Секогаш сакате повеќе: Храна која создава зависност


Колку пати ви се случило едноставно да изедете коцка чоколадо или да го извадите „скриениот“ сладолед од замрзнувачот? Едноставно, постојат намирници кои нашиот организам ги „бара“, односно барем ние така мислиме.

Списокот на намирници кои најлесно создаваат чувство на зависност:

Шеќер

Излегува дека не само изворот на јаглехидрати може да предизвика сериозна зависност, туку и производите што ги содржат како засладувачи, како што се слатки, зашеќерени пијалоци, бел леб и колачи. Главниот проблем е што често самите создаваме нездрава зависност.

Како?

Сè е многу едноставно: со строга диета, поради недостаток на вистинска количина на гликоза во телото, енергијата нè напушта, се појавува замор и раздразливост. А за да ја поправиме ситуацијата си дозволуваме да изедеме парче чоколадо или мала бонбона. Се чини дека скудното уживање во слатките не може да и нанесе голема штета на фигурата, но и еден бисквит може драстично да го подигне нивото на шеќер во организмот, а по час и половина да падне под нивото кое било пред слатките.

Чоколадо

Како што знаете, чоколадото е одличен помошник во борбата против лошото расположение, проблемот е што откако ќе изедете едно парче е сосема невозможно да се запре. Експертите велат дека главната карактеристика на чоколадото е тоа што придонесува за активно производство на серотонин, супстанца која го подобрува расположението.

Но, тоа се случува поради содржината на три стимуланси: шеќер, кофеин и теобромин, природен алкалоид за „добро расположение“, што значи дека чоколадото може да се класифицира како благ антидепресив. И иако, за разлика од апчиња, овој деликатес не може да и наштети на нашата психа, може целосно да и наштети на нашата фигура.

Сирење

Многумина од нас можат да функционираат без сирење доста долго, но останува фактот дека супстанциите содржани во овој млечен производ навистина придонесуваат за лесна зависност. Имено, сирењето содржи казеин, протеин кој се разградува при варењето и создава т.н. опијати. казоморфини. Сирењето содржи многу повеќе казеин од млекото, сладоледот, путерот и другите млечни производи, што го прави да се издвојува од останатите и, можеби, создава зависност.

Сладолед

Поради фактот што нашето омилено јадење од детството содржи огромно количество заситени масти и шеќер, не само што може значително да ни ја зголеми тежината, туку и да не претвори во зависници. Овде функционира истиот принцип како и во случајот со чоколадото – сладоледот, по правило, предизвикува привид на вистинска еуфорија кај слатките заби, слична на онаа што ја доживуваат зависниците од дрога.

Проблемот е што со текот на времето, повторно по аналогија со силните психотропни супстанци, задоволството се намалува и се потребни се повеќе слатки за добро расположение.

Чипс

Главната опасност од сувиот компир, омиленото јадење на нашите деца, е тоа што е сосема невозможно да се јаде, да речеме, само едно парче. Научниците овој феномен го нарекуваат „хедонска хиперфагија“ – јадење што било не за да го задоволи гладот, туку за задоволство. Која е магичната моќ на чиповите? Според лекарите, многу производители, покрај солта и зачините, додаваат „тригери“ на чипсот – супстанци кои го стимулираат центарот за задоволство во мозокот.

Чаден колбас

Ваквата зависност може да настане поради честото консумирање храна богата со масти од животинско потекло. Покрај тоа, докажано е дека со болна менструација, зачинетата и мрсна храна може да ја ублажи непријатноста, но само на одредено време, по што ќе мора повторно да одите во фрижидер.

Исто така, чаденото месо содржи неоправдано количество на адитиви и висок процент на скроб, кои се штетни за здравјето.