„Загадувачката елита“ ја ограбува планетата до степен на уништување

Најбогатите 1% имаат повеќе емисии на јаглерод од најсиромашните 66%, се вели во извештајот на Оксфам по сеопфатното проучување на климатската нееднаквост


Животниот сил на богатите е некомпатибилен со климатската правда

 

Најбогатиот 1% од човештвото е одговорен за повеќе емисии на јаглерод од најсиромашните 66%, со страшни последици за ранливите заедници и глобалните напори за справување со климатската вонредна состојба, се наведува во најновиот извештај.

Најсеопфатната студија за глобалната климатска нееднаквост што некогаш била преземена покажува дека оваа елитна група, составена од 77 милиони луѓе, вклучувајќи милијардери, милионери и оние кои се платени повеќе од 140.000 американски долари годишно, претставувала 16% од сите емисии на CO2 во 2019 година – доволно за да предизвика повеќе од милион смртни случаи поради топлината, се вели во извештајот.

Извештајот на Оксфам покажува дека иако најбогатите 1% имаат тенденција да живеат климатски изолирани, климатизирани животи, нивните емисии – 5,9 милијарди тони CO2 во 2019 година – се одговорни за огромно страдање.

Користејќи ја формулата за „трошок за смртност“ – што ја користи американската Агенција за заштита на животната средина, меѓу другите – од 226 вишок смртни случаи ширум светот за секој милион тони јаглерод, извештајот пресметува дека само емисиите од 1% би биле доволни за да предизвикаат смртни случаи на 1,3 милиони луѓе во наредните децении поврзани со топлината.

Во периодот од 1990 до 2019 година, акумулираните емисии од 1% беа еквивалентни на бришење на минатогодишните жетви на пченка од ЕУ, пченица во САД, ориз од Бангладеш и кинеска соја.

Според истражувањето, страдањата несразмерно паѓаат на луѓето кои живеат во сиромаштија, маргинализираните етнички заедници, мигрантите и жените и девојките, кои живеат и работат надвор или во домови ранливи на екстремни временски услови. Овие групи имаат помала веројатност да имаат заштеди, осигурување или социјална заштита, што ги остава поекономично, како и физички, изложени на ризик од поплави, суша, топлотни бранови и шумски пожари. ОН велат дека во земјите во развој се случуваат 91 отсто од смртните случаи поврзани со екстремни временски услови.

Извештајот открива дека би биле потребни околу 1.500 години за некој во долниот 99% да произведе јаглерод колку што произведуваат најбогатите милијардери за една година.

„Супербогатите ја ограбуваат и загадуваат планетата до степен на уништување, а оние кои најмалку можат да си го дозволат тоа ја плаќаат највисоката цена“, рече Кјара Лигуори, висок советник за политика за климатска правда во Оксфам. Двојните кризи на климата и нееднаквоста „се подгреваа една со друга“, рече таа.

Јазот во богатството меѓу нациите само делумно го објаснува нееднаквоста. Извештајот покажува дека во 2019 година – најновата година за која има сеопфатни податоци – земјите со високи приходи (најчесто на глобалниот север) беа одговорни за 40% од глобалните емисии на CO2 базирани на потрошувачка, додека придонесот од земјите со ниски приходи (најмногу на глобалниот југ) изнесуваше занемарливи 0,4%. Африка, која е дом на околу еден од шестмина од светската популација, беше одговорна за само 4% од емисиите.

Помалку дискутиран, но побрзо растечки проблем е нееднаквоста во земјите. Милијардерите сè уште се претежно бели, мажи и се со седиште во САД и Европа, но членовите на оваа влијателна класа на супербогати сè повеќе може да се најдат во други делови на светот. Милионерите се уште повеќе дисперзирани.

Во извештајот се вели дека ова е лоша вест за климата на повеќе нивоа. Екстравагантниот јаглероден отпечаток од 0,1% – од суперјахти, приватни авиони и куќи до вселенски летови и бункери за судниот ден – е 77 пати поголем од горното ниво потребно за глобалното затоплување да достигне максимум од 1,5 степени Целзиусови.

Корпоративните акции на многу супербогати се високо загадувачки. Оваа елита, исто така, поседува огромна и растечка политичка моќ со тоа што поседува медиумски организации и социјални мрежи, ангажира адвертајзинг и ПР агенции и лобисти, и социјално мешајќи се со високи политичари, кои исто така често се членови на најбогатиот 1%, според извештајот. (Гардијан)