Трик за да не ви се залепат макароните и оризот додека готвите
Кога готвите макарони или ориз, сите знаат дека ви треба малку масло за да не се залепат. Но, постои состојка која е поевтина и делува исто како и маслото.
На сите што барем еднаш зготвиле макарони или ориз им се лепат. Можеби не изгледа страшно, но ја прави храната невкусна и важно е да го спречите тоа. Сите го знаат трикот на италијанските готвачи кои открија дека ако сакате добро сварени макарони кои не се лепат, треба да додадете една лажица маслиново или обично масло. Истото важи и за оризот.
Но, постои уште една едноставна состојка која ќе го направи јадењето уште подобро. Станува збор за сок од лимон. Се што треба да направите е да истурете малку сок од лимон во водата во која се варат. Сокот од лимон исто така малку ќе влијае на вкусот на садот, ќе му даде посебен вкус, а сигурно нема да се залепи.