Да одговориме на историскиот повик

Треба да ги надминеме старите, бинарни дебати за проширувањето на ЕУ. Тоа не е избор помеѓу продлабочување на интеграцијата и проширување на Унијата. Можеме и мораме да ги направиме и двете


Почитувани пратеници,

За нешто помалку од 300 дена, Европејците ќе излезат на избори во нашата единствена и исклучителна демократија. Како и секогаш, изборите се време кога граѓаните размислуваат за состојбата на нашиот Сојуз и што направиле досега тие што ги претставуваат. Но, изборите ќе бидат и момент за да одлучат каква иднина и каква Европа сакаат.

Милиони од нив ќе гласаат за прв пат: најмладите се родени во 2008 година. Кога ќе гласаат, ќе размислуваат што им е важно. За војната што беснее на нашите граници. За разорните последици од климатските промени. За влијанието на вештачката интелигенција врз нивните животи. За нивните изгледи да имаат куќа или работа во иднина.

Денешната Унија е одраз на визијата на оние кои сонуваа за подобра иднина по Втората светска војна. Иднина во која сојузот на државите, демократијата и граѓаните би соработувале во мир и просперитет. Тие веруваа дека Европа е одговорот на историскиот повик.

Кога разговарам со оваа нова генерација млади луѓе, го гледам истиот копнеж за подобра иднина. Истата горлива желба да се изгради нешто подобро. Истото убедување дека, соочена со неизвесност, Европа мора уште еднаш да одговори на историскиот повик. А за тоа треба да бидеме единствени.

Почитувани пратеници,

мораме да ја добиеме довербата на Европејците кои треба да знаат дека ќе се справиме со нивните аспирации и стравови. И во следните 300 дена треба да ја завршиме работата што ни ја доверија. Му благодарам на овој Дом што ја предводи реализацијата на една од најамбициозните трансформации на оваа Унија.

Кога ви ја претставив мојата програма за зелена, дигитална и геополитичка Европа во 2019 година, знам дека некои се сомневаа. И тоа беше пред глобалната пандемија и суровата војна на европско тло да го свртат целиот свет наопаку.

Но, погледнете каде е Европа денес. Доживеавме формирање на геополитичка унија која ја поддржува Украина и се спротивставува на руската агресија, таа е одговор на силна Кина и инвестира во партнерства.

Денес го имаме Европскиот зелен план, амбициозен централен елемент на нашата економија. Го отворивме патот за дигитална транзиција и станавме глобален лидер во областа на правата на интернет.

Го имаме историскиот инструмент NextGenerationEU, кој комбинира 800 милијарди евра инвестиции со реформи и овозможува создавање добри сегашни и идни работни места. Ги поставивме темелите на здравствениот синдикат и помогнавме да се вакцинира целиот континент и големи делови од светот.

Стануваме сè понезависни во клучните сектори како што се енергијата, чиповите и суровините. Сакам да ви се заблагодарам и за вашата револуционерна и пионерска работа на полето на родовата еднаквост. Тоа многу ми значи како жена. Завршивме акти кои многумина ги сметаа за блокирани засекогаш, како што е Директивата за жените во управните одбори и историскиот пристап на ЕУ кон Истанбулската конвенција.

Со директивата за транспарентност на платите, во регулативата го воведовме основниот принцип дека еднаква работа заслужува еднаква плата. Не постои причина зошто жената треба да биде помалку платена од маж за ист вид работа. Но, нашата работа е далеку од завршена, мора да продолжиме да работиме заедно за напредок. Знам дека овој Дом го поддржува нашиот предлог за борба против насилството врз жените. И затоа би сакал да воведам уште еден фундаментален принцип во прописите: „Не значи не“. Нема вистинска еднаквост без слобода од насилство.

Благодарение на овој Парламент, земјите-членки и мојот тим на комесари, испорачавме повеќе од 90% од политичките насоки што ги презентирав во 2019 година. Заедно докажавме дека храбрата Европа постигнува резултати. И нашата работа е далеку од завршена, па да останеме обединети. Да постигнеме резултати денес и да се подготвиме за она што нѐ очекува утре.

ЕВРОПСКИ ЗЕЛЕН ПЛАН

Пред четири години, Европскиот зелен план беше нашиот одговор на историскиот повик. Ова лето, најжешкото досега забележано во Европа, беше моќен потсетник за тоа. Грција и Шпанија беа опустошени од шумски пожари, а само неколку недели подоцна од разорни поплави. Го видовме хаосот и смртта што ги оставија екстремните временски услови низ Унијата, од Словенија до Бугарија.

Таква е реалноста на нашата жешка планета. Европскиот зелен план се роди од потребата таа да се заштити. Но, тоа е и можност да го зачуваме нашиот иден просперитет. Мандатот го започнавме со воспоставување на долгорочна перспектива согласно законот за клима и целта за 2050 година. Успеавме климатската програма да ја направиме економска. Ова служеше како јасна ориентација за инвестиции и иновации. И веќе ги гледаме првите успеси на оваа стратегија за раст.

Европската индустрија секојдневно покажува дека е подготвена да ја иницира оваа транзиција. Тоа докажува дека модернизацијата и дејагленизацијата можат да одат рака под рака. Пред пет години во ЕУ немаше ниту една фабрика за чист челик, а денес ги има 38. Сега привлекуваме повеќе инвестиции во чист водород отколку САД и Кина заедно.

Утре во Данска со премиерката Мете Фредериксен, ќе ја видам оваа иновација од прва рака. Ќе го лансираме првиот контејнерски брод напојуван од чист метанол произведен со соларна енергија. Ова е силата на европскиот одговор на климатските промени. Европскиот зелен план ја обезбедува потребната рамка, поттик и инвестиции, но решенијата доаѓаат од луѓе, пронаоѓачи и инженери.

И затоа почитувани пратеници, влегуваме во следната фаза од Европскиот зелен план, но едно нешто никогаш нема да се промени. Ќе продолжиме да ја поддржуваме европската индустрија во оваа транзиција. Почнавме со пакет мерки: од Законот за индустријата со нето нула емисии до Законот за критични суровини. Со индустриската стратегија почнавме да ги одредуваме ризиците и потребите на секој екосистем во таа транзиција.

Мора да ја завршиме таа работа. Затоа треба да подготвиме пристап за секој индустриски екосистем. Затоа, почнувајќи од овој месец, ќе одржиме серија дијалози за чиста транзиција со индустријата. Главната цел ќе биде да се поддржи секој сектор во градењето на бизнис модел за декарбонизација на индустријата. Сметаме дека оваа транзиција е клучна за идната конкурентност во Европа. Но, тоа е подеднакво важно за граѓаните и нивните работни места денес. Европскиот сектор за енергија од ветер е пример за нашиот успех. Но, секторот сега се соочува со единствена комбинација на предизвици. Затоа во соработка со индустријата и земјите членки ќе предложиме европски пакет за ветерна енергија. Уште повеќе ќе го забрзаме издавањето дозволи. Ќе ги подобриме аукциските системи во ЕУ.

Ќе се фокусираме на вештините, достапноста на финансиите и стабилноста на синџирите на снабдување. Но, тој е поширок од еден сектор. Од ветер до челик, од батерии до електрични возила, нашата амбиција е кристално јасна: нашите сектори за чиста технологија мора да имаат европска иднина.

Почитувани пратеници, од тоа се гледа дека во спроведувањето на Европскиот зелен план не отстапуваме од планираниот пат. Остануваме амбициозни. Ние се држиме до нашата стратегија за раст. И секогаш ќе се стремиме кон правична и праведна транзиција. Ова е основа за праведен исход за идните генерации – живот на здрава планета. И правична перспектива за сите засегнати – пристојни работни места со цврсто ветување дека никој нема да остане зад себе.

Размислете само за работните места во производството и конкурентноста: тоа е тема за која често зборуваме овие денови. Нашите индустриски и технолошки компании ја сакаат конкуренцијата. Тие знаат дека глобалниот натпревар е добар за бизнисот. Да се ​​создадат и заштитат добри работни места во Европа. Но, конкуренцијата е добра само ако е фер. На нашите компании премногу често им се забранува пристап до странските пазари или се жртви на грабливи практики. Тие често не можат да се натпреваруваат по цена со другите понудувачи кои добиваат дарежливи државни субвенции. Не заборавивме како неправедните трговски практики на Кина се одразија на нашиот сектор за соларна енергија. Силно субвенционираните кинески конкуренти истиснаа многу млади бизниси. Пионерските компании беа принудени да прогласат банкрот. Младите таленти мораа да ја бараат среќата во странство. Токму затоа правичноста во глобалната економија е толку важна – затоа што влијае на животите и на егзистенцијата.

Од тоа зависат цели гранки на економијата и заедницата. Затоа, мораме реално да гледаме на ризиците на кои сме изложени.

Да го земеме на пример секторот за електрични возила. Тој е клучен за чиста економија и има огромен потенцијал за Европа. Сепак, светските пазари се преплавени со поевтини кинески електрични автомобили. И нивната цена вештачки се намалува со големи државни субвенции. Ова го нарушува нашиот пазар. И ако тоа не го прифатиме меѓу себе, нема да го прифатиме ниту однадвор.

Затоа, денеска можам да објавам дека Комисијата започнува антисубвенционирана постапка за испитување на електрични возила од Кина. Европа е отворена за конкуренција. Не за трка до дното.  Мора да се заштитиме од неправедни практики. Но, подеднакво е важно да се биде отворен за комуникација и дијалог со Кина. Затоа што има и области во кои можеме и мораме да соработуваме. Намалувањето на ризикот, неодвојувањето на растот од критичните суровини, ќе биде моето гледиште кога ќе се сретнам со кинеското раководство на самитот ЕУ-Кина на крајот на годината.

Почитувани пратеници,

во Европската Унија, ние сме горди на нашата културна различност.

Нашата Европа е „европски регион“ со посебна разновидност на јазици, музика, традиции, занаети и гастрономија. Европа се карактеризира и со својата единствена биолошка разновидност. Само во Европа живеат околу 6.500 видови. Ваденското Море на северот на Европа, признато како светско природно наследство, како единствен простор за живеење е дом на ретки животински и природни видови, важни за опстанокот на милиони птици преселници, а веднаш до Балтичкото Море е најголемото соленско море во светот.

Меѓутоа, кон југ се протегаат европските низини со нивните обемни сртови и мочурливи области. Овие региони се важни сојузници во борбата против климатските промени. Заштитените гребени и мочуришта врзуваат големи количини на стакленички гасови, играат важна улога во регионалните хидролошки циклуси и се извор на единствена биолошка разновидност.

Европа е исто така богата со шуми. Од импозантните четинарски шуми на север и исток преку последните дождовни шуми од даб и бука во Централна Европа до дабовите шуми на југ, шумите ни даваат незаменливи придобивки. Тие го врзуваат јаглерод диоксидот, ни обезбедуваат дрво и други производи, создаваат плодна почва, го прочистуваат воздухот и водата. Биодиверзитетот и екосистемските услуги се од витално значење за сите Европејци. Губењето на ова природно богатство ги уништува не само средствата за живот, туку и човечкото чувство за припадност. Мораме да ги заштитиме.

Во исто време, наша задача е да обезбедиме снабдување со храна во соработка со природата и во природата, а тоа не смее да се менува. Денес сакам да им оддадам признание на нашите земјоделци и да им се заблагодарам што ни снабдуваат со храна секој ден.

Здрава храна – за нас во Европа оваа задача на земјоделството е и основата на нашата земјоделска политика. Нам ни е важна и независноста на снабдувањето со храна. Нашите земјоделци ни го овозможуваат тоа. Тоа не смееме да го земаме здраво за готово. Последиците од руската агресија врз Украина, климатските промени и поврзаните суши, шумските пожари и поплавите, како и новите обврски сè повеќе влијаат на работата на земјоделците и нивните приходи. Тоа не смееме да го заборавиме.

Многумина веќе се залагаат за поодржливо земјоделство. Овие нови предизвици мора да ги надминеме заедно со земјоделците. Само така можеме да постигнеме сигурност во снабдувањето со храна и во иднина. Ни треба повеќе дијалог и помала поларизација. Затоа, сакам да започне стратешки дијалог за иднината на земјоделството во Унијата. Длабоко сум убедена дека земјоделството и заштитата на природата можат да одат рака под рака. Потребно ни е и едното и другото.

ЕКОНОМИЈА, СОЦИЈАЛНИ ПРАШАЊА И КОНКУРЕНТНОСТ

Праведна транзиција за земјоделците, семејствата и индустријата е клучна карактеристика на овој мандат. А неговата важност е дотолку поголема кога се соочуваме со економски тешкотии.

Во годината што претстои, гледам три главни економски предизвици: недостаток на работна сила и вештини, инфлација и олеснување на нашите бизниси да работат. Првиот е поврзан со пазарот на труд. Не ги заборавивме првите денови од глобалната пандемија. Тогаш сите предвидуваа нов бран на масовна невработеност, како во 1930-тите. Но, им докажавме дека грешат. Зачувавме 40 милиони работни места со инструментот SURE, првата европска иницијатива за поддршка на програмите за краткорочни работни места. Тоа е вистинска европска социјална пазарна економија на дело. И можеме да бидеме горди на тоа.

Потоа, со инструментот NextGenerationEU, ја рестартиравме економијата.

И резултатите ги гледаме денес. Европа се приближи до целосна вработеност. Наместо милиони луѓе да бараат работа, милиони луѓе бараат различни работни места. Недостигот на работна сила и вештини се на рекордно ниво, и овде и во сите големи економии. Недостиг на квалификувана работна сила има во 74% од малите и средни претпријатија. Во екот на туристичката сезона, рестораните и баровите во Европа работат со намалено работно време бидејќи не можат да најдат работници. Болниците го одложуваат лекувањето затоа што немаат медицински сестри. Две третини од европските компании бараат ИТ специјалисти.

Во исто време, на милиони родители, главно мајки, им е тешко да ги балансираат работните обврски и семејниот живот бидејќи нема доволно места во установите за згрижување деца. Осум милиони млади луѓе не се ниту вработени ниту во системот на образование или обука. Нивните соништа се одложени, нивните животи се на чекање. Тоа не е само извор на лична несреќа. Тоа е исто така едно од најголемите тесни грла за нашата конкурентност.

Бидејќи недостигот на работна сила го ограничува капацитетот за иновации, раст и просперитет.

Значи, потребен ни е подобар пристап до пазарот на трудот, а најмногу за млади и жени. Потребна ни е и миграција на квалификувана работна сила. Покрај тоа, ние мора да одговориме на радикалните промени во технологијата, општеството и демографијата. Во ова треба да се потпреме на експертизата на компаниите и синдикатите, нашите партнери за колективно договарање.

Поминаа речиси четири децении откако Жак Делор свика состанок во замокот Вал Душе, кога започна европскиот социјален дијалог. Оттогаш, социјалните партнери работат на обликување на денешната Унија и се залагаат за напредок и благосостојба на милиони граѓани. И бидејќи денешниот свет се менува побрзо од кога било досега, социјалните партнери мора повторно да бидат двигатели на нашата иднина. Заедно, мора да се справиме со проблемите на пазарот на трудот, од недостаток на вештини и работна сила до предизвиците што ги носи вештачката интелигенција. Затоа, за време на белгиското претседателство следната година, ќе свикаме нов состанок на самитот на социјалните партнери, повторно во замокот Вал Душе. Ќе ја градиме иднината на Европа заедно со нашите социјални партнери.

Друг важен економски предизвик: постојано висока инфлација.

Кристин Лагард и Европската централна банка прават големи напори да ја задржат инфлацијата под контрола. Знаеме дека е потребно време да се вратиме на среднорочната цел на ЕЦБ. Добра вест е што цените на енергијата во Европа почнаа да се намалуваат.

Не ја заборавивме намерната употреба на гасот од Путин како оружје, што предизвика страв од недостиг на електрична енергија и енергетска криза како во 70-тите години на минатиот век. Многумина мислеа дека нема да имаме доволно енергија за да ја пребродиме зимата. Но, успеавме затоа што останавме обединети и ја обединивме побарувачката на енергија и нејзиниот откуп.

Во исто време, и за разлика од 1970-тите, ја искористивме кризата за да ги зголемиме инвестициите во обновливите извори на енергија и да ја забрзаме транзицијата кон чиста енергија. Ја искористивме критичната маса во Европа и ги намаливме цените и обезбедивме понуда. Цената на гасот во Европа пред една година беше 300 евра за MWh, а сега е 35. Затоа сега треба да се обидеме да го примениме овој успешен модел во други области како што се критичните суровини и чистиот водород.

Третиот предизвик за европските компании е да најдат начин да го олеснат бизнисот. Малите компании немаат капацитет да се справат со сложена администрација, а премногу долгите процедури ги забавуваат. Ова често значи дека постигнуваат помалку затоа што немаат доволно време и затоа пропуштаат можности за раст.

Затоа, до крајот на годината ќе назначиме претставник на ЕУ за мали и средни претпријатија, кој директно ќе ми одговара. Сакаме директно од малите и средни компании да дознаеме кои се нивните секојдневни проблеми. Затоа независната комисија врши проверка на конкурентноста за секој нов законски акт. И затоа следниот месец ќе ги претставиме првите законски предлози за намалување на обврската за известување на европско ниво за 25%.

Почитувани пратеници, да бидеме искрени, нема да биде лесно. И ќе ни треба вашата поддршка бидејќи тоа е заедничко вложување на сите европски институции. Затоа, мора да соработуваме и со земјите-членки за да ги постигнеме овие 25% на национално ниво. Време е да се олесни водење бизнис во Европа! Но, на европските компании им треба и пристап до клучните технологии за иновации, развој и производство. Како што истакнаа лидерите во Версај, тоа е прашање на европскиот суверенитет. Од клучно значење за економијата и националната безбедност е да се зачува европската предност во областа на клучните и новите технологии.

На ваквата европска индустриска политика и треба заедничко европско финансирање. Затоа, како дел од предлогот за ребаланс на буџетот, предложивме формирање на платформата STEP. Со неa можеме да ги охрабриме, искористуваме и насочиме фондовите на ЕУ во инвестиции во микроелектрониката, квантното пресметување и вештачката интелигенција и биотехнологијата и чистата технологија.

На нашите компании им треба итна поддршка, затоа апелирам што поскоро да се постигне договор за буџетот.

Знам дека можам да сметам на Европскиот парламент. Особено кога зборуваме за конкурентност. Нашиот проблем се тесните грла во глобалниот синџир на снабдување, меѓу другото поради намерните политики на другите земји. Само потсетиме на извозните ограничувања на Кина за галиум и германиум, клучни за производи како што се полупроводници и соларни панели.

Ова е доказ колку е важно зајакнувањето на економската безбедност за Европа и со намалување на ризикот, а не со одвојување на растот од критичните суровини. Гордa сум што таквиот пристап беше во голема мера прифатен од нашите клучни партнери, како што се Австралија, Јапонија и САД, и многу други земји во светот сакаат да соработуваат. Некои се премногу зависни од еден снабдувач на критични минерали. Други – од Латинска Америка до Африка – сакаат да развијат локални сектори за преработка и рафинирање, а не само да ги испраќаат своите суровини во странство.

Затоа на крајот на годината ќе го свикаме првиот состанок на нашиот нов клуб за критичните суровини. Во исто време, ќе продолжиме да ја поттикнуваме отворената и фер трговија. Досега имаме склучено нови трговски договори со Чиле, Нов Зеланд и Кенија, а до крајот на годината треба да се обидеме да ги завршиме ваквите договори и со Австралија, Мексико и Меркосур, а набргу потоа и со Индија и Индонезија. Паметната трговија значи добри работни места и просперитет.

Почитувани пратеници, тие три предизвици – работна сила, инфлација и деловно опкружување – доаѓаат во време кога очекуваме индустријата да биде лидер во транзицијата кон чиста енергија. Затоа мора да најдеме начин да останеме конкурентни. Затоа, го замолив Марио Драги, еден од најголемите економски авторитети во Европа, да подготви извештај за иднината на европската конкурентност. Затоа што Европа ќе направи „с\ што е во нејзина моќ“ за да ја одржи својата конкурентност.

ДИГИТАЛЕН СЕКТОР И ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Сведоци сме на важноста на дигиталната технологија за олеснување на нашиот бизнис и живот. Значајно е што во голема мера ја надминавме целта за инвестирање во проекти за дигитализација од 20% според инструментот NextGenerationEU. Земјите-членки ги искористија овие инвестиции за дигитализирање на здравствениот сектор, судскиот систем или транспортната мрежа.

Во исто време, Европа е лидер во управувањето со ризиците од дигиталниот свет. Интернетот е создаден како инструмент за споделување знаење, проширување на хоризонтите и поврзување на луѓето, но предизвика и сериозни проблеми. Нашите приватни податоци се изложени на ризик поради дезинформации и ширење на штетни содржини. Сето ова доведе до губење на довербата и прекршување на основните човекови права.

Како одговор, Европа стана светски лидер во заштитата на човековите права во дигиталниот свет. Законот за дигитални услуги и Законот за дигитални пазари придонесуваат за безбедноста на дигиталниот простор, во кој ќе бидат заштитени основните права. Тие, исто така, обезбедуваат правичност, бидејќи е утврдена јасна одговорност на големите технолошки компании. Тоа е историско достигнување и на него треба да бидеме горди.

Истото треба да важи и за вештачката интелигенција. Ќе ја подобри здравствената заштита, ќе ја зголеми продуктивноста и ќе се справи со климатските промени. Но, не смееме да ги потцениме вистинските закани.

Стотици водечки развивачи на вештачка интелигенција, академици и експерти неодамна не предупредија со овие зборови: „Заедно со ублажувањето на социјалните ризици како пандемија или нуклеарна војна, глобален приоритет треба да биде ублажување на ризикот од истребување поради вештачката интелигенција“.

Вештачката интелигенција е општа технологија која е прифатлива, моќна и прилагодлива за различни замени – цивилни и воени. И се развива уште побрзо отколку што предвидоа нејзините програмери. Ова ни остава сѐ помалку простор за одговорно насочување на оваа технологија.

Сметам дека Европа, заедно со своите партнери, треба да го води патот кон создавање на нова глобална рамка за вештачка интелигенција заснована на следните три столба: заштитни мерки, управување и насока на иновациите.

Прво, заштитни механизми. Нашиот главен приоритет е да обезбедиме транспарентен и одговорен развој на вештачката интелигенција насочена кон човекот. Затоа, во моите политички насоки, се обврзав да воспоставам законодавен пристап во првите сто дена од работа. Го предложивме Законот за вештачка интелигенција, првиот сеопфатен Закон за вештачка интелигенција за поттикнување на иновациите. И сакам да им се заблагодарам на Парламентот и на Советот за нивната неуморна работа на овој револуционерен чин.

Нашиот Закон за вештачка интелигенција е веќе пример за целиот свет. Сега мора да се свртиме кон донесување правила и спроведување што е можно побрзо.

Вториот столб е управувањето. Сега ги поставуваме темелите за единствен систем за управување во Европа. Но, ние исто така треба да ги здружиме силите со нашите партнери за да обезбедиме заеднички глобален пристап за разбирање на ефектите на вештачката интелигенција врз општеството. Запомнете го непроценливиот придонес на Меѓувладиниот панел за климатски промени, глобалниот панел што им обезбедува на креаторите на политиките најновите научни податоци за климата. Верувам дека ни треба слично тело за вештачка интелигенција поради ризиците и придобивките од вештачката интелигенција за човештвото, во соработка со научници, технолошки компании и независни експерти. Тоа ќе ни овозможи да обезбедиме брз и глобално координиран одговор, надградувајќи се на работата на самитот во Хирошима и другите состаноци.

Третиот столб е одговорната насочување на иновациите. Благодарение на инвестициите во последните години, Европа стана лидер во суперкомпјутерите – има три од петте најмоќни суперкомпјутери во светот. Тоа мораме да го искористиме. Затоа денес можам да објавам нова иницијатива за отворање на нашите компјутери со високи перформанси за почетници со вештачка интелигенција за да ги тестираат нивните модели. Но, тоа ќе биде само дел од нашата работа за насочување на иновациите. Потребен ни е отворен дијалог со оние кои развиваат и користат вештачка интелигенција.

Тој постои во САД, каде седум големи технолошки компании веќе се согласија на доброволни правила за безбедност, безбедност и доверба. Постои и овде, бидејќи ќе работиме со компании за вештачка интелигенција за да можат доброволно да се посветат на принципите на Законот за вештачка интелигенција пред да стапи на сила. Сега треба да ја консолидираме оваа работа и да подготвиме минимални глобални стандарди за безбедно и етичко користење на вештачката интелигенција.

ГЛОБАЛНА МИГРАЦИЈА И БЕЗБЕДНОСТ

Почитувани пратеници,

Кога стоев овде пред четири години, реков дека ако сме обединети од внатре, никој однадвор не може да нѐ раздели. И на ова се засноваше геополитичката Комисија. Нашиот пристап, наречен Тим Европа, ни овозможи да бидеме поодлучни, покохерентни и постратешки ориентирани. И тоа е поважно сега од кога било.

Душата нѐ боли кога гледаме колку луѓе загинаа во поплавите и во земјотресот во Либија и Мароко. Европа секогаш ќе биде подготвена да помогне колку што ќе може.

Да се ​​потсетиме и на Сахел, еден од најсиромашните региони со најбрз демографски раст. Поради бројните воени удари, тој регион ќе биде нестабилен во наредните години. Русија влијае на овој хаос и профитира од него, така што тој регион стана плодна почва за раст на тероризмот. Ова е директен проблем и за Европа – за нашата безбедност и просперитет.

Затоа, во однос на Африка, треба да ја покажеме истата посветеност на заедничката цел како што покажавме во однос на Украина. Треба да работиме со легитимни влади и регионални организации. И ние мора да развиеме заемно корисно партнерство фокусирајќи се на заедничките прашања за Европа и Африка. Затоа, заедно со високиот претставник Борел, ќе подготвиме нов стратешки пристап за следниот состанок на самитот ЕУ-АУ.

Почитувани пратеници, историјата токму сега се создава. Русија води општа војна против основните принципи на Повелбата на ОН. Ова предизвика голема загриженост во земјите ширум светот од Централна Азија до Индо-пацифичкиот регион. Тие се плашат дека во беззаконски свет може да ја доживеат истата судбина како Украина.

Гледаме јасни обиди на некои да се вратат на размислувањата од деновите на блоковската политика и напорите за влијание и изолирање на земјите меѓу блоковите. И сето тоа во време кога има зголемена непријатност во бројните економии во развој поради начинот на работа на институциите и поради глобализацијата.

Таа грижа е легитимна. Економиите во развој и нивните граѓани и природни ресурси се важен сојузник во изградбата на почист, побезбеден и попросперитетен свет. Европа секогаш ќе соработува со нив за да го реформира и подобри меѓународниот систем. Сакаме да бидеме лидери во напорите да го направиме редот заснован на правила поправеден и да ја направиме дистрибуцијата поправедна.

Тоа ќе значи и соработка со стари и нови партнери за продлабочување на нашите врски.

А она што го нуди Европа со стратегијата Глобална порта е навистина уникатно. Стратегијата Глобална порта е потранспарентна, одржлива и економски атрактивна. Минатата недела бев во Њу Делхи и го потпишав најамбициозниот проект на нашата генерација.

Економски коридор Индија-Блискиот Исток-Европа ќе биде најдиректната врска меѓу Индија, Персискиот Залив и Европа досега. Железничка врска, благодарение на која трговијата меѓу Индија и Европа ќе биде за 40% побрза.

Електроенергетски кабел и гасовод за чист водород, што ќе ја олесни трговијата со чиста енергија меѓу Азија, Блискиот Исток и Европа. Кабел за податоци со голема брзина што ќе ги поврзе некои од најиновативните дигитални екосистеми во светот и ќе создаде нови деловни можности насекаде. Ова се најмодерните врски за светот на утрешниот ден.

Побрзо, пократко и почисто. А стратегијата Глобална порта значително придонесува за тоа.

Бев сведок на ова во Латинска Америка, Југоисточна Азија и низ цела Африка – од изградба на локална економија базирана на водород во соработка со Намибија и Кенија до дигитална економија во соработка со Филипините. Тоа се инвестиции во економијата на нашите партнери и инвестирање во просперитетот и безбедноста на Европа во светот кој брзо се менува.

Почитувани пратеници, секој ден, поради конфликти, климатски промени и нестабилност, многу луѓе се принудени да бараат ново засолниште. Отсекогаш сум бил цврсто убедена дека миграциите треба да се менаџираат. Потребно е трпение, неопходна е долгорочна соработка со нашите партнери, а пред сѐ единството во Унијата.

На овој дух се заснова и новиот пакт за миграција и азил. Кога ја презедов функцијата, се чинеше дека договор не е на повидок. Но, тој пакт ни овозможи да најдеме нова рамнотежа: рамнотежата помеѓу заштитата на границите и заштитата на луѓето, помеѓу суверенитетот и солидарноста, помеѓу безбедноста и хуманоста. Ги слушавме сите земји-членки, ги зедовме предвид сите миграциски правци и конечно го преточивме духот на пактот во практични решенија.

Брзо и обединето реагиравме на хибридниот напад од Белорусија. Тесно соработувавме со партнери од Западен Балкан и ги намаливме илегалните миграциски текови. Потпишавме партнерство со Тунис што носи взаемна корист и во други области: од образование и професионални вештини до енергија и безбедност. Сега сакаме да склучиме слични договори со други земји. Ја зајакнавме заштитата на границите. Европските агенции ја интензивираа соработката со земјите-членки.

Посебно би сакал да им се заблагодарам на Бугарија и Романија што ни го покажаа патот и беа пример за добра практика во областа на азилот и враќањето. Тие докажаа дека припаѓаат на Шенген зоната. Затоа, да се погрижиме конечно да станат дел од неа, без одлагање!

Нашата работа за миграцијата се заснова на верувањето дека единството е на дофат. Договорот за пакт никогаш не бил толку близок. Парламентот и Советот имаат историска можност тоа да го остварат. Да покажеме дека Европа може ефективно и со сочувство да управува со миграцијата. Ајде да ја завршиме работата!

Знаеме дека миграциите бараат континуиран ангажман. Ова е особено важно за борба против мрежите на трговци со луѓе. Тие со своите лаги привлекуваат луѓе во безизлезна ситуација и ги испраќаат на пат до смрт преку пустината или во чамци кои не се погодни за долги патувања. Начинот на работа на криумчарите постојано се подобрува, а нашето законодавство е старо повеќе од дваесет години и итно треба да се модернизира. Затоа, потребна ни е нова регулатива и нова раководна структура. Потребно ни е построго спроведување на прописите и судските процедури, а нашите агенции Европол, Европравда и Фронтекс треба да играат поважна улога.

Во соработка со партнерите, ние мора да се бориме против глобалното зло на трговијата со луѓе. Затоа, Комисијата ќе организира меѓународна конференција за борба против трговијата со луѓе. Време е да се стави крај на овој суров и криминален бизнис!

УКРАИНА

Почитувани пратеници, на денот кога руските тенкови ја преминале украинската граница, млада мајка од Украина отпатува во Прага за да го однесе своето дете на безбедно.

Кога чешкиот граничен службеник и ставил печат на пасошот, таа заплакала. Нејзиниот син не разбрал зошто. Ја праша зошто плаче.

Таа му одговори: „Затоа што стигнавме дома“. „Но, ова не е Украина!“, протестирал синот. Таа објасни: „Ова е Европа!

Тоа беше денот кога мајката од Украина сфати дека Европа е нејзиниот дом. Затоа што „домот е таму каде што има доверба“. И луѓето од Украина можеа да им веруваат на Европејците.

Нејзиното име беше Викторија Амелина.

Таа им припаѓаше на брилијантните млади писатели од таа генерација и беше неуморен борец за правда. Кога го одвела синот на безбедно, се вратила во Украина и пишувала за руските воени злосторства. Една година подоцна, таа беше убиена од руска балистичка ракета на вечера со колегите. Таа стана жртва на руско воено злосторство, еден од безбројните напади врз невини цивили.

Амелина тој ден беше во друштво на тројца пријатели. Меѓу нив беше и колумбискиот писател Хектор Абад Фасиолинс, кој сега учествува во кампања за информирање на жителите на Латинска Америка за руската воена агресија и нападите врз цивилите наречени Aguanta, Ucrania (Украина, издржи!).

Хектор не можеше ни да замисли дека тој самиот може да стане жртва. На крајот на краиштата, тој вели дека не разбира зошто тој преживеал и таа морала да умре. Сега тој сака да му каже на светот за приказната на Викторија. Да се ​​зачува нејзиниот спомен и да се стави крај на војната. Голема чест е да го имаме Хектор овде со нас денес. I сакам да ви кажам дека Викторија и сите други жртви ќе останат во нашето живо сеќавање.

Aguanta, Ucrania. Слава на Украина!

Ќе бидеме со Украина до крајот на тоа патување. Колку што е потребно. Од почетокот на војната, четири милиони Украинци најдоа засолниште во нашата Унија. И сакам да им кажам дека нашите врати се отворени за нив исто како што беа во тие први судбоносни недели. Се погриживме да имаат домување, здравствена заштита, пристап до пазарот на труд и многу повеќе.

Почитувани пратеници, тоа беше одговорот на Европа на историскиот повик.

Со гордост можам да објавам дека Комисијата ќе предложи да се продолжи нашата привремена заштита за Украинците во ЕУ. Нашата поддршка за Украина не престанува. Само годинава обезбедивме 12 милијарди евра помош за исплата на плати и пензии за да можат болниците, училиштата и другите служби да продолжат да работат. Со предлогот на Законот за поддршка на производството на муниција, го зголемуваме производството со цел полесно да одговориме на непосредните потреби на Украина.

Но, гледаме и кон иднината. Затоа предложивме да се издвојат уште 50 милијарди евра за инвестиции и реформи во следните четири години. Ова ќе придонесе за создавање иднина за Украина и обнова на модерна и напредна земја. А таа иднина е јасно видлива.

Овде веќе го кажавме гласно: иднината на Украина е во нашата Унија! Иднината на Западен Балкан е во нашата Унија! Иднината на Молдавија е во нашата Унија! Знам и колку е важна европската перспектива за многумина во Грузија.

Почитувани пратеници,

На почетокот реков дека Европа одговара на историски повик. И историјата сега нѐ повикува да работиме на комплетирање на нашата Унија. Во свет во кој некои се обидуваат да освојат една по една земја, не смееме да ги запоставиме нашите европски сонародници. Во свет каде големината и тежината се важни, комплетирањето на нашата Унија е несомнено стратешки и безбедносен интерес на Европа.

Но, надвор од политиката и геополитиката, ни треба идеја за тоа што е важно. Ни треба визија за успешно проширување. Завршена Унија во која над 500 милиони граѓани живеат во слобода, демократија и просперитет. Завршен Сојуз во кој младите можат слободно да живеат, учат и работат. Завршен Сојуз на динамична демократија во кој судството е независно, опозицијата се почитува, а новинарите се заштитени.

Затоа што владеењето на правото и основните права секогаш ќе бидат темелите на нашата Унија – во сегашните и идните земји-членки. И затоа извештаите за владеење на правото се клучен приоритет за Комисијата. Во тесна соработка со земјите-членки, идентификуваме напредок и пречки и подготвуваме препораки за следната година. Така гарантиравме одговорност пред овој дом и националните парламенти. Така изградивме дијалог меѓу земјите-членки. И така постигнуваме резултати.

Убедена сум дека истото можеме да го постигнеме и со идните земји-членки. И затоа, со исклучително задоволство можам да објавам дека, исто така, отвораме извештаи за владеењето на правото за земјите што пристапуваат, кои побрзо ќе се усогласуваат. Ова ќе им овозможи да имаат еднаква позиција во однос на земјите-членки, да ги поддржат во нивните реформи и ќе помогне да се направи Унија на слобода, права и вредности за сета наша иднина. Тоа е наш заеднички интерес.

Да се ​​потсетиме на големата експанзија пред 20 години. Го нарековме Европски ден за добредојде. Тоа беше триумф на решителноста и надежта над неволјите од минатото. Во изминатите 20 години бевме сведоци на економски успех кој го подобри животот на милиони граѓани.

Би сакала да се радуваме на нов европски ден за добредојде и нова економска успешна приказна. Знаеме дека не е лесно да се стигне до таму. Пристапувањето се заснова на заслуги и Комисијата секогаш ќе го брани овој принцип. Потребна е многу работа и добро лидерство. Сепак, многу е веќе постигнато. Откако и дадовме на Украина статус на кандидат, сведоци сме на големи случувања во таа земја. И другите земји-кандидатки покажаа решителност за спроведување на реформите.

Сега е моментот да ја покажеме истата решителност. Тоа значи дека треба да размислиме како ќе се подготвиме за комплетираната Унија. Треба да ги надминеме старите, бинарни дебати за проширувањето. Тоа не е избор помеѓу продлабочување на интеграцијата и проширување на Унијата. Можеме и мораме да ги направиме и двете. Да добие геополитичка тежина и капацитет за дејствување.

Унијата секогаш успевала во тоа. Секој бран на експанзија донесе политичко продлабочување. Од јаглен и челик стигнавме до целосна економска интеграција. И по падот на Железната завеса, ние го трансформиравме економскиот проект во вистински сојуз на народи и држави. Верувам дека идното проширување мора да биде и катализатор за напредок.

Почнавме да го градиме здравствениот сојуз со 27 земји-членки. Убедена сум дека ќе го завршиме со повеќе од 30. Почнавме да ја градиме Европската одбранбена унија со 27 земји-членки. Убедена сум дека ќе го завршиме со повеќе од 30. Докажавме дека можеме да бидеме геополитичка унија и покажавме дека обединети можеме брзо да реагираме. Верувам дека Тим Европа може да работи со повеќе од 30 земји-членки.

Почитувани пратеници, знам дека овој Дом го дели истото верување. Европскиот парламент отсекогаш бил еден од главните двигатели на европската интеграција. Така е со децении. Така е и денес. Секогаш ќе го поддржувам овој Дом и сите оние кои сакаат да ја реформираат Унијата за да функционира подобро за граѓаните.

И да, тоа значи и измени на Европската конвенција и Договорот, доколку е потребно. Но, не можеме и не смееме да чекаме измена на Договорот за да продолжи проширувањето. Унијата подготвена за проширување може да се постигне побрзо. Тоа значи одговарање на практични прашања за тоа како Унијата на повеќе од 30 земји ќе функционира во пракса. А особено на прашањата за нашата способност да дејствуваме. Добро е што со секое проширување докажувавме дека згрешиле оние што велеа дека ќе ни ја намали ефикасноста.

Да се ​​навратиме на изминатите пет години.

Со 27 земји-членки се договоривме за инструментот NextGenerationEU.

Се договоривме да купиме вакцини со 27 земји-членки. Се договоривме за санкции во рекордно време, повторно со 27 земји-членки. Договоривме за купување на природен гас, не само со 27 земји-членки, туку и со Украина, Молдавија и Србија.

Значи – тоа е можно. Сепак, останува да се види како пошироката Унија ќе влијае на секоја политика. Затоа Комисијата ќе почне да разгледува голем број политики пред проширувањето, за да види како секоја од овие области може да се прилагоди на пошироката Унија.

Треба да размислиме како би функционирале нашите институции, како би изгледале Парламентот и Комисијата. Треба да зборуваме за иднината на нашиот буџет, што и како се финансира и како се финансира. И останува да видиме како ќе обезбедиме убедлива посветеност на безбедноста во свет каде одвраќањето е поважно од кога било. Ова се прашањата на кои мора да одговориме денес ако сакаме да се подготвиме за утре.

Комисијата ќе го одработи своето. Токму затоа нашите идеи ќе ги презентираме на лидерската дебата за време на белгиското претседателство. Водени сме од верувањето дека комплетирањето на нашата Унија е најдобрата инвестиција во мирот, безбедноста и просперитетот на нашиот континент. Затоа, време е Европа повторно да биде амбициозна и да ја напише сопствената историја!

Почитувани пратеници,

Викторија Амелина беше убедена дека пишувањето нова приказна за Европа е наша заедничка задача. За местото на Европа денес. Во време и место каде што се пишува историја. Иднината на нашиот континент зависи од одлуките што ги носиме денес. За чекорите што ги преземаме за да ја завршиме нашата Унија.

Граѓаните на Европа сакаат Унија која ќе се залага за нив во време на голема закана. Но и на Унијата која ги штити и им е блиска, како партнер и сојузник во нивните секојдневни битки. И слушаме што сака да ни каже. Она што е важно за Европејците е важно и за Европа.

Да се ​​потсетиме повторно на визијата и аспирациите на младата генерација што ги споменав на почетокот. Време е да им покажеме дека можеме да изградиме континент каде што можете да бидете тоа што сте, да го сакате оној што сакате и да бидете амбициозни колку што сакате. Континент во мир со природата, лидер во новите технологии. Континент обединет во слобода и мир.

Повторувам, ова е моментот Европа да одговори на историскиот повик.

Да живее Европа!

(Урсула фон дер Лајен е претседателка на Европската комисија. Ова е нејзиното годишно обраќање за Состојбата на Унијата пред Европскиот парламент.)