Ова е најдобрата маринада за скара! Вашето месо ќе биде помеко и посочно за први мај

Месото и зеленчукот на скара секогаш имаат посебна арома и сладост. И кога ќе додадете маринада на аромата на чад, добивате скара за лижење прсти.
Дури и најдобрите парчиња месо, добар оган и најдобрата скара се залудни ако претходно не сте го маринирале месото. Маринадата е она што ќе му даде на месото посебен вкус и мекост. Месото е најдобро ако го маринирате вечерта пред печењето на скара и вреди секоја минута од чекањето.
За класичната маринада:
Состојки:
100 ml сончогледово масло
100 мл маслиново масло
100 мл јаболков оцет
2 лажици сол
2 чешниња лук
1 лажица пиперка
1 лажичка мелена пиперка
1 кромид
Подготовка:
Кромидот и лукот ситно исечкајте ги, па ставете ги во поголем сад. Во садот со кромидот додадете ги двата вида масло, оцетот и зачините, па измешајте сè заедно. Потопете ги парчињата месо во добиената маринада и ставете ги во голем сад, а на крајот прелијте ја преостанатата маринада врз месото и покријте го. Оставете барем четири во фрижидер сега.
За пикантна маринада:
1 лажица чили во прав
1 лажица кафеав шеќер
1 лажичка сол
1 лажичка пиперка
1 лажичка лук во прав
1 лажица црвен пипер
200 мл масло
2 лажици сенф
Подготовка:
Во сад ставете ги сите состојки и измешајте. Премачкајте го месото или зеленчукот со маринадата и оставете преку ноќ во фрижидер.