Низ руското огледало

Со оглед на тоа што руската економија се распаѓа под тежината на западните санкции, некои од водечките економисти во земјата се залагаат за враќање на централното планирање во советски стил


Рускиот претседател Владимир Путин долго време го сметаше распадот на Советскиот Сојуз како „геополитичка катастрофа“. Инвазијата на Украина, која сега се приближува кон својата една година, може да се смета како кулминација на неговата долгогодишна потрага да ја обнови советската империја. Иако овој обид речиси сигурно ќе пропадне, Путин може да успее да оживее една од најлошите карактеристики на СССР: неговиот централизиран, склеротичен економски систем.

Со оглед на тоа што руската економија се напрега под западните санкции, некои од водечките економисти и математичари во земјата се залагаат за враќање на деновите на петгодишните планови и квантитативните цели на производството. Во интервјуто по повод стогодишнината од основањето на Советскиот Сојуз, економистот Руслан Гринберг повика на враќање на планската економија – мислење што лесно може да се отфрли доколку Гринберг не е шеф на влијателниот Економски институт при Руската академија на науките.

Она што го предложи Гринберг не е воена економија во која производството е насочено кон потребите на војската. Планската економија, според него, треба да биде „не насочена, туку индикативна“. Владата, објасни тој, мора да формулира економски приоритети, но да не им кажува на компаниите што да произведуваат и кога. Наместо тоа, државата треба „да го стимулира производството преку субвенции, како и фискални и царински политики“.

Но, додека Гринберг се обидува да постигне рамнотежа помеѓу планот и пазарот, други отидоа подалеку. Алберт Бахтизин, директорот на Централниот математички институт на Руската академија на науките, поддржува не само „индикативно планирање“, туку и враќање на економскиот петгодишен план (пятилетка), кој го дефинира како „стратешко планирање со јасна дефиниција за цели и систем на општествено значајни индикатори“. Според него, државата треба „да пресмета што треба да се произведе и кога, и што е потребно“.

Овие предлози може да се гледаат како знаци на очај пред осакатувачките меѓународни бојкоти и економските санкции. Но, исклучувањето на Русија од глобалната економија (и другите домени на меѓународно влијание како науката, спортот и културата) е само дел од приказната. Враќањето на постсоветските економски реформи иницирани од Михаил Горбачов и Борис Елцин ја означува последната фаза во идеолошката, социјалната и политичката регресија на Русија.

Новооткриениот занес на Русија со економијата во советски стил е ироничен, имајќи предвид дека бирократската, неефикасна и на крајот неостварлива економија на СССР беше една од главните причини за нејзиниот колапс. Но, постои уште една, подлабока причина зошто Русите сѐ повеќе се оддалечуваат од пазарната економија.

Инвазијата на Путин на Украина го претставува она што јас го нарекувам имплозија на историјата. Колку и да изгледа неверојатно, неколку различни временски рокови се споија во оваа катастрофална војна: Советскиот колапс, катастрофата во Чернобил и двете светски војни, како и наметната глад на Сталин во Украина и репресијата од 1930-тите. Кога историските случувања се концентрирани и кондензирани во еден единствен настан, тие се мешаат во редот на историското време.

Имплозијата е аналогна на погледот низ кој Алиса влегува во алтернативна реалност во романот на Луис Керол. Искривувањето на реалноста се рефлектира во јазикот. Така, војната во Украина не е војна, туку „специјална воена операција“ (иако и самиот Путин се сопна пред зборот в-зборот). Или, како што сега се шегуваат Русите, нивната војска не се повлекува; се вклучува во „негативни контраофанзиви“.

Но, ефектите од оваа алтернативна реалност не се ограничени само на јазикот. 23-те години на власт на Путин (како претседател и премиер) ја нарушија јавната свест на Русија и го сменија нејзиниот политички режим. За разлика од донекаде прозападниот став на првите два мандата на Путин, путинизмот во подоцнежната фаза ги доби карактеристиките на советската ера на стагнација што започна кога Леонид Брежњев го замени Никита Хрушчов во 1964 година. Инвазиите на Грузија во 2008 година и Украина во 2014 година беа средствата со кои Путин се обиде да ја исфрли руската малаксаност и повторно да го заживее нејзиното тело.

Тоа нè носи до сегашната ексхумација на централното планирање. Поминувајќи низ огледалата на војната во Украина, Русија не ја повторува советската историја толку многу колку што ја повторува со забрзано темпо. Првите пятилетки ја претставуваа транзицијата од Лениновата Нова економска политика (која овозможи одредена независна иницијатива и слобода за земјоделците и сопствениците на мали бизниси) кон ужасите на сталинистичката репресија.

Логичната крајна точка на планираната економија денес е иста како и тогаш: масовна експропријација. Сталиновата колективизација на советското земјоделство во доцните 1920-ти и раните 1930-ти доведе до милиони смртни случаи, а посткомунистичката „шок-терапија“ на приватизацијата резултираше со ширење на „јуришниците“ и создавање на нова класа олигарси. Сега, воодушевена од империјалната носталгија, Русија можеби ќе тргне во нов насилен бран на експропријација и редистрибуција.

Засега, насилството е првенствено насочено кон енергетските капацитети и цивилната инфраструктура на Украина. Руската Дума, исто така, неодамна усвои закон со кој се одобрува неказнивост за злосторствата извршени од руски војници на окупираните територии на Украина, со што практично се легализира запленувањето на украинската стока и приватната сопственост. Но, со оглед на брзата наназад траекторија на Русија, не треба да се исклучи домашната експропријација која ја турка земјата на работ на граѓанска војна. Се чини дека дел од руската интелектуална елита веќе е вклучен.

(Михаел Мардер е професор по филозофија на на Универзитетот на Баскија и автор на книгата „Филозофија за патници“ од 2022. Текстот е дел од мрежата на „Проект синдикејт“)