не толку одамна, планот на Пекинг со Тајван вклучуваше ангажман. Младите луѓе од копното одеа наоколу со ранци околу отцепената провинција на која Кина полага право, а бизниси од Тајван се појавуваа низ цела Кина.

Но, пристапот кинескиот претседател Ши Џинпинг стана многу повоинствен, со сѐ поголем притисок врз Тајпеј.

Оние со повеќе милитаристички тенденции во повисоките ешалони на моќ во Пекинг сигурно тајно ја поздравија посетата на г-ѓа Пелоси. Тоа обезбеди идеален изговор да се засилат воените игри околу Тајван во подготовка за, како што го гледаат, неизбежниот ден кога ќе биде освоен со сила.

Можеби најголемиот предизвик за регионалната стабилност е тоа што сечија јавна позиција за Тајван е смешна. Тоа е како џиновска игра на преправање која станува сѐпотешко да се одржува.

Кина се преправа дека Тајван моментално е дел од нејзината територија, иако островот сам ги собира даноците, гласа за сопствената влада, издава свои пасоши и има своја војска.

САД се преправаат дека не го третираат Тајван како независна земја, иако му продаваат високотехнолошки оружја и, повремено, висок политичар го посетува како нешто што многу личи на официјално патување.

Очигледно е дека не би било потребно ништо за да се распадне ова слабо шоу, дизајнирано да гарантира статус-кво.

Опасноста за светот е дека во Пекинг има такви кои би сакале да видат сето ова да се распадне.

Медиумите под контрола на Комунистичката партија на Кина со децении искажуваат слична реторика за Тајван, но идејата за војна за враќање на територијата никогаш не изгледала блиска.

Ненси Пелоси и претседателката на Тајван Цаи Инг-вен

Сега не е така.

Меѓу повеќето луѓе со кои разговарате постои верување дека претседателот Ши сака да го заземе Тајван за време на неговиот мандат, со што ќе се катапултира во бесмртен статус – како лидер кој ја обединил татковината.

Тој веќе ефективно го заузда Хонгконг, град кој стануваше сè попроблематичен за Кина, многу пред предвиденото.

Тоа што претседателот Ши ќе премине во историски трет мандат за неколку месеци, всушност малку го намалува притисокот.

Сега, кога може да остане на чело онолку долго колку што сака – за разлика од претходните лидери од Мао Цедунг кои беа ограничени на два мандати – тој не мора да брза да го нападне островот.

Но, секој ден се доближуваме чекор поблиску до тоа и чекор подалеку од мирот.

Дел од кинеската пропаганда, дизајнирана да ја зголеми поддршката на народот за воено решение, покажува нивоа на наивност од пред Првата светска војна за тоа што навистина би предизвикала таква војна.

Дури и со силно цензурираното покривање на конфликтот во Украина, гледањето дека инвазијата се одвива, сигурно ќе им даде на Кинезите да застанат кога размислуваат да ја вклучат сопствената земја во крвав конфликт.

Но, национализмот е моќна алатка и заблудата лесно може да завладее.

Ако Пекинг навистина го нападне Тајван, дури и со моќта на армијата, би морал да се качи на големо истоварување преку предавничкиот теснец – и потоа да се соочи со вкопаниот, посветен непријател кој се бори за слободен начин на живот, на што се гледа многу поважно од патриотското оправдување за напад кој е барабан во инвазиската војска.

Таквата војна би можела да биде долга, да ја претвори Кина во отпадник на подолг временски период и да ја убие кинеската економија. Дури и да победи кинеската армија, тоа би довело до окупација на огромен остров населен со милиони луѓе кои веројатно би се навредиле од авторитетот на Пекинг.

Тоа би било катастрофално и паметните умови во кинескиот главен град го знаат тоа. (Би-Би-Си)