Кинеската автократија во криза

Одлуките одозгора надолу, често имплементирани од компетентни технократи, ѝовозможија на Кина да изгради висококвалитетна инфраструктура и да постигне брз економски раст. Но, справувањето со ковид кризата на претседателот Ши Џинпинг и неговото непредвидливо одлучување ги истакнаа недостатоците на еднопартискиот режим на Кина


До неодамна, кинескиот претседател Ши Џинпинг ја промовираше својата политика за нулта ковид како доказ дека авторитарните еднопартиски држави како Кина се подобро опремени да се справат со пандемии (или која било друга криза) отколку неуредните демократии спречени од себични политичари и непостојаните електорати.

Мала утеха е што повеќето од милитантите кои упаднаа во бразилските владини институции викендов беа аматери, слично како нивните колеги во бунтот на 6 јануари 2021 година во САД. Како и во САД, приведувањето и затворањето на бразилските бунтовници ќе се покаже како лесен дел.

Ова можеби на многумина им изгледаше уверливо во 2020 година, кога стотици илјади Американци умираа, а поранешниот претседател на САД, Доналд Трамп, рекламираше лекови против маларија и инјекции за белење како лекови за Ковид-19. Во меѓувреме, Ши спроведе ригидни пандемични ограничувања што речиси ја затворија целата земја, ги принудија луѓето во изолациски кампови и инсистираше на тоа кинеските граѓани кои патуваат во странство да носат заштитни облеки, како работници во некоја џиновска токсична лабораторија. Извесно време, се чинеше дека овој строг режим ги намалува смртните случаи од ковид на минимум, во споредба со повеќето други земји (иако статистиката на кинеската влада е позната како неверодостојна).

Но, високите економски трошоци на кинеската стратегија за нулта ковид ги доведоа луѓето до таков очај што некои конечно излегоа на улица, изложени на голем ризик. Сепак, Ши продолжи да тврди дека владејачката Комунистичка партија води „народна војна“ против вирусот и дека ќе стори сѐ што е потребно за да спаси животи. Потоа, на крајот на минатата година, кога избија протести низ кинеските градови, војната одеднаш беше прогласена за завршена. Нема повеќе заклучувања, нема заштитни облеки, па дури и редовни ПЦР тестови. По минатогодишните протести без преседан, се чини дека Кина сега смета дека Ковид-19 е безопасен.

Но, како резултат на двете лица на Ши, заедно со лошиот квалитет на вакцините произведени во Кина и ниската стапка на вакцинација во Кина, речиси 9.000 Кинези веројатно умираат секој ден, а 18,6 милиони ширум земјата наводно биле заразени од по укинувањето на нулта кови ограничувањата на почетокот на декември. А работите лесно би можеле да станат многу полоши.

Овие случувања сугерираат дека индискиот економист Амартија Сен бил во право кога во 1983 година славно тврдеше дека гладот е предизвикан не само од недостиг на храна, туку и од недостаток на информации и политичка одговорност. На пример, бенгалската глад од 1943 година, најлошата во Индија, се случи под колонијалната британска власт. Откако Индија стекна независност, слободниот печат и демократската влада на земјата, иако имаа недостатоци, спречија слични катастрофи. Тезата на Сен оттогаш беше поздравена како гласна поддршка на демократијата. Додека некои критичари забележаа дека избраните влади, исто така, можат да предизвикаат значителна штета, вклучително и широко распространета глад, Сен истакнува дека „никогаш не се случила глад во функционална демократија“.

Кинескиот еднопартиски систем и сè повеќе владеење на еден човек, е изнесен во комунистички или националистички жаргон, но е вкоренет во фашистичка теорија. Германскиот правник Карл Шмит, кој го оправдувал правото на Адолф Хитлер да поседува целосна моќ, го измисли терминот „децесионизам“ за да опише систем во кој валидноста на политиките и законите не се одредува според нивната содржина, туку според волјата на семоќниот лидер. Со други зборови, волјата на Хитлер беше закон. Децизионизмот има за цел да ги елиминира класните конфликти, фракционерските судири и здодевната политичка опозиција. Волјата на народот, често изразена преку наместен плебисцит, ја спроведува лидерот кој одлучува во името на народот.

Автократската централизација навистина може да има некои предности. Одлуките одозгора надолу, често имплементирани од компетентни технократи, ѝ овозможија на Кина да изгради брзи железници, фантастични автопати, одлични аеродроми (дури и оддалечените се модерни чуда во споредба со њујоршкиот ЏФК или повеќето други големи аеродроми во САД), па дури и цели градови за неколку години. Кога Партијата е секогаш во право, не може да пречки како јавното мислење или парламентарната дебата не може да ѝ застанат на патот.

Но, кога ќе се појави вистинска криза – земјотреси, пандемии и така натаму – ранливоста на децисионистичкото владеење е изложено во јавноста. Затоа автократските владетели треба да ги кријат или разубават статистиките и да ги замолчат критичарите како докторот Ли Венлианг од Вухан, кој прв ја пријави заканата од Ковид-19 во 2019 година и беше јавно укорен за „ширење лажни гласини“, пред да умре од болеста на почетокот на 2020. Што и да прават, апсолутните владетели и партиите што ги водат не може да бидат прикажани дека се погрешни.

Спротивно на тоа, во САД, експертското мислење, критичките медиуми и ризикот од губење на претседателските избори во 2020 година го принудија дури и Трамп кој грешеше да канализира огромни суми пари во истражување и развој на вакцини. И покрај многуте грешки на патот и перверзните опструкции од страна на демагози и поттикнувачи на заговори, демократскиот одговор на пандемијата ја следеше книгата на Сен: печатот и јавноста внимателно ја разгледаа официјалната статистика, повеќето луѓе беа вакцинирани, а САД, заедно со другите западни демократии , постепено се отвори, овозможувајќи им на луѓето да се занимаваат со својот бизнис во релативна безбедност.

Дури и без апсолутистичките аспирации на Ши, ова ќе беше тешко да се постигне во Кина. За да го оправда својот монопол на власта, Комунистичката партија мораше да одржи фасада на непогрешливост, што ја оневозможуваше осудата на најколосалните грешки, дури и во ретроспектива. За националната глад од 1950-тите сè уште често се обвинуваат лошите временски услови и природните катастрофи, а не политиката за Голем скок напред на Мао Цедунг. Дури и кога загинаа најмалку 30 милиони Кинези, официјалните лица молчеа, плашејќи се дека вознемирувањето на Големиот кормилар со лоши вести може да ги чини и нивните животи.

Кина, се разбира, повеќе не е толку изолирана како во 1950-тите, Ши не е Мао, а неговото непредвидливо одлучување најверојатно нема да однесе 30 милиони животи. Но, со дневен број од 9.000 починати, сметката ќе биде огромна. И токму поради тоа што Кина повеќе не е изолирана, импликациите ќе се прошират многу подалеку од кинеските граници. На крајот на краиштата, вирусите патуваат, како и економските нарушувања. Штетата што ја направи на Кина со нејзиниот автократски режим ќе нè повреди сите нас.

(Ијан Бурума е автор на повеќе книги, како „Година Нула: Историја на 1945“, „Токиска романса: Мемоари“. Текстот е дел од мрежата на „Проект синдикејт“.)