На Венера пронајдени трагови на живот?

Условите за Венера се толку непријатни што многу научници веруваа дека планетата е всушност мртва. Барем до сега

Траги на гас што „лебди“ низ облаците на Венера би можеле да доаѓаат од живи организми, некои видови микроби различни од оние што ги знаеме на Земјата, пишува Гардијан.

Астрономите дошле до ова сензационално откритие откривајќи фосфини во атмосферата на Венера, на надморска височина од околу 50 километри. Во исто време, тие не успеаја да откријат кој било друг процес со кој може да се формира ова соединение, освен како производ на некој организам.

Ова сознание исто така ја отвори можноста дека на ултражешката Венера (со просечна температура поголема од 460 степени Целзиусови) преживеал некој облик на живот кој брзото загревање на таа планета не го уништил.

Имено, Венера имала умерена температура и океан две милијарди години, но денес планетата е покриена со дебел слој јаглерод диоксид. Облаците во атмосферата на планетата содржат честички чиј состав е главно сулфурна киселина.

Условите на Венера се толку непријатни што многу научници веруваа дека планетата е всушност мртва. Затоа, некои сметаат дека фосфините не се нуспроизвод на „пловечките“ жители на Венера. Но, организмите сепак изгледаат како најлогична претпоставка.

– Неверојатно е да се помисли дека нешто може да живее опкружено со толку многу сулфурна киселина. Но, сите геолошки и фотохемиски процеси што ги знаеме се премногу несоодветни за да може да се произведат фосфините што ги видовме, вели професорката Џејн Гривс од Универзитетот Кардиф.

Фосфините на Земјата се ослободуваат од микробите во средини сиромашни со кислород, како што е талогот во езерата. Другите можности за „производство“, односно продолжувањето на фосфините, се крајно екстремни (на пример – во внатрешноста на гасните гиганти Јупитер и Сатурн) па нивното присуство се смета за една од карактеристиките на животот.

Присуството на фосфини го откри Гривс додека бараше знаци на живот надвор од Земјата. Венера, пишува Гардијан, ја набљудувала во 2017 година со телескопот Џејмс Клерк Максвел на Хаваи и две години подоцна со телескопот Алма во Чиле. Во двата наврати, траги од фосфини беа пронајдени во горните слоеви на облаците на Венера.

Гривс го забележа првиот знак на фосфините токму кога таа сакаше да ја напушти работата една вечер:

„Немаше со кого да разговарам, па затоа сметав дека најдобриот начин за славење е да зготвам кари“, рече Гривс.

Набљудувањата укажуваат на нивото на фосфин, околу 20 молекули на милијарда, најмалку 30 милји високо на небото на Венера. Повеќето се појавуваат на средните географски широчини, а ниту еден не е откриен на половите, објавија научниците во „Астрономија на природата“.

Додека фосфинот може да потекнува од нов мистериозен извор, пресметките на истражувачите ја исклучуваат познатата хемија и покажуваат дека вулканите, молњите и микрометеоритите би создале премалку. „Стапката на производство е толку мала, а стапката на уништување е доволно голема, така што ќе имате 1000 пати премалку“, рече Пол Ример, астрохемичар од тимот на Универзитетот во Кембриџ.

За да се генерира количината на забележан фосфин, микробите на Земјата треба да работат со само 10 осто од нивната максимална продуктивност, велат научниците.

Сара Сигер, планетарен научник за студијата на МИТ во САД, го нарече ова откритие „збунувачко“. Таа претпоставува животен циклус за Венерските микроби кои врнат надолу, се сушат и се повлекуваат на повеќе умерени височини од струите во атмосферата.

Чарлс Кокел, астробиолог на Универзитетот во Единбург, рече дека, наместо да го навестува животот на Венера, ова дело покренува прашања за фосфинот како „биомаркер“.

„Биолошкото објаснување секогаш треба да биде објаснување во краен случај и има добри причини да се мисли дека облаците од Венера се мртви. Концентрациите на сулфурна киселина во тие облаци се поекстремни од кое било познато живеалиште на Земјата “, рече тој.

Луис Дартнел, астробиолог од Универзитетот во Вестминстер, рече дека откритијата ќе поттикнат поголема работа. „Ова е огромна можност за следење на набљудувањата од телескопите стационирани на Земјата, и идеално е да се испитаат овие капки во атмосферата на Венера со балон-сонда што лебди низ киселите облаци“.