Азија пред нуклеарните искушенија


Во повеќето 75 години откако Индија и Пакистан станаа независни држави, на полноќ на 15 август 1947 година, нуклеарното оружје фрли сенка над Јужна Азија. Кина ја доби бомбата во 1964 година, две години откако ја победи Индија во гранична војна и ги принуди нејзините креатори на политики да се соочат со ранливоста на нивната земја. Индија покажа дека и таа може да изгради таква нуклеарна моќ само една деценија подоцна. До 1980-тите Пакистан беше земја „отвртувач на шрафцигери“, но во 1998 година, и Индија и Пакистан спроведоа тестови на нуклеарно оружје, со што го официјализираа она што веќе беше јавна тајна.

Сепак, на многу начини, сите три земји беа колебливи нуклеарни сили. Кина не распореди ракета способна да го погоди американското копно до 1980-тите. Кога Индија и Пакистан водеа војна околу Каргил, во спорниот регион Кашмир, летото 1999 година, на индиските воздухопловни сили, задолжени да ги достават бомбите доколку е потребно, не им беше кажано како изгледаат, колку имаат и кои се целите  над кои можеби ќе треба да бидат фрлени.

Сето тоа се смени. Кина во последниве години додава стотици нови ракетни силоси. Кога Пакистан го прослави својот 60-ти роденден во 2007 година, имаше околу 60 нуклеарни боеви глави. Петнаесет години подоцна, тој број е речиси тројно зголемен (види графикон). Комбинираните арсенали на Кина (350 боеви глави), Индија (160) и Пакистан (165), иако скромни според американските и руските стандарди (по неколку илјади), сега ги надминуваат британските и француските залихи во Европа (вкупно околу 500). Сите три земји ја имитираат американската и руската практика на нуклеарна „тријада“: нуклеарни оружја што се испорачуваат од копно, воздух и море. Нуклеарната ера на Јужна Азија влегува во позрела фаза. Тоа не мора да значисепак и  поопасна.

Новиот извештај на Ешли Телис од Carnegie Endowment, тинк-тенк во Вашингтон, ја истражува динамиката меѓу трите нуклеарни сили во Азија. Од 1998 година, најголем дел од западното внимание се фокусираше на ризикот од пожар меѓу Индија и Пакистан поради Кашмир. Таа опасност опстојува. Сепак, стравот од ризикот од трка во вооружување е претеран, тврди Телис, поранешен функционер на Стејт департментот.

Арсеналот на Индија полека расте, забележува тој – тој останува помал од оној на Пакистан – и нејзината нуклеарна положба останува „извонредно конзервативна“. Споредбата со нуклеарните џинови е поучна. Америка и Русија имаат огромни арсенали дизајнирани да овозможат таканаречени противсилни напади – оние кои превентивно го таргетираат нуклеарното оружје на другата страна за да ја ограничат штетата што може да ја направат. Тоа значи дека нивниот арсенал мора да биде голем, софистициран и чуван на висока готовност.

Спротивно на тоа, Кина, Индија и Пакистан, и покрај нивните многубројни разлики, сите гледаат на нуклеарното оружје како на „политички инструменти“ наместо „употребливи алатки за војна“, тврди Телис. И Кина и Индија, на пример, ветуваат дека нема да користат нуклеарно оружје освен ако противникот прв не употребил оружје за масовно уништување, обврска позната како „нема прва употреба“. Америка не верува во ветувањето на Кина, исто како што Пакистан се сомнева во ветувањето на Индија.

Телис пресмета дека доколку Индија сака да употреби тактичко (или нуклеарно оружје со низок дострел) за да погоди пакистанска ракета на земја, тоа ќе мора да го стори во рок од неколку минути откако пакистанскиот фрлач ќе го напушти складиштето. Тоа е неверојатно. Индија нема проектили што можат да се лансираат во рок од неколку минути по наредбата, ниту пак оние што се прецизни до десетици метри од нивната цел. И, кинеските власти тренираат и работат со претпоставка дека нивните сили ќе бидат искористени како одмазда. Резултатот е дека работите се постабилни отколку што сугерираат арсеналите.

Сепак, има две брчки и двете се однесуваат на Кина. Пентагон вели дека арсеналот на Кина би можел да се прошири на 1.000 боеви глави до 2030 година, бидејќи се обидува да ја совлада американската ракетна одбрана и да го намали нумеричкиот јаз со главниот ривал. Ако тоа се случи, Индија би можела да се исплаши дека нејзиниот релативно слаб арсенал повеќе не служи како веродостојно одвраќање. Ако Индија има помалку боеви глави, ќе сака да биде сигурна дека тие можат да нанесат неприфатлива штета на кинеските градови. 

Вистинскиот проблем, сепак, не е толку многу во бројот на оружје колку што Кина би можела да направи со него. Индија преживува со мал арсенал затоа што е многу таинствена за локацијата на нејзините нуклеарни оружја – истиот пристап што Кина го има во поголемиот дел од својата историја. Сепак, подобрувања во технологијата за надгледување (како што се новите шпионски сателити), вештачката интелигенција и сајбер-шпионажа против нуклеарните командни и контролни мрежи може еден ден да го пробијат „превезот на непроѕирноста“, предупредува елис.  Тоа, во комбинација со повеќе боеви глави и попрецизни проектили, би можело да и овозможи на Кина да „го држи на нишан речиси секое индиско складиште за нуклеарно оружје“, што е предуслов за противсила.

Делумно, за да се заштити од таков дестабилизирачки развој, Индија одлучи да ги скрие своите нуклеарни оружја во океанот. Нејзината прва подморница со нуклеарно вооружување, Арихант, почна да патролира во 2018 година. Другата, Аригат, е на морски испитувања. Во изградба се уште две. Но, Телис се сомнева дека Индија, и покрај големата руска помош, успеала да изгради доволно компактен и моќен поморски нуклеарен реактор за продолжени магии на море, и брод доволно тивок за да остане неоткриен.

Конвенционалната мудрост е дека во тек е каскада: Америка и Русија ја напуштаат контролата на оружјето, Кина се трка да ја достигне Америка, Индија ја следи Кина, нив ги следи Пакистан. Реалноста е посложена, инсистира Телис. Кина држи „око“ и на Индија, а Индија сè повеќе посветува внимание на Кина отколку на Пакистан. И Пакистан – конкретно, неговата моќна армија – е поставена на овој пат,  при што неговата програма „помалку е водена од она што всушност го прави Индија, а повеќе од нејзините жестоки имагинации за индиските способности“.

Во една смисла, нуклеарното оружје се стабилизира. Земјите ги исклучуваат големите војни што ја разбрануваа Јужна Азија низ нејзината историја. Но, тие не ги спречуваат малите или периферните. И теророт што тие го предизвикуваат може да се искористи. Пакистанските генерали го искористија својот нуклеарен штит за да ги засолнат џихадистите. Кина може еден ден да се обиде да ја имитира руската употреба на нуклеарни закани во Украина за да ја спречи Америка да интервенира во војната за Тајван. Нуклеарната иднина на Јужна Азија ќе зависи од тоа дали нуклеарниот конзерватизам ќе ги издржи притисоците на политиката на моќ и искушенијата на технологијата. Насоката на развој на арсеналот на Кина не нуди основа за оптимизам.