Лекарите предупредуваат за суплементите: Овие органи најчесто страдаат
Проблемите со белите дробови може сериозно да влијаат на целокупното здравје и квалитетот на животот, поради што е важно да внимавате на сè што внесувате, вклучително и додатоците во исхраната.
Иако некои додатоци можат да имаат корист за респираторниот систем, други, напротив, може ненамерно да ја влошат состојбата на белите дробови. Одредени додатоци, особено во високи дози, може да ги иритираат дишните патишта или да предизвикаат негативни интеракции кога се комбинираат со лекови за белодробни заболувања.
Д-р Мајкл Лахи предупреди на два додатоци во исхраната кои треба да се избегнуваат поради нивното можно негативно влијание врз белите дробови.
Витаминот Е ацетат е поврзан со проблеми со белите дробови, особено поради неговата поврзаност со респираторен дистрес при вдишување. Иако витаминот Е е важен за здравјето и делува како антиоксиданс, витаминот Е ацетат е синтетичка форма која често се користи во производите за испарување, како и во некои додатоци во исхраната (на пр. додатоци за здравјето на кожата, мултивитамински комплекси, додатоци за коса и нокти).
– Кога се користи во форма на ацетат, особено во производи за испарување или додатоци, може сериозно да го загрози здравјето на белите дробови. Вдишувањето на оваа супстанца може да предизвика болест позната како EVALI (повреда на белите дробови поврзана со електронски цигари или производи за испарување) – објаснува д-р Лахеј за SheFinds.
Исто така, витаминот Е ацетат предизвикува воспаление и отекување на белите дробови, а во некои случаи може да доведе до трајно оштетување на респираторниот систем или дури и смрт. Долготрајното пушење дополнително го нарушува нормалното функционирање на белите дробови, намалувајќи ја нивната способност ефикасно да снабдуваат крв со кислород.
Бета-каротенот, претходник на витаминот А со антиоксидантни својства, може да има штетни ефекти кога се зема во големи дози, особено кај пушачите и луѓето изложени на азбест.
– Истражувањата покажаа дека високите дози на бета-каротен кај пушачите и луѓето изложени на азбест го зголемуваат ризикот од болести на белите дробови и рак – предупредува д-р Лахи.
Тој исто така забележува дека високиот внес на бета-каротен кај пушачите може да го зголеми оксидативниот стрес предизвикан од чадот од цигарите и да го зголеми ризикот од рак на белите дробови.
Поради ова, д-р Лахи препорачува избегнување на додатоци или масла кои содржат витамин Е ацетат. Наместо тоа, тој советува да јадете храна богата со природен витамин Е, како јаткасти плодови, семки и зелен зеленчук. Што се однесува до бета-каротенот, тој препорачува избегнување на високи дози од овој додаток, особено кај пушачите.
– Наместо тоа, најдобро е да се консумираат природни извори на витамин А, како моркови, слатки компири и спанаќ, кои не претставуваат ризик – заклучува докторката.