Лидерство во време на зараза

Некои луѓе тврдат дека додека лидерите во финансиската криза успеале да ја вратат ЕУ од работ, генерацијата на корона веројатно ќе ја уништи. Дали се во право?

 

МАРК ЛЕОНАРД

Изгуглајте „Европа“ и „криза“ и ќе забележите 784 милиони резултати. Толку често двата поима се појавуваат заедно што може да бидат и сложена именка. Со секоја нова еврокриза, коментаторите ги кршат рацете околу прашањето дали европскиот проект ќе преживее.

На површината, многу еврокризи изгледаат слични. Европските влади минуваат низ различни фази на тага – од негирање и лутина до реконструкција и прифаќање – и на крајот ги обвинуваат вообичаените осомничени. За северноевропејците, проблемот секогаш лежи во јужна Европа; за јужњаците, Германците се лоши момци, а Кина е потенцијален спасител.

Но, се разбира, постојат фундаментални разлики помеѓу генерацијата лидери кои ја управуваа Европа во финансиската криза во 2008 година и оние што сега се борат со Ковид-19. Ова стана очигледно овој месец кога поранешниот британски премиер Гордон Браун тргна на турнеја низ медиуми за да ги сподели лекциите од своето време за време на функцијата.

Благодарение на неговиот проактивен одговор на кризата во 2008 година, што вклучуваше организирање на самитот на Г20 во април 2009 година, каде светските лидери се согласија за координиран економско-политички одговор, некои коментатори сугерираат дека Браун со една рака го спасил глобалниот финансиски систем. Сега Браун прашува зошто денешните лидери не организираа еквивалентен самит за да го надминат економскиот исход на пандемијата.

Денешните лидери имаат фундаментално различен поглед. Браун, американскиот претседател Барак Обама и францускиот претседател Никола Саркози им го отстапија местото на Борис Џонсон, Доналд Трамп и Емануел Макрон (на кои може да им се додаде данската премиерка Мете Фредериксен, италијанскиот премиер Џузепе Конте и австрискиот премиер Себастијан Курц).

Политичките инстинкти на овие водачи беа обликувани од широко распространетата реакција против формирањето и глобализацијата по 2008 година. Денешните лидери се дефинитивно помалку атлантистички од нивните претходници. Како млади возрасни, тие беа сведоци на катастрофалната војна на Америка во Ирак и гледаа како финансиската криза родена во Соединетите Држави започна да предизвика хаос низ целиот свет. За разлика од нивните претходници, тие ја гледаат Америка – или барем Америка на Трамп – повеќе како извор на проблеми отколку на решенија.

Актуелните лидери во Европа се, исто така, многу помалку неолиберални во нивната економска политика. Во периодот по 2008 година, дури и социјалдемократите кои бараа големи мерки за стимули се покажаа релативно конзервативни, помалку или повеќе прифаќајќи го штедењето. Живеејќи низ овие години на затегнување на ременот, новата генерација е многу повеќе интервенционистичка, а не само во економски аспект. Во кризата во 2008 година, најголемиот страв – да го цитирам Рузвелт – беше самиот страв, така што владите требаше да ја проектираат нормалноста. Денешните влади треба да го промовираат и искористат стравот со цел да го запрат смртоносниот вирус.

Ниту, пак, сегашните лидери ја делат довербата на претходната генерација во глобалното управување. Напротив, нивниот прв инстинкт пред лицето на Ковид-19 не беше да организираат глобален самит, туку да ги запечатуваат своите граници и повторно да ги национализираат синџирите на снабдување. Оваа реакција може да го одрази искуството од бегалската криза во 2015 година, кога мултилатералното управување се чинеше дека спектакуларно пропадна.

Тоа нè носи до еден водач кој ги поврзува двете епохи: германската канцеларка Ангела Меркел. Додека политичките генерации доаѓаа и заминуваа, Меркел остана. Имајќи ја својата сегашна функција од 2005 година, таа беспрекорно успеа да ја промени својата перспектива за да ги одрази преовладувачките инстинкти на секоја криза.

Таа играше активна улога во заедничкиот одговор на кризата во 2008 година и стана лицето на Willkommenskultur на Европската унија (култура за добредојде) во 2015 година, кога блокот презеде околу еден милион бегалци. Но, сега таа ги затвори границите на Германија. По 2008 година таа се приклучи на неолибералниот притисок за штедење; но таа сега се согласи да се откаже од германската политика на „црната нула“ (анти-дефицит) најавувајќи дека нејзината влада ќе стори сѐ што е потребно за да се спаси германската економија. Нејзиното наследство најверојатно ќе се фокусира на фактот дека таа ја задржа ЕУ заедно преку повеќе кризи. Но, многумина ја критикуваа поради тоа што воопшто не ја спомна Европа при неодамнешното обраќање до нацијата – нејзино прво од стапувањето на должноста.

Со оглед на овие тенденции, некои луѓе тврдат дека додека лидерите во финансиската криза успеале да ја вратат ЕУ од работ, генерацијата на корона веројатно ќе ја уништи. Дали се во право?

Првичната реакција на пандемијата не е добра. Европските влади не се согласуваа едни со други, а нивните граѓани сè повеќе ја доведуваат во прашање идејата за меѓузависност, особено наспроти странците надвор од нивната непосредна заедница. Потоа повторно, сите еврокризи фрлија сенка врз космополитската меѓузависност. Секој пат кога ќе се појави криза, евроскептиците го критикуваа европскиот проект за одземање на националната контрола, без разлика дали е тоа за границите, безбедноста или парите. Моментот на Ковид-19 тешко дека е првпат Европејците да се плашат од последиците од подлабоката интеграција. Ќе има битка со наративите во наредните месеци за тоа дали спасот ќе дојде од соработка или изолација.

Задачата на сегашното лидерство е да направи меѓузависноста повторно да се чувствува безбедно. И на чуден начин – со оглед на недостаток на европска верба, овие водачи можеби имаат кредибилитет да направат нов случај за соработка, покажувајќи дека тоа е најдобар начин европските држави да ги заштитат своите граѓани.

На економски план, Европската централна банка се чини дека го пронаоѓа својот пат по некои првични пораки. Таа се обврза да направи „сѐ што е потребно“ за стабилизирање на еврозоната и нејзините конститутивни економии. Европските институции сега треба да изготват начини да ги надополнат одговорите на земјите-членки преку финансирање на истражување, набавка на заштитна опрема и респиратори, споделување информации, учество во глобални дискусии, зачувување на единствениот пазар, па дури и развој на „корона обврзници“.

Ако лидерите на ЕУ можат да докажат дека блокот е партнер наместо закана за националниот суверенитет, „корона генерацијата“ сепак може да постави посилна основа за иднината на Европа од генерацијата 2008 година.    [Проект синдикејт]

(Марк Леонард е директор на Европскиот совет за надворешни работи)