Научниците тестирале крв на стогодишни! Голема разлика, долговечните никогаш немаат резултат кој е чест кај останатите


Научниците ја споредиле крвната слика на стогодишникот со крвните резултати на други луѓе и откриле дека има значителна разлика во одредени параметри.

Факторите одговорни за долговечноста се интересни за научниците долго време. Овој пат тие решија да откријат по што се разликува крвта на луѓето кои живеат подолго од другите. Истражувањето не беше лесно бидејќи вклучува разоткривање на сложената интеракција помеѓу генетските предиспозиции и начинот на живот, како и како овие два фактори работат заедно.

Во септември 2023 година, научното списание „GeroScience“ ги објави резултатите од истражувањето на тим што ги споредува биомаркерите на луѓето кои живееле до 100 години и нивните врсници кои живееле пократко. Студијата опфатила 44.000 луѓе. Меѓу Швеѓаните, чии здравствени параметри биле оценувани во период од 35 години, 1.224 лица (2,7 отсто) доживеале 100 години, а 85 отсто од нив биле жени.

Студијата опфати дванаесет тестови на крвта поврзани со воспаление, метаболизам, функција на црниот дроб и бубрезите, потенцијална неухранетост и анемија. Во претходните студии, овие фактори беа примарно поврзани со стареењето или смртноста. Истражувачите, исто така, ги разгледале метаболичките функции на телото, вклучително и вкупниот холестерол и нивото на гликоза, како и туморските маркери на црниот дроб. Беа тестирани нивоата на креатинин, железо и албумин – квантитативно најзастапениот протеин во крвта.

Стогодишниците имаат пониски резултати

Луѓето кои доживеале 100-ти роденден имале пониски нивоа на гликоза, креатинин и урична киселина откако наполниле 60 години. Иако средствата за повеќето анализи не беа значително различни помеѓу стогодишниците и нестогодишните, стогодишниците никогаш немаа особено високи или ниски нивоа на поединечни параметри.

За некои анализи, разликите беа навистина значајни. Пример за ова е урична киселина. Луѓето од групата на ниско ниво имаа 4 проценти шанси да живеат до сто. Во случај на високи вредности, овие шанси се намалија на 1,5 отсто. Истражувањата укажуваат на врската помеѓу метаболичкото здравје, исхраната и долговечноста.

Сепак, истражувачите нагласуваат дека студијата не им дозволува да проценат точно кој начин на живот и генетски фактори се одговорни за вредностите на биомаркерите. Според научниците, исхраната и алкохолот имаат значително влијание врз тоа колку долго ќе живееме. Затоа апелираат за редовна проверка на крвната слика, имајќи ги предвид параметрите на бубрезите, црниот дроб, урична киселина и нивото на гликоза.