Ова е најдобрата маринада за скара! Вашето месо ќе биде помеко и посочно за први мај


Месото и зеленчукот на скара секогаш имаат посебна арома и сладост. И кога ќе додадете маринада на аромата на чад, добивате скара за лижење прсти.

Дури и најдобрите парчиња месо, добар оган и најдобрата скара се залудни ако претходно не сте го маринирале месото. Маринадата е она што ќе му даде на месото посебен вкус и мекост. Месото е најдобро ако го маринирате вечерта пред печењето на скара и вреди секоја минута од чекањето.

За класичната маринада:

Состојки:

100 ml сончогледово масло

100 мл маслиново масло

100 мл јаболков оцет

2 лажици сол

2 чешниња лук

1 лажица пиперка

1 лажичка мелена пиперка

1 кромид

Подготовка:

Кромидот и лукот ситно исечкајте ги, па ставете ги во поголем сад. Во садот со кромидот додадете ги двата вида масло, оцетот и зачините, па измешајте сè заедно. Потопете ги парчињата месо во добиената маринада и ставете ги во голем сад, а на крајот прелијте ја преостанатата маринада врз месото и покријте го. Оставете барем четири во фрижидер сега.

За пикантна маринада:

1 лажица чили во прав

1 лажица кафеав шеќер

1 лажичка сол

1 лажичка пиперка

1 лажичка лук во прав

1 лажица црвен пипер

200 мл масло

2 лажици сенф

Подготовка:

Во сад ставете ги сите состојки и измешајте. Премачкајте го месото или зеленчукот со маринадата и оставете преку ноќ во фрижидер.